Ceràmica

Foto: 

Cedida
Exemples de ceràmica japonesa

Per què és el Japó protagonista a la Fira de la Terrissa de La Galera?

La 25a edició de la fira tindrà lloc del 28 d’abril a l'1 de maig
Surtdecasa Ebre
,
24/04/2018
Fires i festes
La Galera celebrarà aquest cap de setmana una nova edició de la Fira de la Terrissa. Enguany se celebren els 25 anys de la fira amb un país convidat especial: el Japó. El país nipó aportarà quatre artesans a l'exposició que podran explicar de primera mà com treballen la terrissa en aquest país. Una d'elles serà l'artista japonesa Chisato Kuroki (Gifu, 1964) que ens ha explicat alguns dels motius que han fet del Japó un país d'una riquesa incalculable pel que fa la ceràmica. Ella, que porta més de 25 anys dedicant-se a crear amb fang, reconeix que aquesta exploració és un camí de per vida. Un camí que l'ajuda a connectar amb ella mateixa. Tot i la humilitat d'aquest material, el treball dur dels grans mestres artesans ha fet possible obres úniques i d'una qualitat inimitable. La fira arrancarà el 28 d’abril.

- Més de 10.000 anys d'història
Avui dia han estat descobertes peces de ceràmica d'incalculable valor que daten del Neolític, és a dir, amb més de 10.000 anys d'història. Es tracta de la ceràmica del període Jōmon, que va aparèixer decorada amb motius de cordes. En aquell temps, les mercaderies es transportaven en diferents recipients ceràmics. Aquestes obres es van modelar amb argila i corda.

- La ceràmica com a complement de les arts culinàries japoneses
"Els japonesos vivim molt prop de la ceràmica", diu Chisato Kuroki. I és que les peces fetes de ceràmica s'utilitzen cada dia en rituals tan quotidians com per exemple els àpats o els objectes domèstics. "Al Japó hi ha molts col·leccionistes que van comprant les peces per a la llar poc a poc", assegura, al mateix temps que explica que al Japó hi ha la costum d'utilitzar peces úniques fetes per diferents artistes i artesans. Per exemple, mentre que aquí només s'utilitza el plat pla i el fons, al Japó hi ha tota una gran col·lecció de recipients per posar diferents aliments i salses", diu. Hi ha moltes peces utilitàries però que també són petites peces d'art, assegura.

  • imatge de control 1per1

- La cerimònia del te
"Practicar aquesta ceremònia és art ja", diu Chisato Kuroki. Aquest ritual també ha estat clau en l'artesania de la ceràmica. La cerimònia japonesa del te, anomenada en japonès "el camí del te", és una activitat cultural japonesa que implica la preparació cerimonial i presentació del matcha, un te verd en pols. El budisme zen ha estat la principal influència en el seu desenvolupament. La cerimònia implicava l'ús d'un petit tarro per al te polvoritzat, un bol per beure, un bol per al rentat, un plat per a pastes i, ocasionalment, un recipient per a l'aigua, una caixa d'encens, i un got per contenir un sol pom de flors. Els recipients per a la cerimònia del te van ser tan altament considerats que sovint els samurais escollien un utensili per al te molt valuós com recompensa pels seus serveis.

- Influències de la Xina i Corea
La ceràmica japonesa està molt influenciada per països com la Xina i Corea. Gràcies a la dinastia Tang, va arribar al Japó una tècnica d'esmalt realitzada a partir de tres tonalitats derivades del plom, molt semblant al vernís de plom verd realitzat en el continent al segle VIII.  Entre el segle XI i XVI destaca la porcellana blava i blanca portada de la Xina, que era molt cotitzada. Molts japonesos van ordenar la ceràmica de disseny personalitzat a forns xinesos. La ceràmica portada de la Xina era considerada d'alta qualitat, i emprada en moltes cerimònies de te de les classes socials altes.

- Ceràmica de Kioto
Kioto, al segle XVII, no només era la capital del Japó, sinó el seu centre cultural més gran. Allí hi anaven tots els artesans, artistes i persones interessades per la cultura i l'art, tant a produir com a vendre les seves peces. Per això, no és d'estranyar el gran valor de la ceràmica de Kyoto, també anomenada de Kyokai. Aquesta ceràmica es va produir i va millorar sota el patrocini dels temples de la ciutat. 

- Tokoname, ciutat de la ceràmica antiga
Tokoname és la ciutat per excel·lència de la ceràmica al Japó, ja que és un dels principals centres de producció. La seva màxima esplendor va tenir lloc durant els segles XVII a XIX, sent reconeguda pel seu color taronja i les seves fines teteres.

A

També et pot interessar