Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre

Foto: 

Cedida

Les 7 raons per no perdre’t la Festa de la Clotxa

T’ensenyem tot el que pots fer per gaudir d’un espectacle gastronòmic al bell mig de la Ribera d’Ebre
Roser Regolf
,
11/03/2019
Fires i festes
La Ribera d’Ebre torna a ser l’aparador d’una de les receptes més senzilles i tradicionals del territori. El 17 de març, el municipi de Darmós acollirà la 16a Festa de la Clotxa, un dels esdeveniments gastronòmics més importants de l’any que posa en rellevància els orígens agricultors de la comarca. Aquesta setzena edició també donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, que del 17 de març al 14 d’abril es podran gaudir en 12 restaurants de la Ribera d’Ebre. Unes dates que, juntament amb l’espectacle visual que suposa la floració dels arbres fruiters, no us podeu perdre. Us deixem amb algun dels motius.

1. Un viatge als orígens de pagès
La clotxa és el plat tradicional per excel·lència de la Ribera d’Ebre. Una combinació d’aliments senzilla que diu molt dels orígens de pagès de la comarca i alhora posa en relleu la riquesa gastronòmica del territori. Aquest plat, que bé es pot preparar amb carn o amb peix, va néixer amb els pagesos que, per anar al camp, barrejaven els aliments que tenien més a mà per tenir alguna cosa que menjar durant el dia. Per preparar la clotxa, es treu la part de la molla del pa de pagès i s’omple amb ceba, tomàquet i all, acompanyats d’una arengada o sardina de casco passats prèviament per la brasa. Finalment, es rega tot amb oli d’oliva, es tapa de nou amb la molla que s’havia tret al principi, i ja està tot llest per donar-li una mossegada.

Clotxa

  • imatge de control 1per1

2. Darmós, un dels pobles més petits de la Ribera d’Ebre
Després de Llaberia, Darmós és el segon municipi més petit de la Ribera d’Ebre. A l’hivern té 95 habitants, mentre que a l’estiu pot acollir fins a unes 250 persones. El municipi riberenc, però, compta amb atraccions tan rellevants com els paratges de la Ruta Literària Artur Bladé, on l’escriptor i periodista de Benissanet es va inspirar; o la Mata, un arbre monumental que hi ha davant de l’Ajuntament i que es remunta als orígens del poble. Conten les llegendes que l’arbre és de tal magnitud perquè antigament hi havia un pou on la gent anava a buscar aigua. La Mata s’ha convertit en un dels símbols del municipi, fins al punt de ser l’emblema de l’escut de Darmós.

Una altra de les raons per acudir a la Festa de la Clotxa són les vistes de la ubicació on se celebrarà. La Festa tindrà lloc a l'esplanada de l'entrada del poble, un punt proper a les vinyes, les oliveres i els ametllers, i amb vista a muntanyes com la Serra de Montsant, la Serra de Cavalls i Pàndols o el castell de Miravet amb els Ports al darrere. Amb la cita d’aquest any a Darmós, tots els pobles de la Ribera d’Ebre hauran acollit alguna edició de la Festa de la Clotxa.

3. Música i vi del territori
A més de les magnífiques vistes, la jornada també comptarà amb una banda sonora particular gràcies a la participació de la soprano riberenca Sara Blanch i la Banda de Música de Benissanet. D’altra banda, Darmós és un poble de tradició principalment agrícola i productor de vi per excel·lència. Actualment compta amb cinc cellers elaboradors dins de la DO Montsant que també estaran presents durant la Festa de la Clotxa. El 17 de març, els actes s’iniciaran a les 10 del matí amb la cercavila amb la Banda de Música de Benissanet. Mitja hora després, els germans Roca, del Celler de Can Roca de Girona, seran els encarregats de realitzar el pregó de la Festa. A les onze, un cop acabat el parlament, s’iniciarà el repartiment de clotxes, i els actes conclouran a la una del migdia, amb el concert de la soprano Sara Blanch.

4. Jornades Gastronòmiques
La Festa serà l’encarregada de donar el tret de sortida, el 17 de març, a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa. Unes jornades que, fins al 14 d’abril, s’escamparan per un total de 12 restaurants de la comarca, que incorporen als seus menús aquesta recepta tradicional i diverses variants d’aquesta. Amb menús que van des dels 17 als 24 euros, els restaurants presenten plats com la clotxa tradicional amb salsitxa, botifarra, cansalada i oli de la Ribera d'Ebre; la clotxa marinera amb arengada; o algunes variants com una pizza-clotxa artesanal. Els restaurants participants es troben als municipis de Benissanet, Flix, Garcia, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova i Riba- Roja d’Ebre.

Floració a la Ribera d'Ebre

5. Un paisatge de somni
Amb l’arribada del bon temps, la Ribera d’Ebre es converteix en un espectacle cromàtic de blancs i roses que capta totes les mirades. Primer floreixen els ametllers, després els presseguers i, per últim, els cirerers s'encarreguen de cloure l'espectacle. Gràcies a la seva situació, la Ribera d’Ebre és una de les primeres comarques de Catalunya en tenyir-se de rosa. I és per això que cada cop són més els curiosos que visiten la comarca durant aquesta època de l’any, pel que el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha impulsat l'etiqueta #LaRiberaenFlor. Des del Consell també s'han programat activitats per descobrir la zona, com una passejada amb bicicleta per Benissanet; una excursió per conèixer el refugi antiaeri de la Font Gran i degustar pastissets; conèixer la Ribera en flor a través del pas de barca a Flix; o, entre d'altres, una sortida a peu i un tast de vins al costat dels camps en flor a Vinebre.

6. Bany de natura a la Ribera d’Ebre
Si no heu tingut prou amb el que us hem proposat fins ara, la Ribera d’Ebre us té preparades un bon nombre d’activitats per gaudir a fons de tots els atractius naturals de la comarca. Amb caiac, llagut, embarcacions de motor o amb el pas de barca de Miravet, navegar pel riu Ebre permet gaudir del paisatge fluvial, dels frondosos boscos de ribera i de la tranquil·litat que els envolta. Una activitat per a tota la família que no decebrà a ningú. Si el que us agrada més és la muntanya, al municipi de Tivissa, hi ha tres vies ferrades equipades: la via ferrada del Tormo de la Margarita, la via ferrada del Grau de Boquers i la via ferrada del Barranc de la Foig. Una altra opció per als que no són tan atrevits és el senderisme, bé pel GR-99, anomenat el Camí Natural de l’Ebre, o travessant la Reserva Natural de Sebes o els Camins i senders de 'La Cameta Coixa'. Uns espais que, a més, són una destinació ornitològica consolidada, amb observatoris i itineraris habilitats per a l’observació d’aus, i amb una gran diversitat d’avifauna.

7. Patrimoni cultural
Si aprofiteu per quedar-vos uns dies per la comarca, podeu gaudir del patrimoni cultural de la zona. Amb un conjunt d’edificacions destacades, podeu visitar el castell carlí de Flix, el castell de Miravet, el castell de Móra d’Ebre o les restes del poblat ibèric del Castellet de Banyoles i de Sant Miquel. A més, la Ribera d’Ebre és la comarca de les Terres de l’Ebre que conserva el patrimoni més notable relacionat amb la batalla de l’Ebre, com el refugi antiaeri de Flix, el refugi de la Font Gran de Benissanet o les trinxeres de Berrús a Riba- roja. Un dels llocs més visitats és el campament del XV Cos de l’Exèrcit de l’Ebre, a Ascó, des d’on es va dissenyar i organitzar la retirada de les tropes republicanes al final de la batalla de l’Ebre. Un recorregut històric que ens permetrà conèixer els esdeveniments més recents i entendre una mica més la història del nostre territori.

Més informació: 

A

També et pot interessar