Surtdecasa Ebre
,
01/04/2011
Fires i festes

Guerra de farina a Godall per carnestoltes

Del 4 al 8 de març no et perdis el carnaval més curiós de les Terres de l’Ebre
A que et sona la festa de la tomatina al municipi valencià de Bunyol on els participants es llencen tomates entre ells? Si en aquell cas la guerra és de tomates, a Godall la batalla és de farina. Imagina’t com pots acabar si hi vas, enfarinat de cap a peus! Es preveu que cada dia es llencin al carrer al voltant de 7.000 quilos de farina. 
 
Sense dubte, la guerra de la farina és l'acte més emblemàtic de les festes de Carnaval a Godall, que tindran lloc del 4 al 8 de març en aquesta localitat del Montsià, i és un dels carnavals més famosos de les Terres de l'Ebre. Fa 25 anys que se celebren i han aconseguit ser un referent de diversió i participació. 
 
Encara que no existeix documentació escrita, els testimonis orals diuen que aquestes festes van començar a celebrar-se a Godall a finals del segle XIX. El dimarts de festes era el dia gran i s'esperaven com les festes més importants de l'hivern. Cap al 1918, va començar a celebrar-se el ball de disfresses a la nit, i aquest es va convertir en un important esdeveniment social. De fet, avui dia el ball és una de les grans cites dels Carnavals. "El que fa diferent les festes de Godall és que els que van disfressats treuen a ballar als que no ho van", diu l'alcalde del municipi, Francesc Miró. 
 
El dilluns tindrà lloc una nit temàtica al ball. Aquesta vetllada consisteix en què tothom ha d'anar disfressat d'una manera concreta. El motiu de la disfressa es decideix alguns dies abans entre els joves del poble, que posen en comú quina és la millor opció. Tot i això, aquestes festes estan obertes a tothom i, any rera any, reben la visita de moltes persones dels pobles de la vora i de la resta de Catalunya.
 
Enguany, les guerres de farina tindran lloc dissabte dia 5 i dimarts dia 8. Així que, si vols viure una experiència única i participar en un aferrissat bombardeig de farina, ves a Godall. Ara bé, pensa que "si no vols pols, no vagis a l'era" ja que, com s'encarreguen de dir els locals, "de la batalla, no se'n salva ningú, ni cotxes ni vianants, ni roba estesa".

També et pot interessar