Fibres Vegetals

Foto: 

Cedida
Rosario Vidiella, una de les artesanes locals.

Els 4 imperdibles del PinellArt de les fibres vegetals

Et donem unes quantes raons per no faltar, el cap de setmana del 9 i 10 de juny, al PinellArt
Surtdecasa Ebre
,
06/06/2018
Fires i festes
El treball de les fibres vegetals és potser una de les activitats artesanes més comuns d'un poble com el Pinell de Brai. Tot i que en aquests moments ningú s'hi dedica professionalment, fa uns anys, el treball de la pauma per fer cistells o altres estris de la llar o del camp era un dels oficis més habituals. Sobretot ho feien les dones que treballaven les fibres vegetals com un complement econòmic per la família. La fira PinellArt enguany tindrà lloc el 9 i el 10 de juny i et donem quatre motius per no perdre-te-la.

1. Reinterpretar la història local a través dels artesans
"Hem intentat introduir diferents visions de l'artesania, intentem actualitzar-la des d'un vessant artístic, des de totes les perspectives, al mateix temps que apropem la tècnica que ve d'un treball més tradicional", assegura Eva Amposta, l'alcaldessa del Pinell de Brai. Les llatadores és el nom més comú que prenen les persones que trenen la pauma i elaboren la llata, que és la peça, el teixit, que en ser cosit entre si pren forma de cabassos, sàries, cistells, senalles, estores, sarrons o fundes per a recipients de líquids. En aquest cas, es donarà valor als dos artesans locals que encara s'hi dediquen, tot i que de manera no professional. Es tracta de Rosario Vidiella (a la fotografia) i Florentin Ramírez, que transmeten les particularitats de l'ofici arreu del territori. De fet, Florentin, que és el nebot de Rosario, en va aprendre gràcies a ella. Vidiella es dedica bàsicament a la pauma i és coneguda la seva activitat pedagògica per diferents pobles i també com a impulsora del grup de trobada setmanal de dones que va organitzar al Pinell per reunir-se al voltant de la cistelleria.

2. Artesans i artistes que treballen les fibres vegetals arribats de tot Catalunya
Un dels atractius del PinellArt és que aconsegueix fer arribar artesans d'un tema monogràfic de tot Catalunya, i molts cops també de l'Estat i de l'estranger. En aquest cas, es donaran cita reconeguts artesans i artistes com Mònica Guilera i Tim Johnson, que ens mostraran la bellesa de les seves peces artístiques fetes amb total delicadesa. Joan Clop i els mobles ecològics, les palmes de Palmes Viaplana que portaran rams guarnits que s'utilitzen per lluir el diumenge de rams i el corpus. També hi haurà Marta Penina, una artista que fa làmpades amb fibres vegetals, entre d'altres.

3. Exposició de peces artístiques de fibres vegetals
El Pinell de Brai és el poble de la Terra Alta on la tradició de treballar la pauma mai s'ha perdut. En aquesta ocasió, el Museu de la Pauma del Mas de Barberans hi participa amb una mostra de la seva col·lecció integrada bàsicament per diferents peces de pauma distribuïdes en diferents àmbits d'ús i algunes de les peces guanyadores del Certamen Internacional de les Fibres Vegetals. Aquesta mostra es podrà veure en un espai tan únic com la Catedral del Vi del municipi, el celler modernista ideat per Cèsar Martinell que té la façana amb un fris interessantíssim de ceràmica, obra del pintor Xavier Nogués, amb figures que ens recorden el ritual de les veremes.

4. Tallers per ensenyar l'ofici als més petits
I com l'objectiu de la fira també és mantenir vius aquests oficis més tradicionals, a part de les demostracions en viu dels artesans, hi haurà també diversos tallers amb l'objectiu de donar a conèixer què és realment un producte fet a mà. Tots els artesans explicaran al visitant com treballen i, tant dissabte com diumenge, hi haurà quatre tallers per a que la gent pugui aprendre. Podem destacar que Rosario Vidiella farà un taller de pauma i també hi haurà un taller d'arquitectura en pauma que anirà a càrrec d'un projecte que s'anomena 'Canya Viva'. També ensenyaran l'ofici les llatadores més expertes del Mas de Barberans. Aquests tallers estan molt indicats per al públic infantil.

 

Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

A

També et pot interessar