Ventada de campanes i romeria al Pinell

El poble celebra aquesta festa tradicional en honor a Santa Magdalena
Surtdecasa Ebre
,
15/04/2013
Fires i festes
Explica la gent del poble que no et pots considerar un pinellenc de debò, si no has viscut des de dins les festes de Santa Magdalena, un cap de setmana en què les campanes, la Serra de Pàndols, l'alcohol i la bona teca són els protagonistes en aquest municipi de la Terra Alta.
 
Ens ho ha confirmat l'alcalde, Lluis Melich. "Ja està tot preparat per a que divendres 13 d'abril comenci a les 12 del migdia la ventada de campanes a l'esglèsia del poble". Aquesta primera acció donarà el tret de sortida a gairebé 48 hores intensíssimes en què tots els veïns i veïnes es deixaran la pell enmig de la disbauxa i la germanor.
 
Tot comença i acaba amb el volteig de les campanes. Al migdia, les colles de joves surten de casa i enfilen cap al campanar. "No et pots considerar pinellenc del tot, fins que no has fet el volteig de les campanes", explica l'alcalde amb entusiasme. "Molts joves acaben amb senyals a les mans de la força que fan fent-les girar", explica Melich, que relata que les campanes que omplen d'alegria els carrers del poble no són unes peces qualsevols. "Una de les campanes va ser obra d'un familiar del compositor i painista català Frederic Mompou". diu.
 
Després del preludi de la tarda del divendres, la matinada del dissabte, torna a començar el soroll de campanes, que anuncia que ja està tot a punt per emprendre la romeria fins a l'ermita de Santa Magdalena. Aquesta ermita, situada en plena Serra de Pàndols molt prop de la cota 705 -el lloc on hi ha el monument en homenatge a la Lleva del biberó-,  és el destí de colles d'amics i famílies que peregrinaran cap al santuari acompanyant la peanya de la verge i, això sí, carregats de carmanyoles, pastes, vi i cava. Un cop allà, els grupets s'instal·len a menjar i, havent dinat, comença una llarga sobretaula en què veïns i amics intercanvien visites a les taules del costat i tots junts ballen i canten jotes. A la tarda, amb l'estòmac ben ple i la raó una mica enterbolida, emprenen la baixada cap al poble, on tindrà lloc la processó i la lectura dels gojos a la verge en llatí.
 
El dia de Santa Magdalena, que sempre se celebra el segon dissabte després de Pasqua, és una data marcada a foc en el calendari local des del segle XIX. Durant aquesta festivitat, el poble triplica la seua població habitual. Dels poc més de mil habitants que té el poble, s'arriba a sobrepassar els 3000 en plena festa. Per què? Majoritàriament perque tots els pinellencs absents tornen al seu poble per reunir-se amb la seua gent.
  
Més informació: 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar