“Les TE són la part més desconeguda del país més desconegut d’Europa i, per tant, val la pena conèixer-la”

Entrevistem l’escriptor anglocatalà Matthew Tree, qui ens parla del seu darrer llibre “Com explicar aquest país als estrangers”.
Surtdecasa Ebre
,
22/05/2011
Llibres

Matthew Tree (Londres, Regne Unit, 1958) va començar a estudiar català al 1979, al 1984 se’n va anar a viure a Barcelona i al 1990 ja publicava textos de ficció i no-ficció en català. Matthew forma part d’aquest grupet d'anglosaxons catalanòfils que hi ha hagut i, afortunadament, encara hi ha al nostre país, que no es tallen a l’hora d’explicar, entre altres coses, què va suposar el franquisme pel nostre país o què és Catalunya i perquè és un país especial en el context europeu. És un gran coneixedor del país, ha estat vàries vegades a les Terres de l’Ebre. Acaba de publicar el llibre Com explicar aquest país als estrangers, un recull d’articles seus en premsa i conferències a la London School of Economics en què  explica a un públic internacional què és Catalunya. Originalment escrit en anglès, ara els podem llegir per primer cop en català.


- Matthew, per què cal explicar aquest país als estrangers?
Per què no en saben res o gairebé res i és un lloc tan real com Portugal o Escòcia. I com més llocs coneixem, millor, diria jo: fa que tot plegat sigui més interessant.

- És una tasca molt dura aquesta, per què?
Dura, no: frustrant, sí. Perquè sempre cal començar de zero per poder trencar la muralla immensa de tòpics sobre Espanya que la majoria dels estrangers –els comunitaris, sobretot-  porten encastats al cap.

- Què hi trobarem en el teu llibre?
Aquest llibre, com tots, és per a tothom que tingui més de 14 anys. S'hi pot trobar, entre d'altres coses, un intent d'explicar tant les arrels com les conseqüències actuals de la catalanofòbia; unes experiències atípiques viscudes per l'autor a Catalunya; la situació (molt poc coneguda a fora) del País Valencià, de la Franja, d'Andorra; episodis sorprenents, episodis còmics, episodis absurds, episodis horripilants... Són articles i alguna conferència que he treballat com si fossin contes: és a dir, han estat revisats moltes vegades, a fi que la prosa sigui ben viva.
 
- Per què Barcelona és coneguda com una ciutat d’Espanya i, tot i la gent que passa per aquí al llarg de l’any, poca gent sap el que és o on està Catalunya?
No estic segur que Barcelona sigui vista com una ciutat molt espanyola: més aviat s'ha convertit en una World City; és a dir un lloc bonic però del tot descontextualitzat; per tant els turistes que vénen a BCN en saben tan poc de Catalunya com els que visiten Praga en saben de Bohèmia i Moràvia.
 
- Com ho pot fer, un jove català, sense més recursos que un ordinador amb connexió a internet, per dur a terme aquesta tasca de donar a conèixer Catalunya?
Uf! Suposo que establint amistats amb gent de fora i explicant-los què està passant aquí –quan toca, eh?- No és tracta de treure el tema cada dos per tres.

- I ja finalment, coneixent les Terres de l’Ebre com te les coneixes, quines recomanacions específiques faries pels teus lectors de l’extrem més meridional de Catalunya a l’hora d’explicar el nostre país a l’exterior?
Explicaria que és la part més desconeguda del país més desconegut d'Europa – per tant, val la pena de conèixer-la - i els recomanaria especialment que visitin no només el Delta, sinó també Ulldecona – una ciutat que té un encant gens turístic - i Tortosa, que és una ciutat objectivament esplèndida.

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar