Pep Carles i Eduardo Margaretto

Foto: 

Cedida
Pep Carles i Eduardo Margaretto

'Mot i mirada', la Ràpita vista a través de l’objectiu fotogràfic de la poesia

Disset fotògrafs i disset poetes homenatgen la població en un llibre iniciativa de l’associació 'Mar de Fora'
Judit Monclús
,
10/04/2017
Llibres
‘Mot i mirada’. Paraula i imatge. Llegir i contemplar. Admirar. Evocar un temps i un indret des de dins. L’associació 'Mar de Fora' ha arrencat el seu camí en la vida cultural rapitenca amb un projecte d’envergadura: l’edició d’un llibre de fotopoemes que recull l’obra de disset fotògrafs i disset poetes amateurs de la Ràpita que il·lustren, casant versos i instantànies, diferents instants, racons i records de la població.
"Qualsevol expressió artística pot contribuir a canviar el rumb de les coses"

‘Mot i mirada, fotopoemes rapitencs’ es presenta com un intent de trobar sentit als orígens que comparteixen els autors que han gestat l’obra: La Ràpita. “En aquest llibre, l'ull del fotògraf es combina amb l'ull del poeta per construir una percepció diferent de la realitat, per mirar el misteri de l'art, el seu significat ocult, que al cap i a la fi no és més que el reflex de les nostres petites vides quotidianes”. Les paraules de Pep Carles, president de l’Associació Cultural Mar de Fora, es converteixen en una declaració d’intencions només obrir les primeres pàgines del volum.

“El projecte de fer aquest llibre arrenca amb el naixement de l’associació Mar de Fora, que hem dut endavant Eduardo Margaretto, Xavi Caballé i jo mateix. La nostra intenció era la de constituir una associació cultural encaminada a la lectura i a la poesia, per sortir del que és més habitual”, explica Carles. El resultat del propòsit s’ha traduït en quaranta-sis fotopoemes que homenatgen les arrels que comparteixen la majoria dels autors. La profunditat pictòrica dels versos que recull és immensa i oberta a la imaginació. “Vam donar llibertat creativa absoluta. L’única premissa era el poble, però els mateixos autors la van anar ampliant i hi també hi apareixen referents del Delta de l’Ebre i del Montsià, ja que la Ràpita està molt lligada a aquestes zones”.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

Mots

L’art es troba molt viu a la Ràpita si tenim en compte la quantitat de poetes amateurs i fotògrafs que han participat en el projecte. “Ha sigut tota una sorpresa. Ens hem trobat molta més gent de la que pensàvem. Teníem idea dels més coneguts però a través del boca-orella, ells mateixos han anat cridant amics que coneixien que també escrivien o feien fotos. Ens hem quedat sorpresos de la quantitat de gent que ha volgut participar al projecte. A més, trobar joves amb les mateixes inquietuds poètiques és estrany i aquí tots preguntaven com conèixer-se entre ells”, expressa Carles, que assegura que, d’aquesta manera, la primera intenció s’ha complert. “Aglutinar tota la gent que poguéssim per, a partir d’aquí, anar-los coneixent i sumant-los a altres activitats” ha estat un d’aquests primers passos que acabaran de completar el sentit de Mar de Fora.

“La veritat és que quan vam començar el llibre no sabíem què sortiria a partir de tantes mirades. Volíem que hi apareguessin especialment records de carrers, activitats populars, parlar de certes persones, del joc de la morra, etc. Quan vam començar a rebre els primers poemes i les fotos vam veure que la nostra idea primigènia es desdibuixava. L’objectiu final no el sabíem. Ha anat sorgint. El llibre s’ha anat fent tot sol. Nosaltres, a nivell d’edició, hem mirat d’agrupar les fotografies i els poemes perquè prenguessin una mica més de sentit”, afirma. El disseny del volum ha anat a càrrec d’Ariadna Rodríguez Masià.
 

Mirades

En aquest llibre, llegim que Lluc Carles escriu: Et diria tantes coses sobre el mar / El que sento és misteri / Si aquest em deixés ser una petita gota d’ell / entendria moltes coses. És el mar el que aporta una bellesa i una duresa a la mirada diferent a la d’altres paratges? “Pot ser que el mar et faci tenir una mirada diferent, sobretot a la gent marinera, que té un ofici molt dur. Sempre diuen que el caràcter dels pobles mariners acostuma a ser diferent, per a bé o per a mal. A part, la Ràpita és de recent creació i natros sempre recordem que érem un poble de pirates”, reflexiona.

Els esforços dels participants a l’obra s’han traduït en un volum “que humilment pensem que ha trobat el seu petit racó en la història de la Ràpita”. I neix amb un racó d’història entre les seues pàgines que recorden dos col·laboradors que van participar en el projecte però que van marxar abans d’hora: Pere Dassoy, autor de les fotos històriques que apareixen al llibre, i Jon Gras, autor de diferents poemes que es poden trobar en aquestes pàgines. De fet, ‘Mot i mirada’ comença amb el poema ‘Aquí astem natros’ de Gras, ja que, en paraules de Carles, “en certa manera inspira el naixement de Mar de Fora”.

A l’última pàgina, una nota: Els qui han decidit exposar en aquestes pàgines la seva mirada o la seva veu més íntimes ho han fet amb la convicció que qualsevol expressió artística pot contribuir a canviar el rumb de les coses.

Més informació: 

A

També et pot interessar