Ramon Nolla i Jordi Ventura, amb alguns dels artistes que actuaran al Green Way.

Foto: 

R. Regolf
Els creadors Ramon Nolla i Jordi Ventura, amb alguns dels artistes

Green Way: gastronomia, cultura i sostenibilitat al cor de Tortosa

El cuiner Ramon Nolla i l'activista Jordi Ventura són els creadors de l'espai gastronòmic, que s'inaugura divendres
Roser Regolf
,
07/10/2020
Menjar i beure
De degustar una copa garnatxa blanca de la Terra Alta escoltant un concert de soul o de jazz a menjar-se un entrepà de baldana repensat mentre joves promeses de la música electrònica mostren les seves habilitats en directe. Tot en sintonia en un ambient relaxat i entre amics, on viure la cultura i la gastronomia de proximitat al bell mig de Tortosa. Sota aquesta premissa aixeca la persiana Green Way, un espai on gastronomia, cultura i sostenibilitat van de la mà per reivindicar les arrels ebrenques. Aquest cap de setmana s'estrenen amb espectacles musicals i de dansa contemporània, que obriran amb l'actuació de Clàudia Chiva i David Espinós, divendres a les 22 hores.

Un missatge de WhatsApp durant el confinament tornava a posar en contacte, després de molts anys, a dos amics de Tortosa. L'activista Jordi Ventura i el xef Ramon Nolla es van conèixer durant l'adolescència, tot i que els seus camins no havien seguit el mateix recorregut: "Amb Ramon ens coneixem des de l'institut, però, com passa molts cops, cada un va fer el seu camí per estudiar, treballar i viure les experiències vitals que avui ens porten aquí, a voler combinar els nostres talents per crear alguna cosa diferent a Tortosa", explicava Ventura.

Després de llargues converses per telèfon, i un cop aixecades les restriccions, els creadors de Green Way es van trobar per cuinar les bases de la idea: "Jo visc a Tortosa i Jordi a una cabana al peu dels Ports, així que ens inspiràvem en l'entorn més immediat. Ens agrada dir que el projecte es va crear a la Via Verda, al Delta, a la Terra Alta, als Ports... Cada setmana organitzàvem passejades i excursions i a poc a poc s'anava formant la iniciativa", detallava Nolla.

  • imatge de control 1per1

Jordi Ventura ha recorregut diferents països com a organitzador d'espectacles i festivals, a banda d'haver viscut al Canadà i a Brussel·les; mentre que Ramon Nolla es va establir alguns anys a Londres i ha passat per fogons destacats de la capital catalana, però tots dos tenen una idea clara: la necessitat de tornar a les arrels i promocionar la cultura, fomentant la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient. "Sabem que per molt que reivindiquem els orígens no podem ignorar el que hem viscut, per això l'ADN d'aquest projecte és mantenir les nostres arrels sense tancar-nos portes per ser massa tradicionals", seguia Ventura. D'aquesta manera, diuen que Green Way és l'excusa i el mitjà per fer gaudir als clients de la música, l'art, la dansa o les arts escèniques en un entorn relaxat i adaptat a les mesures sanitàries actuals, alhora que degusten els productes de proximitat cuinats amb gràcia i afecte.

Si més no, la cuina "de mercat", com l'anomena el cuiner Ramon Nolla, és la seva especialitat, ja que el propietari i xef sempre ha mantingut un vincle especial amb el mercat i els seus venedors."De menut em vaig criar a la parada de casa, a la xarcuteria Nolla Panisello, i després d'estudiar cuina i treballar en diferents restaurants, vaig decidir portar als meus propis fogons els productes de temporada", reblava el cuiner, qui afegia que "m'agrada tenir tracte directe amb els proveïdors, és la forma que ho he fet sempre. És la verdulera o el peixater qui em poden aconsellar si aquella setmana han pescat molta galera i puc fer un plat especial, o si és el millor temps de certa fruita o verdura". La carta del Green Way comptarà amb una base sòlida i una part dinàmica, que anirà de la mà amb els productes de temporada i amb propostes adaptades a cada actuació. "Volem apostar per la cuina tradicional tortosina, el que nosaltres hem menjat de menuts, però amb les influències que he anat rebent durant la meva carrera com a cuiner i sota el concepte de street food, que ens permetrà fer des d'un entrepà de baldana molt especial a uns caragols a la llauna o arrossos per degustar en diumenge", assenyalava el xef. El local comptarà amb dues zones diferenciades, una per gaudir només dels espectacles on el públic estarà assegut a les cadires i l'altra amb taules per degustar les creacions de Nolla, tot i que la majoria d'actes se celebraran a la terrassa.

Passar el dia en família, parella o amb amics, començant amb una tapa mentre es gaudeix de l'espectacle i allargant el moment al màxim, passant del vermut al dinar o del berenar al sopar entre converses i actuacions que acolliran un ampli ventall d'artistes de totes les edats i del territori. Tanmateix, el projecte vol seguir els valors dels seus propietaris, treballant per aconseguir un espai sostenible. Nolla i Ventura indicaven que "la idea era impulsar un nou format on es treballés amb valors respectuosos amb el planeta", el que faran a partir dels productes de proximitat i de temporada, utilitzant plats, gots, coberts i altres materials reciclables i biodegradables i fomentant l'ús del transport sostenible amb promocions i activitats originals.

Tot i instal·lar-se a partir d'aquest divendres al carrer Joan Miró número 6 de Tortosa, Ventura i Nolla somien en poder traslladar la idea acabada de nàixer a la Via Verda del Val de Zafan, un indret que consideren "una arteria que connecta les Terres de l'Ebre d'una forma diferent, unint des de la desembocadura del riu a Terol", des d'on podrien retre homenatge a la seva traducció particular amb la qual han batejat el local: Green Way.

Més informació: 

Instagram Green Way Crew

A

També et pot interessar