DeltaChamber Music Festival

Foto: 

Albert Vidal / Vèrtex Comunicació
Un concert en una edició anterior del festival

Els 6 tresors del DeltaChamber Music Festival

Del 21 de juliol al 4 d'agost, la música de cambra inundarà diferents espais emblemàtics de les Terres de l'Ebre
Surtdecasa
,
22/07/2024
Música
DeltaChamber Music Festival, el festival internacional de música de cambra a les Terres de l’Ebre, es prepara per a una 9a edició molt fresca, vibrant i acolorida, que se celebrarà del 21 de juliol al 4 d’agost de 2024. Un any més, el territori ebrenc serà la capital de la música de cambra de la mà d’una proposta artística que cada any s’expandeix i que, ara, arribarà a 10 municipis: Amposta, Tortosa, la Sénia, Deltebre, Flix, Roquetes, Alcanar, la Ràpita, Horta de Sant Joan i Móra d’Ebre. 

1. Danses de tot el món
Enguany un dels trets diferencials el podem trobar en el propi cartell. "Al cartell d'enguany, apareix un vitrall amb la Terpsícore que és la musa de la dansa, perquè en aquesta edició hi haurà danses arribades de tot el món" diu Laura Ruiz, impulsora de la iniciativa. "És un aspecte rar en la programació de música de cambra, perquè requereix que hi hagi formacions molt diverses" assegura Ruiz. La imatge gràfica sorgeix del mosaic creat expressament per la talentosa artesana ebrenca Núria Romeu Caudet. Terpsícore apareix amb una lira i una corona de flors. Amb cada fragment col·locat minuciosament, el trencadís de colors vius que infonen inspiració és un preciós homenatge al tema 'Mosaic' del festival i al seu repertori musical que inclou diverses danses d’origen multicultural.

2. Mosaic
Sense dubte, la gran joia d'enguany és 'Mosaic', el resultat d’una residència artística i musical amb 11 dels millors instrumentistes del món i del nostre país que, juntament amb els 6 brillants joves músics dels programes Young Talent i Academy del festival, es reuniran per interpretar fins a 10 concerts de cambra d’altíssim nivell, sent l’any que més se n’hauran ofert. Val a dir que entre tot aquest virtuosisme reconegut internacionalment, hi haurà una important representació del talent ebrenc, ja que diversos dels músics són originaris de les Terres de l’Ebre, però, a més, s’escoltaran peces dels compositors T. Alburquerque i J. Griso i Alabart. Des de fabuloses havaneres cubanes fins a sevillanes, passant per tangos i valsos vienesos, entre d’altres, 'Mosaic' serà una experiència renovada amb què podrem descobrir diverses danses d’origen multicultural i que són obra d’alguns dels més grans compositors de tota la història de la música fins a l’actualitat però que estan molt poc programats a les sales de concerts de cambra. Un mosaic de danses que es podrà gaudir en els dinàmics concerts 'Tessel·les' de la primera setmana, en els emblemàtics concerts centrals 'Mosaic: Programa 1' i 'Mosaic: Programa 2', i en els concerts 'Selecció Mosaic' de la segona setmana.

  • imatge de control 1per1

3. Intervencions efímeres
Com ja és tradició al festival, l’experiència musical s’acabarà d’arrodonir de diverses maneres. En aquesta línia, cal destacar que n’hi haurà dues d’instal·lacions, ja que, a més del guanyador del 6è Concurs d’Arquitectura Efímera (que serà el teló de fons dels concerts centrals a Amposta), també s’inicia una col·laboració amb el festival A Cel Obert de Tortosa per la qual, entre altres aspectes, la intervenció efímera 'FLORA-SION', obra de Jose Andreu Galiana per l’A Cel Obert 2023, estarà present en el concert 'Tessel·les' a Deltebre. "Sempre acaba sent un tret molt diferencial del festival, perquè a part de la sorpresa de l'escolta, també hi ha un component visual. El públic no sap quins elements l'embolcallaran" explica Ruiz.

 

Un concert en una edició anterior del festival | Foto: Albert Vidal / Vèrtex Comunicació
4. Enogastronomia i música
Després d’alguns dels concerts, tant els músics com el públic podran continuar gaudint de l’experiència en un ambient més distès, on compartir impressions, connectar amb altres amants de la música, nodrir-se de la vibrant atmosfera que respira el festival, i delectar-se amb algunes propostes enogastronòmiques de les Terres de l’Ebre. Així doncs, després dels concerts 'Selecció Mosaic', s’oferirà una copa cortesia del celler Les Vinyes del Convent i de la mà de la sommelier ebrenca Llúcia Castaño. Una copa que també es podrà degustar després dels icònics concerts centrals al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, on, a més, aquesta estarà harmonitzada amb una original i creativa tapa elaborada pel reconegut cuiner ebrenc Xavi Montañés i que estarà inspirada en el tema 'Mosaic'.

5. Workshops
Com ja és habitual al festival, a banda del programa de concerts, aquesta edició inclourà workshops multidisciplinaris. Dilluns 22 de juliol, a les 19h, al Casal municipal d’Amposta: 'Introducció al clown amb perspectiva escènica' amb Pepa Plana, reconeguda i premiada. A través del joc "pallassil", descobrirem la nostra part més divertida i entusiasta, i adquirirem eines que ens ajudaran a superar les pors. Dimarts 23 de juliol, a les 19h, al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre, 'Ioga amb música en directe' amb els joves ebrencs Joana Oliver Fabra, monitora a Barrefit Studio de Barcelona, i David Rebull Chavarria, violoncel·lista i estudiant a la Universitat del Saar, a Alemanya. Improvisacions musicals inspiradores barrejades amb grans clàssics que ens mouran entre els àssanes. "Pensem que són tallers que complementen la música, perquè en els dos casos treballarem les pors escèniques, el fet de riure de nosaltres mateixos o el fet de trobar les nostres singularitats" explica Ruiz. "Serà bonic veure com els joves músics d'aquests tallers després de l'experiència, potser pugen a l'escenari d'una altra manera" conclou.

  • imatge de control 1per1

6. La millor música de cambra a espais emblemàtics
"Sempre ens hem volgut allunyar dels espais clàssics on s'interpreta la música" diu Ruiz, tot i que enguany s'ha fet una excepció, perquè hi haurà un concert a un lloc com l'Auditori d'Alcanar. "El que sempre intentem és que els espais patrimonials tinguin una bona acústica" explica Ruiz. Entre els espais on tindran lloc els concerts, hi trobem: el Pavelló Landerer de l’Observatori de l’Ebre a Roquetes; la Finca de Bombita a Deltebre, envoltats de pura essència natural al Delta de l’Ebre; el Sindicat a Flix, projecte arquitectònic finalista d’un dels guardons més prestigiosos d’Europa; l’Església Nova a la Ràpita; el Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta o el Convent de Sant Salvador a Horta de Sant Joan, magnífic exemple d’arquitectura templera, que Ruiz, defineix com una de les millors acústiques de tot el festival. "En el cas de la Sénia, col·locarem al públic dalt l'escenari perquè l'escolta pugui ser propera, com si fos una abraçada" relata Ruiz.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar