‘El nostre disc vol homenatjar Catalunya i, especialment, els compositors de l’Ebre’

Raül Martínez, director del Cor de Cambra Tyrichae
Surtdecasa Ebre
,
13/03/2012
Música
El seu nom pot sonar exòtic tot i que és molt més nostrat del que sembla. Tyrichae fa referència a un conjunt de nuclis que poblaven la desembocadura de l’Ebre abans de  l’arribada dels romans. Però des de fa deu anys, també és el nom d’un cor de cambra — el Cor de Cambra Tyricahe— impulsat per Raül Martínez amb la voluntat de promoure la música coral a les Terres de l’Ebre. És ben normal, doncs, que el seu primer disc es tituli Cançó a l’Ebre. El presenten el dia de Sant Esteve a Tortosa.
 
- El títol del vostre primer disc és tota una declaració d’intencions.
Ens va costar molt poc decidir-ho, perquè encaixa molt bé amb l’esperit del Cor de Cambra Tyrichae. Cal tenir en compte, però, que Cançó a l’Ebre l’hem manllevat d’un poema del polític i escriptor Joan Cid i Mulet, de Jesús.
 
- No oïu quina remor més endolcida / que fan les aigües, tot passant? / És la cançó tendra, amorosida, / cançó de l’Ebre triomfant …!
És un poema molt ben escrit, que parla de les nostres terres, de la manera d’estimar el riu. Per tot això, aprofitant la celebració dels 10 anys del cor de Cambra, vam demanar al tortosí Josep Ollé de musicar-lo. De fet, un dels nostres objectius és promoure els compositors de casa nostra.
 
- El disc inclou diverses obres d’autors ebrencs.
Sí, a més de Josep Ollé també hi ha obres d’Inés Reguero, que ha fet una nova versió de El noi de la mare, i d’Andreu Ferré, que ha escrit Rondalles de l’Ebre, un recull de jotes ebrenques. Tots tres són cantants de del cor. També hi ha cançons inèdites de músics com Francesc Poquet i Xavier Pastrana, composades per encàrrec nostre.
 
- Fins ara, però, la producció de música coral d’autors ebrencs era molt minsa.
Sí. Aquí sempre hem sigut més de bandes. Ara bé, des de fa uns quinze, el cant coral a ha fet un salt qualitatiu a les nostres comarques. Per això, en aquest disc tampoc ens hem oblidat de la gent que, des de fa anys, treballa per consolidar el cant coral a casa nostra. Per això, el disc inclou dues nadales tortosines. La primera es titula Mare meua tinc por i va ser musicada per Rosend Aymí, durant anys director del Cor Vent de Dalt de Tortosa; la segona porta per nom Sant Josep va a buscar foc i és un arranjament del compositor d’Ulldecona Miquel Querol
 
- Com va nàixer la idea d’editar aquest disc?
Al gener passat ens van convidar a participar al Cicle Coral a l’Auditori de Barcelona. Cantar en un escenari i un públic tan exigent va ser tot un repte. De fet, el disc és el recull del programa que vam cantar en aquella ocasió. Cançó a l’Ebre és la notra forma de retre un homenatge a Catalunya en tota la seva essència, amb una gran riquesa lingüística, musical i cultural i a la producció creativa dels nostres músics, especialment els de l’Ebre.
 
Lloc: Convent de les Sierves de Jesús, Tortosa
Dia: Dilluns, 26 de desembre de 2011
Hora: 19:30 h.
 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar