Sílvia Altadill
,
11/08/2017
Música

Els Txarango ens expliquen les cançons que tocaran a Amposta

El grup presenta aquest dimarts 15 d'agost un concert gratuït a les Festes Majors d'Amposta
Txarango

Foto: 

Cedida
Els Txarango
El pròxim dia 15 d'agost, els Txarango visitaran les Festes Majors d'Amposta per oferir un concert basat en el seu darrer disc 'El cor de la terra', un treball que ens descriuen com el seu disc més solidari. Segons el mateix grup, el nou disc és com un "quadern de viatge". Després de més d'un any d'experiències solidàries a Melilla, Senegal, Palestina i els camps de refugiats de Grècia, s'han convençut de la virtut del seu activisme cultural i que la música guareix el dolor i reparteix alegria amb l'única arma d'un bon cop de guitarra. Us repassem les cançons que interpretaran a Amposta, alguns temes dels quals han comptat amb la col·laboració de Manu Chao, Pau Donés o els australians The Cat Empire. "Intentem ser coherents i viure com creiem. "Vam decidir col·lectivitzar les cançons del grup amb 14 entitats i vincular cada cançó a elles" diu Sergi Carbonell, pianista de Txarango.

1. 'Obriu les portes'
És el nostre crit per la llibertat de circulació de les persones. Una lletra contra el racisme. Destinada a la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme, un col·lectiu que lluita contra actituds racistes i promou accions per denunciar actituds discriminatòries cap a altres cultures.

2. 'Una lluna a l'aigua'
Parla de l'estiu, les festes de foc i les ganes de música. Aquesta cançó tan encoratjadora servirà per ajudar a l'Obra Social de la PAH que reivindica que tots aquells amb habitatges buits o cases apropiades pels bancs es posin al servei de les persones sense llar.

3. 'El tren del temps'
"Tinc un desig només: que tot valgui la pena". Tota una declaració de principis. Aquesta cançó servirà per ajudar a la plataforma "Tanquem el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE)". Deportacions a la força per l'únic delicte de no tenir papers. Creiem que cap persona és il·legal.

4. 'Som foc' (The Cat Empire)
La música és com un foc on tots ens apleguem al seu voltant. Aquesta cançó ajudarà als Human Supporters que és una associació que ens va acollir a Palestina.
Treballen en programes de suport psicològic, social i educatiu amb famílies palestines en zones de conflicte.

5. 'Mil Ocells' (Jarabe de Palo)
Parla de compartir, d'anar als llocs i trobar-se a gent que t'ho dóna tot a canvi de res. Aquest tema ajudarà a la Fundació MAP i el seu projecte 'Al teu costat' que ajuda a famílies de persones amb discapacitat. Fan activitats de lleure inclusives i ajuden a empoderar les persones que pateixen alguna discapacitat.

6. 'Meravellós regal' (Safari Children's choir)
La nostra declaració d'amor a l'Àfrica. Creada i cantada pel cor d'Uganda Cor Safari. Teníem allà apadrinada una entitat social i vam decidir anar-hi. D'aquesta història d'amor amb Àfrica sorgeix aquesta cançó que anirà destinada als membres del Cor Safari.

7. 'Resiste i grita' (Eko Camp)
La vam crear a Palestina i per nosaltres és un himne d'aquell viatge. Després, quan vam anar als camps de refugiats de Grècia la vam recuperar com un cant de força davant l'horror. L'alegria ajuda a resistir. Aquesta cançó va per a Pallasso en Rebeldía, una organització que exporten els somriures allà on més es necessiten.

8. Terra endins (Manu Chao)
Una cançó molt especial gràcies a l'artista Manu Chao. Servirà per acompanyar a la 'Fundació Esperanzah'. Aquesta fundació del Prat de Llobregat promou el cooperativisme i l'economia solidària. Perquè la revolució ha de ser festiva i alegre. Com deia Emma Goldman "Si no puc ballar, no és la meva revolució".

9. 'Ulls de Corall'
Parla de l'amor arran de mar. 
Ajudarà a la Fundació el Maresme, entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Tot això, amb un gran lema: "Jo sóc com tú".

10. 'Et recordo'
Destinada a ajudar l'Hospital Sant Joan de Déu. 
Per cuidar a infants i persones amb trastorns de salut mental, discapacitat intel·lectual o dependència.
 Per acabar amb els estigmes.
 Per estar al costat de les persones vulnerables i, en lloc d'estigmatitzar, estimar.

11. 'Que tot et vagi bé'
Dedicada al Banc d'aliments de Barcelona. Aquesta organització recupera els excedents alimentaris i els redistribueix entre les entitats socials fins a arribar a les persones amb risc de precarietat alimentària. 
Durant el 2016, més de 100 mil persones van arribar a necessitar aquesta ajuda a la demarcació de Barcelona.

12. 'T'espero'
En els camps de refugiats vam estar amb infants impossibles d'oblidar. Nens i nenes sense possibilitat escolarització, i que amb el seu somriure són el motor de la seva família.
 És una cançó dedicada a ells.
 El 50% dels drets van cap a Stop Mare Mortum, plataforma ciutadana que lluita per aconseguir un canvi en les polítiques europees migratòries i acabar amb els morts de la Mediterrània.

13. 'Somriurem'
Aquest tema ajudarà a Proactiva Open Arms, una ONG amb seu a Badalona que té la finalitat de salvar vides a la Mediterrània. 
Formada per socorristes que es dediquen a rescatar a aquelles persones que escapen de les guerres i la pobresa.

14. 'Quan calla la ciutat'
Com un dels impulsors del Clownia ens encanta la feina dels pallassos.
 Així doncs aquesta cançó va per Pallassos en Rebeldía que organitza una trobada de circ, teatre i música a Gaza des del 2003.

També et pot interessar