Surtdecasa Ebre
,
21/11/2018
Música

Anna Pantinat: "La música permet arribar a la política des d'un vessant molt més profund"

És membre de Pentina't Lula, un grup de punk feminista integrat per tres dones
Pentina't Lula

Foto: 

Cedida
Pentina't Lula
'Pentina’t Lula' és un grup de punk de dones. En lloc de "riot girls", elles s'anomenen "riot ladies" - perquè ja tenim una edat, diuen -. Format per les germanes Anna i Laia Pantinat i Lula Thomas, el punt de partida és la música garage dels 60 i la New Wave dels 80, passada per l'actitud de les primeres punks. Toquen amb un "theremin" i una bateria electrònica i han col·laborat amb diversos col·lectius feministes. El proper divendres 23 de novembre, actuaran a Amposta en el marc del festival Femme in Arts, que se celebrarà duran tot el cap de setmana al Centre d'Art Lo Pati.
"La música permet arribar a la política des d'un vessant molt més profund, des del punt de vista humà"

- Política a través de la música. Feministes punk. Quan decidiu dir crear Pentina't Lula?
Decidim crear Pentina't Lula per un impuls creatiu, perquè teníem ganes de fer cançons pròpies i va ser més tard quan va sortir el tema polític. Ens adonàvem que les lletres que ens sortien eren lletres polítiques. És a dir, primer és l'art i després la política.

- Què té la música com a eina de combat que no tinguin altres manifestacions artístiques o manifestos?
Entenc que la música és de les arts que connecta més directament amb l'instint i amb la necessitat de crear des del cos o, com a mínim, en el meu cas, i això, unit a les idees que és el món de la política, crec que és molt potent. La música permet arribar a la política des d'un vessant molt més profund, des del punt de vista humà. A més a més, el ritual del concert, d'un concert de rock, té molt a veure amb una manifestació, amb un míting, en el sentit que ens reunim moltes persones i estem corejant unes mateixes consignes, una mateixa tornada. 

- Què teniu en comú totes tres? Us sentiu a gust amb el terme "riot girls"?
Totes tres tenim en comú que som senyores, som feministes i tenim un espai punk.  Sí, ens sentim còmodes amb la paraula "riot girls" tot i que per l'edat que tenim nosaltres ens diem "ladies" amb molt d'orgull.

- Sou protagonistes del documental 'El passat és un error'. Què volia transmetre el director amb la vostra experiència?
El Vicenç Ferreres volia fer un documental sobre nosaltres i, després, el tema de com ho volíem enfocar i tal jo crec que va sortir una mica sobre la marxa. Sí que és cert que volia representar el nostre present i es va apassionar molt amb la cançó que tenim que es titula 'El passat és un error', que explica com hem refet les nostres vides o com ens hem reconduït a través de la música amb el grup Pentina’t Lula. Perquè nosaltres vam estudiar música clàssica i, en canvi, hem acabat fent punk.


Lula Thomas, Anna Pantinat i Laia Pantinat

- La vostra manera de ser feministes canvia amb el temps?
Sí, sí, totalment. Com a mínim la meva amb el temps ha anat canviant... Jo he estat feminista tota la vida. Des de petita he estat batallant en molts fronts en aquest aspecte i potser ha estat a mida d'anar llegint i d'anar-nos trobant en situacions diferents que ara sóc més capaç de teoritzar o veure en què sóc crítica dintre del feminisme també. En quines corrents em sento més identificada dins del feminisme.

- En els darrers anys han crescut els col·lectius feministes arreu. Com ho interpreteu?
Penso que els feminismes s'hagin anant estenent és molt bo, era una necessitat que teníem. A partir que les dones hem pogut accedir a l'educació i a llocs de treball, ens hem pogut organitzar i entrar de ple en la societat, hem pogut crear espais de poder on ens estirem les unes a les altres, en el sentit de sororitat.

- Com convidarieu a les persones que no us coneixen a que vinguin al concert de Lo Pati?
Que vinguin a divertir-se a través del feminisme. Que el feminsime no és només queixar-se sobre les coses, sinó també gaudir a tope.

Més informació: 

Facebook Pentina't Lula

També et pot interessar