Xeic!

Foto: 

Cedida
Imatge del conjunt Xeic!

Entrevista creuada: Pepet i marieta pregunta a Xeic!

El 7 d’abril surt ‘La nit és nostra’, el nou disc del grup originari de Rasquera
Judit Monclús
,
04/04/2017
Música
7 d’abril. Pareu màquines. Explosió musical primaveral a les Terres de l’Ebre. Aquest dia, els grups Xeic! i Pepet i marieta presenten els seus nous treballs. Els Xeic! ho fan amb ‘La nit és nostra’, quinze cançons vitalistes, festives i alegres caracteritzades pel to reivindico-festiu marca de la casa del grup. Aprofitant aquesta coincidència en la data de publicació dels dos discs ebrencs, a Surtdecasa els hem proposat una entrevista creuada. Els Xeic! han preguntat a Pepet i marieta què els encurioseix més de ‘La revolució dels somnis’, el nou treball dels falduts, mentre, a la vegada, Pepet i marieta ha demanat als Xeic! que expliquin algunes curiositats de ‘La nit és nostra’. Com en aquells llibres que llegíem de petits, trieu la vostra aventura! En aquest cas, han contestat els membres del grup conjuntament, excepte la segona pregunta que l'ha contestada el cantant del grup, Aitor Cugat.

- Si la nit és vostra, de qui és el dia?
Doncs està clar que si la nit és nostra, no voldrem ser acaparadors i el dia us el deixarem per a valtros! La cosa quedarà en que naltros farem els concerts de nit i valtros, els de dia! [riuen] I tan amics!

- L’Aitor ha escrit les lletres al gimnàs?
[Respon Aitor Cugat]: He de dir que quan estàvem fent les cançons per al nou disc encara no anava al gimnàs. Ara bé, sí que anava a córrer i he de reconèixer que algun cop em venia algun trosset de lletra al cap, algun canvi, etc. I, això sí, sense deixar de córrer, agafava el mòbil i anotava la idea que m'havia passat pel cap. Per tant, podríem dir que aquestes cançons han recorregut molts quilòmetres. De fet, ara entenc el perquè de la lletra de la cançó ‘Vaig Néixer’ que diu "M'he fet fort quan he vist que estava sol..." [riu]

- On penseu que radica el canvi o evolució més notoris d'aquest disc respecte els anteriors?
Un dels canvis principals d’aquest disc és que hem intentat donar-li un enfocament més optimista, veníem del disc ‘Som’, ple de ràbia i reivindicació, i en aquest el cos ens demanava donar-li més llum i cantar a aquelles coses que tant ens satisfan i ens agraden, com les situacions que podem viure quan es fa de nit, quan les obligacions i neguits s’aparquen fins al dia següent. Li hem donat un toc més festiu i alegre sense perdre l’essència reivindicativa del grup. Són cançons que parlen de moments viscuts quan anem de concert o quan et trobes a aquella persona que tant desitges, entre d’altres. A nivell musical també es reflecteix aquest canvi de caràcter, amb una sonoritat més melòdica, donant més protagonisme al piano i a les veus i utilitzant menys el so distorsionat de la guitarra. Una de les causes que també ha influït en aquest canvi ha estat el pes que ha agafat l’Aitor (cantant) a l’hora de compondre temes, que fins al moment només era cosa de Joan (guitarra) i l’Albert (baix) i que ha ajudat a donar-li un altre aire al disc.

- D’on va sortir la idea del videoclip?
La idea va ser d’Òskar Xavier Gómez de la productora Tururut, que és amb qui hem realitzat la majoria de videoclips i amb qui hi tenim relació més enllà del tema professional. Ell volia fer un clip diferent dels que havíem fet fins ara i on nosaltres fóssim els protagonistes d’una història sense tindre els instruments a les mans. Fins al moment no ho havia aconseguit ja que la veritat és que ens costa molt ficar-nos davant la càmera sense fer el que millor se’ns dóna que és tocar. La idea ens va agradar ràpidament ja que en part ens hi sentíem identificats, i vèiem que podia ser molt divertit tant la gravació com el resultat final. A més, ell ho volia enfocar com un petit homenatge a la pel·lícula ‘Trainspotting’, un film que va marcar la nostra adolescència i que, ves per on, aquest any surt a la llum una segona entrega. Al final ens vam deixar enredar i la veritat és que ens ho vam passar molt bé gravant. Riem molt de veure’ns formant part de la cara més gamberra de la nit.

- Quin és el missatge o concepte principal sobre el qual heu desenvolupat el disc?
‘La nit és nostra’ és un crit per la llibertat, un anhel per viure instants màgics amb la lluna, que convertida en un metrònom marca l'impàs dels dies, des del capvespre fins a l'alba. Són quinze cançons on expliquem quinze moments especials des de la vessant més íntima, abordant sentiments que engloben des de la felicitat i l'amor a la solitud i la nostàlgia. En resum, hem buscat com transmetre la llibertat en el més ampli dels sentits, ajuntant molts sentiments diferents en un mateix moment. Un disc d’aproximadament d'una hora de música que ens ajudarà a seguir recordant, lluitant, sentint i vivint intensament cada instant, sempre acompanyat i potenciant l'estil reivindico-festiu que ens ha caracteritzat en els nostres darrers treballs.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

No et perdis les preguntes que els Xeic! han fet als Pepet i marieta en aquesta entrevista creuada.

Web de Xeic! 

A

També et pot interessar