Ju

Foto: 

Cedida

Ju presenta 'Entre la Terra i el Cel' al Castell de Móra d'Ebre

L'artista actuarà el proper 28 de maig en el marc del festival Litterarum
Surtdecasa
,
25/05/2022
Música
"Va ser en plena pandèmia que vaig trobar el temps per interessar-me per la poesia catalana escrita i sentida des de la dona" diu Judit Puigdomènech, coneguda com a Ju, arran de la presentació del seu espectacle 'Entre la Terra i el Cel' al castell de Móra d'Ebre el dissabte 28 de maig. Serà un espectacle sopar del qual es poden adquirir les entrades a través del web del Litterarum. Amb una sonoritat plenament orgànica i formant un duet amb guitarra acústica, la veu de la Ju planteja un context que s’emmiralla a la realitat proactiva tot cercant l’essència d’allò que "s’és". El so que neix de la quietud s’empara a un tot, i vinculant la melodia amb la poesia s’acull la llavor de les paraules, de poetes com Clementina Arderiu i Maria-Mercè Marçal.
En vaig llegir uns quants i aquests immediatament em van convocar i em van tocar la tecla des del primer vers

"Immediatament, em va commoure la sensibilitat femenina. En el cas de Clementina Arderiu, la innocència i vulnerabilitat en edat tendre quan experimentava les dificultats en identificar-se amb un nom que pel que deien les seves amigues no li esqueia. Experimenta una mena de metamorfosi que li fa el pas del temps. Fa un bonic trajecte cap a l'autoacceptació i es reconcilia amb el seu nom" assegura Ju, en referència a Arderiu una poeta que tracta la vida quotidiana tenint com a rerefons l'amor, l'alegria, la condició femenina o la mort. "Amb Maria Mercè Marçal em va cridar l'atenció l'habilitat mitjançant la poesia per reivindicar la lluita de la dona per deslliurar-se de la repressió patriarcal i religiosa" diu l'artista. En referència a Marçal, assegura que "ritualitza el que és quotidià i ho eleva cap al que és més sagrat d'una manera sensible sense perdre la fermesa i la convicció". Puigdomènech assegura que aquestes dues autores la van seduir des del principi. "En vaig llegir uns quants i aquests immediatament em van convocar i em van tocar la tecla des del primer vers".

Tot i que Ju ja està preparant un nou treball que sortirà a la tardor, aquesta ha estat una experiència molt enriquidora amb el seu pare, també músic reconegut. "Aquestes cançons en concret es van fer a quatre mans amb en Ricard Puigdomènech, que és el meu pare. En aquest cas es van sumar sinergies d'una manera molt fluida. Va anar sorgint la cançó amb una simbiosi de música i melodia fins al final" diu la Ju. Sobre el fet característic del Litterarum que intenta posar les lletres a escena, la Ju considera que és una fórmula que expandeix les obres literàries. "El fet de musicar una poesia amplia la mirada, els sentits i les emocions. Em reconnecta amb tot allò que hi puc sentir. S'ha de ser valent per expressar la fragilitat i la vulnerabilitat d'una manera sincera i transparent. Això ens va esperonar a fer-ne una interpretació. Aquesta és la nostra experiència d'aquell moment única i personal" diu en referència al vincle musical i professional amb el seu pare. Una actuació de guitarra i veu amb un estil "senzilla i nu" com diu ella mateixa, en un entorn excepcional, amb unes meravelloses vistes al riu Ebre. "Interpretaré les cançons més representatives per mi des dels inicis fins al dia d'avui, amb cançons que encara estan per editar i que en primícia em vindrà molt de gust de compartir".

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar