Guardet: "Sóc un home 'xapat' a l’antiga, tinc mòbil però sempre dic que truquen a la meua dona"

Aquest jove cantador actuarà el 3 d'abril en la Primera Trobada 'Ebrencs que Vivim a Barcelona'
Surtdecasa Ebre
,
25/03/2014
Música
Boca de Bou, Codonyol, Lo Canalero, Perot, Teixidor… segur que us sonen tots aquests noms. Sí, són els cantadors de jotes de les Terres de l’Ebre més famosos i coneguts per tothom. Malauradament, ells ja no estan, però els seus versos i la seua tradició s’ha mantingut al llarg dels anys. Tota aquesta tradició jotera és la que ha recollit Marc Guards, molt més conegut com Guardet 'Lo Cantador'.
 
Contactar amb el nostre cantador ha estat una odissea des de l’inici. Amb els temps que corren avui en dia, Guardet és un home allunyat del món d’Internet i les noves tecnologies: "Sóc un home xapat a l’antiga, tinc mòbil per a que em truquen i trucar, res més, però sempre dic que truquen a la meua dona". Diu que és un desastre, que no pot tenir mòbil, que els perd tots, com les ulleres de sol: "Si em compro unes ulleres de sol bones, en cinc minuts les perdo". És per això que trobar-lo m’ha costat una mica. Vaig parlar en tres persones diferents però, finalment, li vaig poder sentir la veu per telèfon.
 
Marc em va citar a un dels llocs mes mítics i emblemàtics d’Amposta, la Lira Ampostina, com no podia ser menys per a una persona que va aprendre música en aquesta gairebé centenària institució. Començo l’entrevista indagant en la seva infantesa, per trobar la causa d’aquest do que el caracteritza. Guardet m’explica que "a vegades, quan anava ens muns pares a la Casa de Fusta, venia Teixidor, i sí que recordo veure’l cantar, però no he tingut molta tradició jotera de petit". El nostre cantador va començar a interessar-se per la jota cantada fa 4 anys, quan en la xaranga 'Suc d'Anguila' van decidir fer jotes. "A la xaranga vam decidir que havíem de fer jotes cantades i vaig dir que ja ho faria jo, vaig provar-ho i mos va sorprendre perquè va quedar prou bé".
 
Guardet mai ha fet cap classe de cant, ni ningú li ha ensenyat el cant enversat, fins i tot ell es considera una mica tímid: "Als primers bolos m'ho passava fatal, però després has de tragar i embornar-ho i ja està". No hi ha dubte que Marc ha nascut amb un do especial per això de la jota, un do que ha cultivat escoltant i llegint alguns dels seus referents joteros com són el Teixidor i Lo Canalero. "La jota és la música tradicional d'estes terres, és una cosa que no s'ha de perdre", diu.
 
Guardet té molt clar què és per a ell la jota i la importància que aquesta té per al nostre territori. Quan li pregunto si creu que la jota està de moda avui en dia, ell respon que "natros, en la rondalla, tenim molta faena, no mos ho podíem pensar mai", i és que la Rondalla de Guardet no para: enllaços, batejos, casals de gent gran, festes d'aniversari, fires i, fins i tot, arriben a triomfar a la capital, Barcelona. Allí la rondalla va participar al XXVII Festival Folk Internacional Tradicionàrius de Barcelona. "Vam tocar per algunes places del barri de Gràcia, i la gent ens seguia pel carrer i s'ho passaven molt bé". Ara, el proper 3 d'abril actuarà al carrer Rector Voltà, 1, al barri de Sarrià, en el marc de la Primera Trobada Ebrencs que Vivim a Barcelona. Aquesta trobada festiva, organitzada per Temps de Terra i que tindrà lloc enfront d'una de les seues botigues a Barcelona, inclourà degustació de vi dolç i rondalles.
 
No hi ha dubte que Guardet té renom dins el món de la jota avui en dia i, fins i tot, molts el consideren el nou Teixidor, tot i que ell deixa molt clar que "sóc lo nou Guardet, tinc lo meu estil propi, el mateix Artur Gaya em va  dir que tenia un estil molt particular". 
 
Tal com hem dit a l'inici, les noves tecnologies no són el punt fort del nostre cantador, tot i que ell considera que ajuden a recuperar certa tradició. "Lo món d'Internet ajuda a buscar informació de com eren antigament les jotes, a trobar versos dels grans cantadors o, fins i tot, jo mateix per anar a cantar a algun lloc puc mirar quan són festes o quan hi ha algun esdeveniment que poguéssem anar". I al contrari del que pugui semblar, la jota no és una cosa antiquada, sinó que "és una tradició que ha passat d'avis a néts" i la gent jove d'avui en dia s'ho passa molt bé amb aquest tipus de música. "És una tradició, no hem de permetre que s'oblide perquè forma part de natros". 
 
Acabo amb un vers d'una jota que ell mateix va cantar sobre el nostre territori: 
 
I aprofito la rondalla 
per donar la despedida 
vinguiguen tots i quan vulguen 
que lo Delta es fet a medida 
i siran tots molt feliços 
avui i tota la vida! 
 
 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar