Surtdecasa Ebre
,
22/06/2011
Música

Joan Rovira: “El desamor és ideal per composar”

El cantant de Camarles presenta banda i disc a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa
De Camarles al cel. Joan Rovira té talent, ambició i prou energia per menjar-se el món. Amb 28 anys, ha estat capaç d'agafar la guitarra i presentar el seu treball a milers de quilòmetres d'aquí. El coneixem aquí i a l'estranger, però Joan en vol més.
 
Rovira calcula que porta més de 1.000 concerts a les seues esquenes. “Vaig començar tocant a l’orquestra Juniors i a la xaranga Lo Perkal”, explica. Després de graduar-se a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) en Saxo Jazz i Música Moderna, va comprendre que el seu lloc estava dalt dels escenaris.
 
Justament a l’ESMUC va ser on va conèixer els dos músics que han passat a integrar la seua banda.“Després de dos anys de tocar en solitari i fer més de 200 concerts vaig tenir la necessitat de crear la banda perquè t’obre portes i, a més, és un goig tocar amb colegues”. Zoco és el nom elegit per la banda, un nom que de seguida et remet als mercats dels països àrabs. Aquest nom no és una casualitat.
 
En els darrers dos anys, a part de tocar pel nostre país, Joan ha actuat en diferents sales de països com Gran Bretanya. Itàlia o Dubai. I aquest viatge d’un mes a l’emirat àrab va ser un dels més enriquidors. “Les olors, les sensacions que vaig tenir en aquests mercats eren úniques i em transportaven...”, explica. I és que aquestes sensacions, molts cops dificils de definir, són les mateixes que l’artista té a l’escenari. “Quan actuo em transformo, m’elevo..”, diu. “Moltes vegades quan arribo a una sala ple d’energia i ganes i veig al públic esperant, penso 'prepareus perquè avui flipareu'”. Rovira està convençut que quan es posa davant de la gent perd la inseguretat que el caracteritza i se sent més ple que mai. “Actuo a cada concert com si fos l’últim”, diu. “Si no pogués tocar i cantar no sé què faria. Seria molt dificil seguir vivint sense la música”, confessa.
 
Ara està a punt de començar una gira per Espanya per presentar Sintonia, el primer disc de Zoco. Perquè Sintonia? “Tinc el concepte de cançó petita, breu, que enganxe”, diu refernit-se a aquestes peces musicals que s’utilitzen molt en ràdio i televisió. “També representa la connexió que tinc amb el públic”, afegeix. Un públic que fa seues les lletres i les melodies de Joan des de fa molt temps.
 
Rovira també ha trobat un motor per a composar en l’amor. L’amor moltes vegades no correspost. “Crec que el desamor és millor per composar”, explica. De fet, un dels temes del seu nou disc fa referència a la búsqueda d’una suposada mitja taronja que encara està per arribar. Ell mateix la recita “Em costa imaginar si la veuré, confós en mil colors i tanta gent ballant, entre disfresses podrà trobar-la. Potser ella també em buscarà, el seu cor purpurina brillant ballant entre disfresses”.
 
De moment, si volem viure la màgia de Rovira podrem veure’l en directe el proper dijous 24 de març a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. L’artista ha decidit que la recaptació del concert vagi destinada a AFATE (l’Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d’Alzheimer). Un gest solidari que farà del primer concert de Rovira a les Terres de l'Ebre, un esdeveniment encara més especial.

També et pot interessar