“La gent ha de trobar els seus propis camins per rebel·larse"

Entrevista en exclusiva amb José Manuel Casañ, cantant de Seguridad Social
Surtdecasa Ebre
,
22/05/2011
Música
Tortosa acull aquest dissabte 30 d’abril el concert Ebremusik 2010 amb un cap de cartell d’altura: Seguridad Social. La banda valenciana, que es va fer popular als anys vuitanta per èxits com Chiquilla o Quiero tener tu presencia, actuarà a Tortosa acompanyada dels guanayadors del concurs Ebremusik: Roe Green & Txipiaité Band, Metabolé i Los Maleantes.
 
- Sou un grup amb una llarga trajectòria. Com descriuries l’evolució de la banda des del 1982 fins a l’actualitat?
Amb els anys, evoluciones tant a nivell personal com musical. Tenim moltes inquietuts i som molt receptius a les influències que tenim. Vam començar sent un grup punk, però després de molts viatges pel Carib vam anar afegint nous instruments i nous ritmes. Allò interessant és que sempre hem sumat.
 
- Si haguéssis de quedar-te amb tres temes de Seguridad Social, quins serien?
Sense dubte, Chiquilla, Quiero tener tu presencia i Come ranas.
 
- Com s’aconsegueix produir tants hits
No ho sé! Ja m’agradaria saber-ho. Suposo que a base de molta feina i de ser fidel al teu estil. S’han de descartar moltes coses i quedar-te amb el millor. Un disc només reflexa l’1% del teu treball.
 
- Esteu preparant un nou disc. Ens pots desvetllar alguna cosa?
Sí, sou els primers en saber el títol. Es dirà El mundo al día en ochenta vueltas i comptarà amb col·laboracions d’altres grups que comencen ara.
 
- Com veieu el món de la música actualment?
A les companyies els costa molt apostar per grups nous. No hi ha diners. El millor és intentar mostrar la teva música a través d’Internet i les xarxes socials i esperar a que soni la flauta...
 
- Què podeu fer vosaltres per ajudar a la gent jove que comença en aquest món?
Creiem que és la nostra obligació donar-los un cop de mà. Els oferim col·laboracions, els cridem perquè actuin com a teloners nostres. Hi ha gent molt bona, amics com Los Vicentes, La peluquería o Despeinados, que estan lluitant per fer-se un lloc.
 
- Quins van ser els vostres grups de referència?
Des dels primers rockers que van existir fins als rockers dels anys vuitanta perquè eren capaços d’usar molts estils mantenint una personalitat molt forta. D’espanyols em quedaria amb grups com Radio futura o Sienestro total. 
 
- D’on surt el nom de Seguridad Social?
Resulta que estàvem a la cua d’un ambulatori i, de sobte, vam veure un rètol que posava Seguridad Social. Eren dos paraules que teníem molt assumides, però que juntes tenien un significat diferent i a l’hora divertit.  A més, com sempre hem fet cançons reivindicatives el nom és molt adequat.
 
- Sent valencians, suposo que la classe política del vostre territori us inspira bastant a l’hora de composar els vostres temes.
Més que els polítics ens inspirem els temes socials d’abast global. Com per exemple que la majoria dels joves estan anestesiats. Ens trobem davant d’una situació de crisi provocada per uns altres i no sortim al carrer per queixar-nos. Això és preocupant.
 
- Què pot fer Seguridad Social per intentar millorar la societat en la qual vivim?
Nosaltres podem aportar un granet de sorra. Però la gent ha de trobar els seus propis camins per rebel·larse.
 
- Per què hem de venir a veure-us? Com són els vostres directes?
Són una gran festa on tothom coneix les cançons que interpretem. Elegim un repertori de 20 temes i intentem mesclar els nous amb els més antics. Al final acaba sent una cadena de grans èxits.
 
- Teniu preparada alguna cosa especial per al concert de Tortosa?
Sempre intento sorprendre i fer que la gent s’impliqui. Però encara no ho he pensat.

A

També et pot interessar