Foto: 

Cedida

Mareta Bufona: guitarres i vinagre

La banda vilanovina trasllada el seu "pop a la bruta" al seu primer LP, ‘Vine al camp’
Goretti Martínez
,
22/11/2017
Música
Mareta Bufona es defineixen com “la banda revelació del barri de Mar de Vilanova i la Geltrú”. Presenten el seu LP de debut, titulat 'Vine al camp' (Bones Festes, 2017), on han traslladat un llenguatge i un so propis; el seu “pop a la bruta”, inspirat en bandes com Teenage Fun Club, Dinosaur Jr o Yuck, pero tocant temes molt relacionats amb la miserable (i entranyable) naturalesa humana. La tripulació integrada per Llorenç Orriols, Marc Bala, Roger Ribera i Sergi Rigol ha enregistrat, a estones lliures, a l'estudi Cal Pau Recordings, amb Víctor Garcia capitanejant L’Enterprise.

El dia 9 de desembre publicaran el disc i aprofitaran l'esdeveniment del Medusa Market per començar-lo a posar a la venta a Vilanova i la Geltrú. De moment, el cançoner ha sonat als millors escenaris del Garraf, o com ells l'han anomenat, la seva primera 'gira Ciàtica'. Parlem amb el Llorenç Orriols sobre el disc i el futur.

- Ens feu cinc cèntims de la trajectòria de la banda fins ara?
Amb en Bala d'adolescents havíem tingut una banda, on ell feia de frontman i jo hi tocava la bateria. Després d'això cadascú va fer una mica la seva però sempre vam seguir tenint ganes de fer alguna cosa junts. Fa uns anys vam quedar per què en Bala m'ensenyés unes cançons que ell tenia. Entre tema i tema vaig agafar la guitarra i li vaig ensenyar unes idees que havia compost, li van agradar tant que vam decidir seguir treballant amb aquestes idees i convertir-les en cançons. Al cap de poc s'hi van pujar al carro en Ribera, que també es va animar a portar els seus temes, i el Rigol.

- Primer vau treure l’EP ‘Molt honorable’ (Bones festes, 2015) i després vau engegar un Verkami per publicar ‘Vine el camp’. Com va anar l’edició del disc?
El disc es va coure en dos caps de setmana a Cal Pau Recordings (Alt Penedès) amb el Víctor Garcia als comandaments de l'Enterprise. Ens vam autofinançar tota la gravació. Per a poder editar-lo vam engegar una campanya de micromecenatge, de la que, gràcies als mecenes, el dia 9 de desembre en podrem presentar el vinil.

- Com definiríeu el vostre so? A la presentació del Verkami parlàveu de “pop a la bruta”...
El concepte 'Pop a la bruta' va néixer com una broma, com si fos una recepta marinera. “Lo” bonic de tot plegat és que defineix molt bé el que fem, que al cap i a la fi no deixen de ser cançons pop (melodies dolces i tornades que s'enganxen) però sempre amb un punt de canya a les guitarres, molt a l'estil de les bandes dels noranta com Teenage Fan Club o Dinosaur Jr. que tant ens agraden.

- Com heu treballat el so pel disc?
El disc ens l'hem produït nosaltres mateixos, com aquell qui diu, amb una espardenya i un escuradents. Bàsicament hem transportat el so de la banda de directe, jugant amb efectes de reverberació o delay com fan bandes que ens agraden com Real Estate o els Pains of being pure at heart. Hem sumat petits arranjaments de trompeta i trombó ens alguns temes o de glockenspiel en d'altres.


Teaser de 'Vine al camp'

- De què us agrada parlar a les cançons?
Una de les gràcies de Mareta és que som tres compositors diferents, i cada un va una mica a la seva bola. Tot i que en línies generals tenim tendència a parlar de les misèries humanes, ja siguin socials o quotidianes. Bala i Llorenç acostumem a tractar-ho més irònicament, amb humor o des d'una mirada simpàtica, i en Ribera és més visceral, molt en la línia dels seus temes, més “canyeros” i contundents.

- Quina resposta esteu obtenint del públic?
Tant sobre el disc com en els concerts que heu anat oferint. Tenim un molt petit i modest -però convençut - exèrcit de hoolingans que ve als nostres bolos. Sempre s'ho passa bé i ens ho fa saber (i ens estimem infinitament). D'altra banda, els mecenes ja fa un parell de mesos que tenen l'avançament del disc en format digital a mode d'agraïment, molts d'ells ens han comentat que els hi ha encantat, cosa que sempre fa de bon sentir!

- Què fareu ara que teniu el disc a les mans?
Passejar-lo tant com puguem. D'entrada ampliar el radi d'acció de la nostra eterna i omnipresent 'Gira Ciàtica', la qual ens ha portat a tocar pels millors escenaris i racons de Vilanova i la Geltrú durant aquests últims dos anys. Qui sap... Ara toca expandir-nos: Ribes, Les Roquetes, Jafre, La plana novella... tot és possible.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar