L'Orquestra Simfònica de les Terres de l'Ebre.... a escena!

Les primeres actuacions són dissabte 22 de febrer a Tortosa i diumenge 23 a La Lira Ampostina
Surtdecasa Ebre
,
24/02/2014
Música
Podríem dir que és un dels projectes més estimulants que s'han gestat en els últims temps a les Terres de l'Ebre. Estimulant pel que fa al repte que pretenien assolir, i estimulant també perquè és una iniciativa que inclou una cinquantena de persones que comparteixen gust i coneixement per una mateixa disciplina. 
 
Aquest cap de setmana del 22 i 23 de febrer, sortirà a escena la primera Orquestra Simfònica de les Terres de l'Ebre (OSTE) – amb actuacions gratuïtes dissabte a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa (20:30h) i diumenge a La Lira Ampostina (19h) -. Una orquestra que neix de l'associació de diferents músics ebrencs “des de la base”, com expliquen els seus impulsors, els músics i professors del Conservatori de Tortosa, Jordi Bonilla i David Matheu.
 
Van ser precisament Bonilla i Matheu qui van gestar l'embrió d'aquest projecte que, poc a poc, ha anat prenent forma i incorporant músics de les Terres de l'Ebre. “L'OSTE pretèn omplir un buit en la música de la nostres terres: el de la música simfònica. Ja existeixen altres formacions orquestrals, com ara la MOMA, l'Orquestra de Cambra de Tortosa o les orquestres d'escoles de Música i Conservatoris, però vam percebre que faltava un punt de trobada per a músics d'orígens geogràfics i formatius variats, i que tingués la finalitat de treballar el repertori simfònic seriosament”, explica Matheu. “Es nota una il·lusió d'emprendre projectes musicals, una il·lusió que necessita expressar-se, així que no vam esperar suports institucionals i ens vam posar a treballar”, afegeix.
 
Una orquestra transversal
La gràcia d'aquesta orquestra, segons expliquen, és la seva transversalitat, en diversos sentits. “Per una banda, està integrada per músics professionals, estudiants de nivell superior -i mitjà- i  també músics amateurs, amb la voluntat tots d'enriquir-se del treball col·lectiu”, diu Matheu. “Per l'altra banda, l'OSTE aplega intèrprets de pràcticament tots els racons de les nostres terres: Montsià, Maestrat, Ribera d'Ebre, Matarranya, Priorat, Baix Ebre, i fins i tot del Baix Camp”.
 
La intenció de l'OSTE és treballar el gran repertori simfònic, és a dir, les seccions completes de corda, vent i percussió, amb el màxim possible de participants i amb les obres més ambicioses accessibles. Alguns dels autors escollits són Beethoven, Brahms, Ravel o Musorgski, però sense oblidar la música de les nostres terres, i per tant, tenint en compte figures com Felip Pedrell, Lamote de Grignon, Josep Ollé o Joan Bagés.
 
La música del poble i per al poble
“El moment actual és pèssim per a tota la música, i m'atreviria a dir que especialment per a les orquestres, donat que són projectes de més envergadura i que necessiten una inversió major que la música de cambra”, diu Matheu. “És potser, precisament per això, que vam considerar que calia més que mai pegar un cop a la taula i posar-nos a la faena per defensar -amb una orquestra amb pressupost 0€ - en lloc d'esperar que "des de dalt" hi hagués iniciativa”, explica Matheu. 
 
“Una iniciativa com l'OSTE - en la qual cap dels músics rep ni paga cap quantitat econòmica, i que inclou alhora professionals, amateurs i estudiants- és una raresa dins del panorama actual”, comenta. “Els músics s'han de posar a tocar sense que ningú els ho hagi demanat", diu, "però ells han volgut fer sentir la seua veu”.
 
“Ara bé, davant del victimisme o la sensació de provincianisme que sovint corprèn la gent de les nostre territori, l'OSTE demostra que la realitat és ben diferent: les Terres de l'Ebre bullen d'activitat cultural i creativa, i estan plenes de gent sobradament capacitada per a multitud de reptes”, conclou Matheu, que aprofita per convidar tothom a aquesta cita musical.
 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar