Un espot delirant sobre un gall, prèvia del Wake Up Festival

Josep Piñol i Ànegl Andreu dirigeixen un anunci esperpèntic com a crítica al bucolisme imperant en les grans agències
Surtdecasa Ebre
,
02/09/2013
Música
“Volíem fugir de les imatges estiuenques típiques dels anuncis d'Estrella Damm”, diu el realitzador de Tivenys Josep Piñol a l'hora de descriure el seu darrer treball, que ves per on, és l'espot amb què aquests dies s'està promocionant a la xarxa la tercera edició del festival de dj's Wake up, un festival que vol aglutinar en un mateix dia i espai - el 31 d'agost a la Discoteca Mediterrània (L'Ampolla) - el talent dels millors punxadiscs de casa nostra.
 
Piñol, que encara no ha complert 20 anys, ha demostrat un cop més el seu talent desbordant al planificar i executar, juntament amb el seu company de peripècies audiovisuals, Àngel Andreu, un espot que, ens atreviríem a dir, que s'avança a l'estètica del moment des d'una perspectiva crítica, i trenca amb les gairebé ja esgotades tendències actuals de les grans agències.
 
"Volíem fer una peça singular, trencar amb el bucolisme imperant en els espots estiuencs i plantejar una estètica propera al kitsch", explica el realitzador que ha aconseguit alternar la frescor de l'estètica teen amb el viscós esperpent que injecten la presència de cossos deliberadament imperfectes, que arriben fins i tot a ser grotescos.
 
La idea primigènia la van trobar en un gall. “Tant a l'Àngel com a mi, ens va funcionar molt aquesta motiu, a més lligava molt bé amb el títol del festival. “Wake up” vol dir despertar-se en anglès i què faríem si no ens despertéssin els galls!!??', explica rient. El guió és senzill. Un home d'avançada edat, disfressat de gall, rebenta una guixeta de la platja i comença una agònica cursa d'obstacles acompanyat d'estrambòtics banyistes, mentre sona Edith Piaf. El fals gall acaba salvant un congènere de veritat mentre al seu voltant els banyistes embogeixen. “Aquesta idea va ser l'excusa perfecta per aconseguir una imatge fresca, esbojarrada i d'absolut descontrol", diu, “tots els elements que ens remeten molt a un festival d'estiu amb identitat pròpia”, recalca.
 
Si la idea de guió és brillant, més ho és la posada en escena que va tenir lloc a la platja del Baconer de L'Ampolla. “Per nosaltres era molt més important  l'estètica de les imatges que el propi guió literal del contingut audiovisual”, expliquen. “Estimem l'Antònia Ripoll – la directora d'escenografia- i ella confessa que ens estima molt a nosaltres, és una dona intensa i la seua experiència no pot faltar en cap dels nostres projectes”, diu Piñol. Preparar l'atrezzo del que es veu en poc més de dos minuts d'espot no va ser senzill. “Vam portar aigua, ous, síndria, cogombre, cola blanca...”, explica per justificar com va ser el procés de fer esclatar en pantalla tot aquest festival de fluids, que acabaven rebregats pels cossos dels protagonistes. “El tema era que el propi caos de la cursa es convertís en èxtasi de plaer per als protagonistes”, afirma Piñol.
 
Ara bé, sense dubte, un dels punts més interessants d'aquesta peça audiovisual és que, per fi, l'avi del realitzador, Miquel Curto, abandona el backstage i el rol d'assistent tot-terreny per convertir-se en flamant protagonista. “Porto 3 anys escoltant: Piñol, per què no treus al teu iaio a un dels teus curts?”, diu. “Al principi pensava: El meu iaio? Què té el meu iaio?”, explica. “Un bon dia, anant amb el cotxe, em va dir: Fill meu, si fas tot el que fas, és gràcies a la força mental que jo et dono....”, explica el Piñol jove. “I clic! Com qui no vol la cosa, se'm va encendre la bombeta". 
 
El protagonista va estar acompanyat de 12 actors, tres professionals i la resta aficionats, que van estar a les ordres d'una quinzena de persones que, en la majoria dels casos desinteressadament, van formar part de l'equip tècnic. “En total, una trentena de persones plenes de força, talent i ganes, que van passar-ho genial en un rodatge intergeneracional ple de familiaritat i bon rotllo", diu Piñol.
 
--

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar