Jump to navigation
A l’Empordà tenim molts productes de proximitat, tenim el mar, la muntanya, l’horta, la vinya… En aquest post em vull centrar en l’horta i la importància dels productes de proximitat.
Per obtenir una verdura o fruita de màxima qualitat el més important és que sigui collida en el seu punt òptim de maduració, si tenim un hort a casa, això és molt senzill aconseguir-ho. En cas de no tenir-ne cap al que hem de mirar és de comprar les fruites i hortalisses directament del pagès, a través dels mercats on van o a casa seva, la millor opció és comprar-les a casa seva per poder mirar nosaltres mateixos quines verdures estan en el seu punt.
Quines diferències hi ha entre una verdura o fruita directament de l’hort o de grans superfícies, doncs, clarament són econòmiques, ja que una gran superfície compra per volum, en grans quantitats, i sovint aquesta verdura no és ni de Catalunya.
És important fer-nos una pregunta bàsica, que volem? Ajudar als petits productors i assegurant-nos una bona qualitat del producte i de proximitat o col•laborar de manera indirecta a tenir un món globalitzat on pots menjar productes que et penses que són d’aquí i resulta que són a milers de kilòmetres.
També és una qüestió clara de sostenibilitat, el producte de proximitat no hi ha una logística a darrere de camions, vaixells o avions, i amb això també ajudem a no contaminar innecessàriament.
Cuiner de l'Empordà, xef al restaurant Sala Gran de Llofriu i apassionat de la gastronomia, l'esport i la meva terra. Podeu trobar més sobre mi aquí