,
04/12/2013
Gastronomia

Per què hem de consumir vins de l'Empordà?

Cada cop hi ha vins més interessants a l’Empordà, fins i tot alguns d’espectaculars, ja no dic només “bons”. Els cellers han sabut treure el màxim del terreny, les condicions del nostre particular clima com la tramuntana, el salnitre del mar, etc. En definitiva han extret el màxim del territori, de l’Empordà.
Fa uns mesos vaig parlar d’una guia d’Enoturisme de l’Empordà realment molt completa i ben feta, i a la que les diferents cates van ser realitzades “a cegues” per un grup de prestigiosos sumillers de la província de Girona.
El turisme ha de poder menjar i veure els productes de la zona on viatja, per tal de poder percebre tota la cultura d’aquest lloc
A la Sala Gran ja fa molt de temps que tenim una bona varietat de vins de l’Empordà i com us dic, no només per principis, sinó també per la seva excel.lent qualitat… i per si fos poc, al proper canvi de la carta de vins seran els que tindran més presència, ja veureu!
Tot i la qualitat de molts vins de l’Empordà, encara tenen poca presència en la restauració de consum diari. Hem de trencar aquest tabú, vins bons, aquí n’hi ha molts!
Si aneu a la Rioja o a la Ribera del Duero només trobareu vins de la zona i personalment trobo que aquí hauria de ser el mateix. El turisme ha de poder menjar i veure els productes de la zona on viatja, per tal de poder percebre tota la cultura d’aquest lloc! Fa uns dies vaig anar a fer unes “tapes” amb uns amics i a un dels locals només hi havia vi de l’Empordà i em va semblar perfecte, és una llàstima que només siguem uns quants els que els promocionem, haurien d’arribar a tota la restauració, locals de tapes, bars, restaurants de menú, restaurants gastronòmics, espais de banquets o celebracions…
Hem de buscar la qualitat, potenciar els productes de proximitat i saber-ho transmetre al client.
Potser el problema és que algunes de les persones que estàn de cara el públic servint no tenen la mà esquerra i/o els coneixements per afinar la tria o també el fet de que molts locals només busquen el màxim marge comercial i el poden trobar en altres D.O. més “massives”… Trobo que no ha de ser així, hem de buscar la qualitat, potenciar els productes de proximitat i saber-ho transmetre al client. Que li expliquin a on és el celler, la història que té, les particularitats del vi, que l’entengui i el conegui, a més de prendre’l. Si fem això de ben segur que sortirà amb ganes de tornar!
Amb aquest escrit no vull dir que no hi hagi gent que no s’impliqui, que tingui coneixements o que assessori correctament als clients, al contrari, n’hi ha i de molt bons, però encara n’hi hauria d’haver més, hem d’aconseguir que passi com a la Rioja o a la Ribera del Duero, fem de l’Empordà un èxit, que de bon producte, en va sobrat!
Us deixo, de pas, unes rutes realment interessants per si voleu conèixer més sobre els vins de casa nostra. En successius articles d’aquest blog aniré parlant més d’aquest tema, recomanant cellers, vins, etc. i si passeu pel restaurant, en podreu tastar els que he seleccionat personalment.


Isaac Sabrià

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cuiner de l'Empordà, xef al restaurant Sala Gran de Llofriu i apassionat de la gastronomia, l'esport i la meva terra. Podeu trobar més sobre mi aquí

06/06/2014
Aquesta vegada us explicaré els secrets per triomfar amb un suquet de peix!, de receptes de suquets n'hi ha tantes com cuiners hi ha, cada un el fa amb el seu toc personal.
26/03/2014
A l’Empordà tenim molts productes de proximitat, tenim el mar, la muntanya, l’horta, la vinya… En aquest post em vull centrar en l’horta i la importància dels productes de proximitat.
05/03/2014
L'oli de l'Ermedàs és un dels millors olis del nostre país, està situat a Palafrugell, al cor de l'Empordà.
03/02/2014
Del porc s’aprofita tot, ara és temps de la matança del porc a moltes cases de pagès de l’Empordà, jo us proposo fer un rostit de galta de porc amb verdures. La galta de porc és molt apreciada pel seu gust i melositat.
09/01/2014
A l'Octubre vaig anar a veure com l’Albert Grassot, de l’Arròs de l’Estany de Pals, segava un dels seus camps, en concret una varietat experimental.
17/12/2013
Ara que ja tenim l’hivern a tocar, és quan més de gust vé gaudir d’una bona escudella i carn d’olla. Hi ha millor manera de combatre el fred? Si és així, jo no la conec!