,
30/10/2014
Experiències

Castanyada 2.0

Proposo aquí i ara una actualització de la castanyada. Ja està bé de queixar-nos. Perquè en comptes de lamentar-nos no comencem a adaptar a nous temps aquelles coses que s’han quedat en el passat. Com podem competir amb el Halloween sinó? Una festa plena d’erotisme, alcohol, menjar i regals.

Castanyes, panellets i moniatos? Esteu segurs que el canvi climàtic i aquesta tardor tan estiuenca volen això per nosaltres? En primer lloc hem de tenir en compte l’enorme aportació energètica que aquests aliments contenen. Originàriament eren ingerits en aquestes dates per poder passar la nit i no defallir. De veritat necessitem no defallir? No defallir de què? Aquesta necessitat ha quedat obsoleta. En segon lloc la castanyera: de veritat voleu que aquella dona associada a la fred es passi el dia tapada davant un torrador de castanyes amb aquell mocador? És una feina digne? No és un risc laboral? Davant aquest problema tan sols se m’acut una solució. Desvestir-la. Ja sabem que aquesta festa té quelcom religiós però bé, Jesús tampoc estava precisament tapat quan el penjaren a la creu. A més a més, estic convençut que tan sols aquest mínim canvi augmentaria el lligam entre la festa i gran part de la població, potser només masculina, però bé, a poc a poc.

Què tenen Halloween, Saint Patrick’s Day o Valentine’s Day, a part d’un nom anglès, que la Castanyada no té?  Si bé ja disposem d’un himne encara tenim moltes mancances. En primer lloc una imatge clara. La representació mental d’una castanyera o d’una castanya encara és molt amplia i això crea confusió. Com podem unificar-la? Molt fàcil, tan sols necessitem alguna multinacional que tingui ganes de fer-li el canvi. Atorgar un color, per exemple, la farà més identificable. Segur que més d’una organització estarà interessada a donar-nos un cop de mà per tal de lluitar junts en defensa de la història i la tradició. En segon lloc màrqueting, consumisme i botigues aliades per la causa. Cal adjudicar un dia clar i usar la imatge per a plasmar-la en camisetes, jerseis, figures, llibretes, parets i aparadors, l’estupidesa humana farà la resta. En tercer lloc la joventut. Qui donarà sinó la joventut continuïtat a aquest projecte? Per una banda nens i nenes. I què agrada més als nens que els regals? Adjudicat, el dia de la castanyada tots els nens i nenes rebran regals. Per altra banda els adolescents. I Com podem mobilitzar aquest col·lectiu? Crec que desvestir la castanyera va ser un encert però encara ens falta alguna solució. La nit del moscatell. Parlem amb discoteques. Tradicionalment aquesta ha estat la beguda típica de la castanyada i així que igual que es celebra la nit d’altres begudes perquè no animem a consolidar la nit del moscatell?

És educar en la importància de la història una tasca massa complexa? Menjar castanyes en rotllana i cantar una cançó és fàcil, es complica quan toca motivar-se per ser capaç de transmetre el perquè d’una manera engrescadora. Perquè potser és més fàcil mirar endavant i deixar-se portar pel corrent que pas aturar-se per respondre preguntes que demanen més atenció.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Hola em dic Mark O’Neill Compte i estic treballant, criticant, ironitzant, aprenent, explorant tot el que puc allà on puc. El meu objectiu és transferir-vos-en el màxim possible a partir d’aquest espai.

18/07/2016
Solc sortir de casa vora les 7:25. És així com aconsegueixo arribar a la feina entre les 7:40 i les 7:50. Però ahir a la nit, el grup de música dels meus companys va estrenar una cançó amb el seu respectiu videoclip a les xarxes socials.
12/03/2016
Els passos que feia abans eren ferms, ara són insegurs; dubten si encaminar-se cap a la dreta o si per contra, avançar cap a l'esquerra.
31/12/2015
Engany: Falta que es comet quan es fa creure a una persona una cosa que en realitat no és veritat.  
23/10/2015
Bé amics, us explicaran que les auto-fotos o selfies són una pràctica que es remunta al 183
31/08/2015
13 Agost, 12:30 hores  
25/07/2015
Rellotge al canell esquerre. Amb l'objectiu d'anar conjuntat, però discret a la vegada, avui ha escollit el fosc. Aquest, no té masses funcions.