Surtdecasa Empordà
,
20/12/2013
Entorn

Guiats per bicicletes

La Burricleta es presenta com una opció saludable de descobrir l'Empordà

Gaudir de la natura, respirar llibertat, conèixer la història de l’Empordà i fer exercici sense pràcticament cansar-se. Tot això és el que ofereix la Burricleta, un nou servei d’ecoturisme basat en bicicletes elèctriques amb GPS, que guien el turista a través de rutes marcades, mostrant no tan sols el camí a seguir, sinó també la història i les característiques de cada paisatge que es recorre.

L’Anna té 42 anys i viu a Barcelona. Pel fet de ser fumadora i per l’estressant vida a la gran ciutat, no ha fet cap tipus d’esport en molt de temps. L’Empordà fa anys que és la seva destinació preferida per passar els caps de setmana lliures, i sempre ha volgut explorar a fons tots els racons d’aquestes terres. La bicicleta, per això, mai ha estat una opció per a ella. Fins que va descobrir la Burricleta, un nou servei d’ecoturisme basat en el lloguer de bicicletes elèctriques amb GPS incorporat, que permeten descobrir l’Empordà d’una manera còmoda, saludable i segura, sense pràcticament fer esforç. “Va ser una experiència genial!” recorda l’Anna. “Al ser una bicicleta elèctrica no et canses gens, escoltes els ocells, respires tranquil·litat i el GPS t’explica curiositats i històries de tot el que veus”.

La passada primavera, l’Anna es va estrenar amb la ruta dels Aiguamolls, i té previst que la següent sigui la de Cadaqués i el Cap de Creus. Aquests són dos dels nou recorreguts que ofereix el servei de Burricleta de l’Alt Empordà, amb seu a Roses, els quals s’agrupen en funció del seu nivell de dificultat i inclouen tot tipus de visites culturals, històriques i naturals per tots els gustos i nivells. Així, incorporen activitats tan diferents com un passeig pel poble medieval Castelló d’Empúries, un recorregut històric pels Dòlmens i Menhirs de Roses o una visita a Peralada. 

La Joana Sangrà i el seu marit, Josep Maria Serra, van crear la franquícia de Burricleta a Roses el mes de juliol del 2012. Al ser residents a Cadaqués, un dels pobles empordanesos amb més encant i reconeixement internacional, coneixen bé l’àrea que els envolta i saben que hi ha llocs on es fa difícil l’accés en cotxe i/o a peu. “Era evident que hi havia una certa mancança i feia falta un mitjà de transport sostenible com la Burricleta. Un servei que permeti fer exercici, gaudir de la natura i sentir-se lliure”, explica la Joana. “Un servei per a tots els públics i edats, on la única condició és saber anar en bicicleta”, afegeix.

També a Gualta, al Baix Empordà, existeix la Burricleta des del passat mes de juny i, juntament amb altres activitats, ho porta a terme l’empresa d’oci Ocitània. Actualment, presenten tres rutes principals, que van des d’un trajecte per les platges, dunes i boscos a l’entorn de Pals, fins a un recorregut per tot el Parc Natural del Montgrí. “Fa poc que hem incorporat la Burricleta, però la idea és crear cada vegada més rutes i arribar a més gent”, explica Marc Casadellà, responsable del centre del Baix Empordà.
A més del GPS disponible en català, castellà, francès i anglès, la Burricleta incorpora un petit motor elèctric que funciona mitjançant sensors als pedals i que ajuda a avançar per tot tipus de terrenys. El motor, a més, té diversos nivells de potència que es poden regular en funció de l’esforç físic que es vulgui fer. “És molt senzill”, explica l’Anna. “En el fons és com una bicicleta amb marxes”.

Segons confirma la Joana, els centres de l’Empordà encara han d’afrontar una gran estacionalitat. “A l’hivern l’activitat es concentra més en els caps de setmana i el públic és més nacional que a l’estiu”, diu la Joana. “Ha costat engegar-ho, però poc a poc la gent ens va coneixent”, hi afegeix en Marc.

Els preus del lloguer d’una Burricleta són de 25 euros per unes cinc hores, i de 35 euros per un dia sencer, tot i que es poden ampliar els dies i s’ofereixen també descomptes especials per a grups i famílies.

A part dels dos centres a l’Empordà, la Burricleta en té sis més a Catalunya, i un total de dotze a tot Espanya. A Roses i Gualta és encara un servei molt jove. “Però cada vegada estem aconseguint més ressò i la gent veu que val molt la pena”, explica la Joana. “Tot i això, encara hi ha molt de camp per recórrer” afegeix en Marc.

Per consultar les rutes completes de tots els centres de Burricleta, les tarifes completes i per a més informació sobre aquest servei, consulteu www.burricleta.com i www.ocitania.cat
 

També et pot interessar