Foto: 

CEDIDA
MazikDuo

La fusió de MazikDuo a l'encisador claustre de Sant Domènec

Diumenge (22h) continua el cicle de concerts a Peralada amb la mescla estilística que porta per nom 'Jewish life, Portraits of the past'
Oriol Abulí Vergés
,
17/07/2018
Música
El 1285 va succeir un incendi provocat pels almogàvers (segons Muntaner) abans que arribessin les tropes franceses de Felip III l’Ardit. També diu la llegenda que una mercadera va poder sortir a collir hortalisses i fer caure un soldat del seu cavall abans que l’ataqués, convertint-la en heroïna. Tot i aquesta devastació que va marcar per sempre el futur de Petra Lata, va romandre dempeus un claustre d’un convent augustinià que passaria a ser dominicà al cap d’uns segles. Es va canviar de lloc i va perdre el convent que l’encerclava, però avui encara té els seus capitells i un til·ler que el fa l’objectiu de qualsevol amant de l’art romànic visitant de la nostra terra. Sant Pere de Rodes no pot presumir d’aquests capitells. Allà mateix és on l’ajuntament i el Centre de Turisme Cultural Sant Domènec van escollir seguir dotant aquest espai de les múltiples funcions que ha gaudit al llarg de la seva història (hospital, caserna, cinema, habitatge, etc.).
El propi claustre hostatja algunes nits d’estiu artistes i espectadors d’arreu del territori

El Cicle de Concerts de Sant Domènec, que ja us vam desglossar fa uns mesos un cop presentat, està en plena embranzida estiuenca. I és que no tot són platges i espais naturals, a l’Empordà. Coincidint amb les visites guiades i exposicions temporals a la Sala Miquel Mateu, Peralada complementa l’activitat estiuenca amb el ja tradicional recull eclèctic que passa des de l’havanera a la música jueva amb un claustre il·luminat sota un cel estrellat.

Aquest cicle va començar l’any 1995 i ha comptat amb tres direccions diferents. Aquest any, amb el precedent de juny, va començar plenament el passat dia 8 de juliol amb un èxit aclaparador des d’abans d’estar a la venda les entrades amb un preu simbòlic. Manu Guix va captivar gent peraladenca i d’arreu de Catalunya, marcant un precedent que ja des de llavors esperen repetir a les següents convocatòries. Amb les havaneres de Clara Bonfill hi va haver una bona rebuda, que va ser acompanyada del tradicional rom cremat i amb un públic més gran que en l’anterior concert.

Els concerts de pagament només són tres: Manu Guix, que va omplir el claustre i totes les cadires i seients possibles; Daniel Ligorio i el seu East and West Side Story; finalment, per tancar el cicle, The Hanfris Quartet amb On air. Les altres propostes segueixen contrastant estils amb les havaneres de Clara Bonfill, la fusió clàssico-asquenazita de Mazikduo i les Real Women Big Mama Montse & Sister Marion amb el seu blues.

Aquest mateix diumenge (22h) serà el torn de la propera proposta, la mescla estilística que porta per nom Jewish life, Portraits of the past de Mazikduo. Un altre dels grups que arriba per presentar el seu nou –i primer— àlbum és MazikDuo, format pel clarinetista menorquí Tolo Genestar i el pianista terrassenc Marc Sumsi. Aquest és un projecte únic entre la fusió de la música clàssica i el klezmer, on ambdós gèneres conviuen mostrant una música variada, però amb una temàtica comuna com és la història de la comunitat jueva contemporània.

Abigail Prat, directora del Cicle, Rosa Cortada, regidora de Cultura de Peralada i Oriol Aguilà, director del Festival Internacional Castell de Peralada han remarcat la importància de que ambdós festivals treballin conjuntament, per reforçar Peralada com a destinació musical, i oferir una programació variada, exquisida i enèrgica, com la que ofereix enguany el Cicle de Concerts de Sant Domènec.

Ramon Muntaner de ben jove va hostatjar Jaume I ben a prop del claustre romànic, a la Plaça Gran. Ara és el propi claustre que hostatja algunes nits d’estiu artistes i espectadors d’arreu del territori, amb una clara manca de complexos vers aquell festival internacional que té ben a prop i per amic.

Més informació: 

Cicle de concerts de Sant Domènec
Del 2 de juny al 19 d'agost
Claustre de Sant Domènec - Peralada
www.visitperalada.cat

A

També et pot interessar