Mandala

Foto: 

Cedida
Dibuixar un mandala

Art i espiritualitat es donaran la mà en un mandala gegant a la plaça de bous

Del 8 a l'11 de setembre, Masdenverge acull una trobada on s'unirà l'art col·lectiu, la música i altres disciplines que posen en contacte cos i ment
Surtdecasa Ebre
,
31/08/2018
Arts
Dibuixar un mandala gegant al terra amb la col·laboració de tot aquell que hi vulgui participar. Aquesta serà una de les accions més sorprenents que tindran lloc a Masdenverge del 8 a l'11 de setembre en unes jornades on es posarà en valor l'art ritual recontextualitzant l'entorn i on tindran lloc diferents activitats. Entre elles, s'aproparan al públic arts ancestrals com el 'chikung', el ioga o la meditació i exercicis de consciència corporal, així com un programa musical que inclourà un concert de gongs tibetans i una interpretació de música barroca.

El mandala és un símbol ritual i espiritual propi d'algunes cultures com el budisme i l'hinduisme i representa l'univers. En aquest cas, la idea ha estat crear aquest dibuix gegant i les seves formes geomètriques a la terra de la plaça de bous, una de les àgores on a les Terres de l'Ebre també té lloc el ritual tradicional dels correbous. "La plaça de bous ja en sí és un mandala", diu Jose Antonio Pascuas, un dels impulsors de la iniciativa juntament amb el professor de secundària Amador Carles, nascut a Masdenverge. "És una manera d'honrar la tradició i sobretot fer una celebració col·lectiva", assegura Carles. "En alguns aspectes, el tema dels correbous és un trànsit d'iniciació i transmutació... És un lloc d'unió entre l'animal i la persona i on, en alguns casos, el patiment queda imprès a la terra". Segons els experts, en un mandala el seu centre i les seves polaritats positives i negatives estan totalment relacionades, i aquestes formen una dansa que posa de manifest quin és el lloc que ocupa la persona respecte el tot. Aquesta construcció serà efímera, ja que el darrer dia s'esborrarà la pintura del terra. "El mandala és molt creatiu, estàs pintant amb colors, t'embrutes, estàs en contacte amb la terra", diu Pascuas. "Tu has deixat una marca a la terra, i passen mesos, i et segueixen arribant impressions".


Un dels mandales gegants realitzats en una altra ocasió.

  • imatge de control 1per1

Aquesta trobada ha comptat amb l'acollida de tot el poble. "Valoro molt la generositat total de la gent de Masdenverge", diu Carles. "La comunitat està oberta a aquesta energia i a aquesta humanitat", continua. De fet, el programa es va anar teixint gràcies a les persones que van anar sumant-se poc a poc al projecte. "Quan va sortir la idea, poc a poc es van anar unint diferents persones, creant una xarxa important", afegeix Pascuas. Finalment, a part del mandala, tindrà lloc la construcció l'un laberint, el "janzu", que és una tècnica regressiva de relaxació corporal, un taller de moviment espontani, i també "chikung", que és una pràctica per obrir els meridians, els centres energètics que regeixen la medicina xinesa.

Concert de gongs
La part musical serà una de les més destacades d'aquest cicle, ja que proporcionarà l'element vibracional i harmònic que aporta la música. Hi haurà un concert de gongs tibetans i l'artista Adriana Alcaida, virtuosa del violí i de la música barroca, proposarà compartir un viatge tant personal com col·lectiu. Els ritmes, la melodia i l'harmonia permetran aquesta connexió mental, emocional i espiritual. "Al llarg d'aquests tres dies i a través de diferents exercicis dinàmics, divertits i alhora introspectius, aprendrem a a dialogar i comunicar-nos tenint en compte també la intuïció i les nostres sensacions", han dit.  

A

També et pot interessar