Jump to navigation
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.
El factor més evident és l’escurçament del dia. Que hi hagi menys hores de sol implica menys moviment i més hores d’estar a casa o en un lloc tancat. I l’estar més hores a casa pot afavorir el “picar” en aquelles persones que ja tenen tendència a fer-ho.
Per aquells que practiquen esport a l’aire lliure, el fred, la foscor i la boira són factors que poden tirar-nos enrere a l’hora de sortir al carrer, i per tant, si mengem com sempre però reduïm l’esport el resultat de la balança energètica es decanta cap a engreixar-se.
Justament a l’hivern coincideixen moltes celebracions familiars al voltant de la taula, des de la Castanyada passant pels Nadals i Reis i acabant amb Carnestoltes; la suma de calories dels panellets, els torrons, els tortells i les matances de porc poc a poc van sumant grams al cos.
El fred i la pluja van acompanyats de plats més cuinats i més calòrics com la sopa, els estofats i les llegums que guanyen terreny a les amanides estiuenques. Per tant mengem més calories a l’hivern que a l’estiu si les preparacions culinàries varien.
I per últim quan fa fred hi ha més consum de glucogen, es necessita glucosa com a combustible per a fer front a la tremolor corporal, de les dents i per combatre la pell de gallina. Aquesta necessitat extra d’energia pel fred és més evident en feines d’exterior, i el cos ho extrapola amb l’augment de la gana; així q mengem més sense donar-nos-en compte tant si ho necessitem com si no.
Per tant, si sumem tots aquests factors i no fem res per compensar-ho el resultat és l’augment de pes, per això us animo a fer esport de manera continuada i a moderar la ingesta de dolços i d’aperitius en festes i a mesurar les quantitats de menjar en general.
La resposta de si ens engreixem més a l’hivern no es pot generalitzar, depèn de les condicions que t’envolten i d’un mateix, cuidar-se només depèn de tu.
Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!