L’alimentació durant l’embaràs

Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement.

Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.

M’he de preocupar pels quilos que pujo de pes? L’augment de pes varia en cada dona en funció del pes de partida. Per exemple, una noia que té un pes correcte per la seva alçada està recomanat augmentar entre 11,5kg i 16 kg, en canvi, una noia que parteix d’un sobrepès o obesitat caldrà controlar el pes ja que es recomana augmentar entre uns 7kg i uns 11,5kg.

D’aquests 12-13 kg de mitja que la mare guanya durant l’embaràs estan repartits de la següent manera: aproximadament uns 3,4kg són el fetus i la resta 9,2kg són líquid amniòtic (800g), placenta (650g), líquid extracel·lular i altres teixits (5100g),úter i mames (1400g) i sang (1250g).

Com he d’estructurar el meu dia a dia en quan a alimentació?

A l’esmorzar, al mig matí i al berenar han d’estar presents: Els làctics, els cereals i la fruita.

En el ressopó els làctics i la fruita. 

Pel que fa al dinar i al sopar cal introduir la verdura i l’amanida, els cereals (pasta, arròs, patata o el pa), els aliments proteics (carns, peixos, ous, llegums o fruits secs), els olis i greixos i la fruita.

Recorda beure aigua i sobretot cuida't i deixa't cuidar

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.