L'alimentació durant la lactància

29/06/2015

Acabes de ser mare?

El millor regal que pots fer al teu fill o filla és oferir-li la lactància materna, sempre que sigui possible i estiguis disposada a sacrificar-te.

 

 

Si no pots oferir el pit al teu fill pels motius que siguin de salut, per feina... al mercat hi ha una gran varietat de llet adaptades que faran créixer al teu fill de forma correcta. En aquest cas els especialistes recomanen que sigui la mare la que sempre dóna el biberó al seu fill per a seguir treballant el vincle afectiu.

La llet de la mare, és la millor llet pel seu fill, aporta els nutrients necessaris per què tingui un creixement idoni, li proporciones els factors de defensa per a que estigui més protegit contra infeccions i a la vegada estàs enfortint el vincle afectiu mare-fill. No t’escoltis a aquells que et diuen: i ja tens llet? I la teva llet ja és bona?... EVIDENTMENT QUE LA TEVA LLET ÉS BONA, ÉS LA MILLOR PER AL TEU FILL I EL TEU COS EN GENERA LA QUANTITAT QUE EL TEU FILL DEMANA, no ho dubtis ni un sol moment. A part, la succió del pit permet al nadó una bona formació de dents i maxil·lars. El nounat pot viure i créixer sa alimentant-se només de llet fins als 6 mesos. A partir d’aquí comença la introducció d’altres aliments, essent la llet l’aliment principal fins a l’any.  Properament parlarem de les noves tendències en la introducció dels aliments en nadons.

I per a tu? Perquè t’interessa donar el pit? És sacrificat però a la vegada molt còmode, a l’inici notes com l’úter es contrau quan el nadó succiona i la recuperació del pes i del cos sol ser més ràpida. Les necessitats energètiques de la mare augmenten durant l’alletament, podent consumir unes 2500-2800kcal al dia si es continua alletant a partir dels 3 mesos. La mare ha de tenir en compte que substàncies com l’alcohol, la nicotina del tabac, la cafeïna del cafè i la teïna del té també passen a la llet i sovint alguns aliments varien el gust de la llet, solen ser aliments com la carxofa, la ceba, espàrrecs, l’api, el porro, alls, les cols... però això no vol dir que s’hagin d’excloure de la dieta, sinó observar la tolerància del nadó. 

A nivell nutricional hem de tenir en compte l’aport del calci, ja que se’n necessiten 1500mg al dia i assegurar un correcte aport d’aigua. Podem hidratar-nos mitjançant aigua o bé brous, sopes, sucs o llet. Pel que fa al Calci a part dels làctics (llet, iogurts i formatge) hi ha altres aliments rics en Calci com les ametlles, avellanes, el pa, cigrons, cloïsses, el bròquil, el pop, les sardines en conserva, les panses...

Durant la lactància materna t’has de cuidar igual o més que durant l’embaràs, perquè has d’estar més forta per seguir el ritme del dia a dia, fer les 5 menjades al dia continua essent un dels pilars bàsics de l’alimentació i no excloure cap grup d’aliments és la clau. No és moment de fer dieta d’aprimament, menjant correctament el pes torna al seu lloc.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.