L'alimentació durant la lactància

Acabes de ser mare?

El millor regal que pots fer al teu fill o filla és oferir-li la lactància materna, sempre que sigui possible i estiguis disposada a sacrificar-te.

 

 

Si no pots oferir el pit al teu fill pels motius que siguin de salut, per feina... al mercat hi ha una gran varietat de llet adaptades que faran créixer al teu fill de forma correcta. En aquest cas els especialistes recomanen que sigui la mare la que sempre dóna el biberó al seu fill per a seguir treballant el vincle afectiu.

La llet de la mare, és la millor llet pel seu fill, aporta els nutrients necessaris per què tingui un creixement idoni, li proporciones els factors de defensa per a que estigui més protegit contra infeccions i a la vegada estàs enfortint el vincle afectiu mare-fill. No t’escoltis a aquells que et diuen: i ja tens llet? I la teva llet ja és bona?... EVIDENTMENT QUE LA TEVA LLET ÉS BONA, ÉS LA MILLOR PER AL TEU FILL I EL TEU COS EN GENERA LA QUANTITAT QUE EL TEU FILL DEMANA, no ho dubtis ni un sol moment. A part, la succió del pit permet al nadó una bona formació de dents i maxil·lars. El nounat pot viure i créixer sa alimentant-se només de llet fins als 6 mesos. A partir d’aquí comença la introducció d’altres aliments, essent la llet l’aliment principal fins a l’any.  Properament parlarem de les noves tendències en la introducció dels aliments en nadons.

I per a tu? Perquè t’interessa donar el pit? És sacrificat però a la vegada molt còmode, a l’inici notes com l’úter es contrau quan el nadó succiona i la recuperació del pes i del cos sol ser més ràpida. Les necessitats energètiques de la mare augmenten durant l’alletament, podent consumir unes 2500-2800kcal al dia si es continua alletant a partir dels 3 mesos. La mare ha de tenir en compte que substàncies com l’alcohol, la nicotina del tabac, la cafeïna del cafè i la teïna del té també passen a la llet i sovint alguns aliments varien el gust de la llet, solen ser aliments com la carxofa, la ceba, espàrrecs, l’api, el porro, alls, les cols... però això no vol dir que s’hagin d’excloure de la dieta, sinó observar la tolerància del nadó. 

A nivell nutricional hem de tenir en compte l’aport del calci, ja que se’n necessiten 1500mg al dia i assegurar un correcte aport d’aigua. Podem hidratar-nos mitjançant aigua o bé brous, sopes, sucs o llet. Pel que fa al Calci a part dels làctics (llet, iogurts i formatge) hi ha altres aliments rics en Calci com les ametlles, avellanes, el pa, cigrons, cloïsses, el bròquil, el pop, les sardines en conserva, les panses...

Durant la lactància materna t’has de cuidar igual o més que durant l’embaràs, perquè has d’estar més forta per seguir el ritme del dia a dia, fer les 5 menjades al dia continua essent un dels pilars bàsics de l’alimentació i no excloure cap grup d’aliments és la clau. No és moment de fer dieta d’aprimament, menjant correctament el pes torna al seu lloc.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.