És cert que ens engreixem més a l’hivern?

Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.

El factor més evident és l’escurçament del dia. Que hi hagi menys hores de sol implica menys moviment i més hores d’estar a casa o en un lloc tancat. I l’estar més hores a casa pot afavorir el “picar” en aquelles persones que ja tenen tendència a fer-ho.

Per aquells que practiquen esport a l’aire lliure, el fred, la foscor i la boira són factors que poden tirar-nos enrere a l’hora de sortir al carrer, i per tant, si mengem com sempre però reduïm l’esport el resultat de la balança energètica es decanta cap a engreixar-se.

Justament a l’hivern coincideixen moltes celebracions familiars al voltant de la taula, des de la Castanyada  passant pels Nadals i Reis i acabant amb Carnestoltes; la suma de calories dels panellets, els torrons, els tortells i les matances de porc poc a poc van sumant grams al cos.

El fred i la pluja van acompanyats de plats més cuinats i més calòrics com la sopa, els estofats i les llegums que guanyen terreny a les amanides estiuenques. Per tant mengem més calories a l’hivern que a l’estiu si les preparacions culinàries varien.

I per últim quan fa fred hi ha més consum de glucogen, es necessita glucosa com a combustible per a fer front a la tremolor corporal, de les dents i per combatre la pell de gallina. Aquesta necessitat extra d’energia pel fred és més evident en feines d’exterior, i el cos ho extrapola amb l’augment de la gana; així q mengem més sense donar-nos-en compte tant si ho necessitem com si no.

Per tant, si sumem tots aquests factors i no fem res per compensar-ho el resultat és l’augment de pes, per això us animo a fer esport de manera continuada i a moderar la ingesta de dolços i d’aperitius en festes i a mesurar les quantitats de menjar en general.

La resposta de si ens engreixem més a l’hivern no es pot generalitzar, depèn de les condicions que t’envolten i d’un mateix, cuidar-se només depèn de tu.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.