Jump to navigation
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia: “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”. Diaris, telenotícies, Facebook i Twitter van que volen amb informació, sort que grans professionals de la salut ja han començat a puntualitzar aquestes paraules tant alarmistes i fora de context.
Us faig un petit resum sobre el que diuen els experts:
Un cop valorada tota aquesta informació val la pena recordar altres factors relacionats amb el càncer, com el tabac, el ritme de vida, l’alcohol... però no se’n fa cas, perquè no tenen tant interès mediàtic. El fumar augmenta el risc de càncer de pulmó en un 1500%. En un article molt interessant, comenten: Algú que fuma un paquet diari de tabac té 15 vegades més risc de patir càncer que algú que no fuma. Extrapolat a la carn diu: Per a que el consum de bacó se situï al mateix risc, s’hauria de menjar cada dia 4.6kg al dia, és a dir, 208 talls.
Així doncs, que hem de fer?
Seguir les recomanacions que estem donant contínuament tots els nutricionistes i molts professionals de la salut: Cuidar-nos, fer esport, de forma saludable i menjar sa. Tot i que aquestes recomanacions no ens garanteixen al 100% no patir una malaltia d'aquest nivell. Ara bé, com menys números tinguis perquè et toqui, millor.
Potenciar els aliments frescos que tenen un circuit curt al mercat, menjar de tots els aliments, sense abusar-ne. Tenir en compte tots els estudis que surten, però sense eliminar o abusar dels aliments que ens diuen, sinó menjar-los amb mesura i gaudir-los quan els menges.
Aplicar el sentit comú: és lògic que no podem menjar embotit cada dia per sopar, ni consumir hamburgueses de forma diària, al l’igual que no és sa menjar molts fruits secs cada dia, per l’alt contingut en greix que porten i tampoc seria sa menjar quilos i quilos de fruita al dia.
La base de l’alimentació són les verdures i hortalisses conjuntament amb els hidrats de carboni (pasta, arròs, patata, llegums i pa), i en segon lloc hi posem la fruita, i una mica més amunt, la carn i el peix, de procedència segura, els làctics, els fruits secs... i al final de tot, hi deixem els embotits, els sucres, begudes refrescants, greixos i tots els aliments més superflus, que es poden consumir de forma ocasional.
Menjar 5 cops al dia entre fruita i verdura i dos cops llegums a la setmana
No abusar dels greixos, siguin saludables o no, siguin saturats o mono o poliinsaturats i sempre reduint l’aport de greixos saturats
Més peix que carn, i que sigui carn i peix de veritat, res de succedanis. Els derivats com hamburgueses i pinxos que siguin d’una carnisseria de confiança.
Lo ideal: la compra al mercat, cistella ecològica (és una opció ràpida i sana), llegir les etiquetes, buscar producte de proximitat i amb procedència segura. I el més important, que tota la família cumpleixi aquests hàbits correctes.
Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!