Carn processada

La carn processada és cancerígena? Revisió del que diuen els experts

Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”. Diaris, telenotícies, Facebook i Twitter van que volen amb informació, sort que grans professionals de la salut ja han començat a puntualitzar aquestes paraules tant alarmistes i fora de context.

Us faig un petit resum sobre el que diuen els experts:

  • La noticia ha estat extreta de l’Agència Internacional d’investigació sobre el càncer de la OMS que avalua la carcinogenicitat del consum de carn vermella (vaca, vedella, porc, corder, cavall i cabra)  i de carn processada (carn transformada per curat, salaó, fermentació, fumat o altres processos de conservació: Frankfurt i salsitxes, pernils, embotits...).
  • El responsable d’aquesta Agència, Kurt Straif diu: “els experts van concloure que cada porció de 50g de carn processada consumida en un dia augmenta el risc de càncer colorectal en un 18%". " Per un individu, el risc de desenvolupar càncer colorectal pel seu consum de carn processada és baix, però que aquest risc augmenta amb la quantitat de carn consumida”.
  • Interpretant els números parlem que 50g de carn processada al dia són 3 talls de pernil dolç; però s’està parlant d’un risc relatiu. Si parlem de risc total, consumir 50g de carn processada al dia augmentaria un 1% el risc absolut de patir càncer. És a dir, si sense consumir carn processada tenim un 5% de risc de patir càncer, si la mengem tindrem un risc d'un 6%
  • Pel que fa a la carn vermella es comenta que el risc augmenta si se’n menja 100g cada dia de forma mantinguda.

Un cop valorada tota aquesta informació val la pena recordar altres factors relacionats amb el càncer, com el tabac, el ritme de vida, l’alcohol...  però no se’n fa cas, perquè no tenen tant interès mediàtic. El fumar augmenta el risc de càncer de pulmó en un 1500%. En un article molt interessant, comenten: Algú que fuma un paquet diari de tabac té 15 vegades més risc de patir càncer que algú que no fuma. Extrapolat a la carn diu: Per a que el consum de bacó se situï al mateix risc, s’hauria de menjar cada dia 4.6kg al dia, és a dir, 208 talls.

Així doncs, que hem de fer?

Seguir les recomanacions que estem donant contínuament tots els nutricionistes i molts professionals de la salut: Cuidar-nos, fer esport, de forma saludable i menjar sa. Tot i que aquestes recomanacions no ens garanteixen al 100% no patir una malaltia d'aquest nivell. Ara bé, com menys números tinguis perquè et toqui, millor.

Potenciar els aliments frescos que tenen un circuit curt al mercat, menjar de tots els aliments, sense abusar-ne. Tenir en compte tots els estudis que surten, però sense eliminar o abusar dels aliments que ens diuen, sinó menjar-los amb mesura i  gaudir-los quan els menges.

Aplicar el sentit comú: és lògic que no podem menjar embotit cada dia per sopar, ni consumir hamburgueses de forma diària, al l’igual que no és sa menjar molts fruits secs cada dia, per l’alt contingut en greix que porten i tampoc seria sa menjar quilos i quilos de fruita al dia.

La base de l’alimentació són les verdures i hortalisses conjuntament amb els hidrats de carboni (pasta, arròs, patata, llegums i pa), i en segon lloc hi posem la fruita, i una mica més amunt, la carn i el peix, de procedència segura, els làctics, els fruits secs... i al final de tot, hi deixem els embotits, els sucres, begudes refrescants, greixos i tots els aliments més superflus, que es poden consumir de forma ocasional.

Menjar 5 cops al dia entre fruita i verdura i dos cops llegums a la setmana

No abusar dels greixos, siguin saludables o no, siguin saturats o mono o poliinsaturats i sempre reduint l’aport de greixos saturats

Més peix que carn, i que sigui carn i peix de veritat, res de succedanis. Els derivats com hamburgueses i pinxos que siguin d’una carnisseria de confiança.

Lo ideal: la compra al mercat, cistella ecològica (és una opció ràpida i sana), llegir les etiquetes, buscar producte de proximitat i amb procedència segura. I el més important, que tota la família cumpleixi aquests hàbits correctes.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.