Baby led weaning
Foto:
Nadó

Noves tendències en la introducció d'aliments en nadons

Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.

A Anglaterra d’això en diuen Baby Led Weaning, i ho practiquen des de fa temps. Aquí a les nostres contrades és una moda que moltes famílies estan començant a seguir.

Per a que el nadó pugui menjar per si sol, necessita poder aguantar-se assegut i amb el cap dret per tal de fer la deglució sense ennuegar-se. Per tant, el nen ha de tenir més de 6 o 7 o 8 mesos d’edat i ha de tenir ganes de provar el menjar. Hi ha nadons que no mostren interès pels aliments fins més tard.

Tot aquest procés acompanya a l’alimentació materna, que és l’aliment principal fins a l’any d’edat. Als 12 mesos el nadó ja ha incorporat tots els grups d’aliments i té habilitat per anar augmentant quantitats.

En quin problema ens trobem les famílies d’aquí si volem aplicar aquest sistema? Doncs les condicions laborals de la mare que sovint obliguen a reduir la lactància materna als 4-6 mesos i per tant la introducció de l’alimentació complementaria és veu forçada.

També estan canviant l’ordre i els calendaris d’introducció d’aliments. Cada cop hi ha més professionals de la salut que recomanen llet, sigui materna o de fórmula, de forma exclusiva fins als 6 mesos i un cop aquí ja podem introduir sense seguir cap tipus d’ordre els cereals, les verdures, les fruites, la carn; a partir dels 9 mesos el peix blanc, les llegums, rovell d’ou i el iogurt i a partir dels 12 mesos la resta d’aliments. Com veieu cada cop es simplifica més.

Quin consell us puc donar des d'un punt de vista nutricional? A partir dels 6 mesos la llet materna fluixeja en ferro per tant un dels aliments que interessa oferir als nadons són els aliments rics en aquest mineral.

I com a consell d’educació alimentària, us recomano realitzar tots els àpats amb la família, el nadó inclòs, sempre que sigui possible i deixar-li provar en un plat diferents grups d’aliments, per exemple, verdura, arròs i conill ( tot tallat per que ho puguin agafar bé) i podreu observar com ells mateixos trien el que necessiten. Sempre i quan oferim una alimentació sana i equilibrada.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.