‘Les Terres de l’Ebre han estat un model de lluita social per a molts col·lectius dels Països Catalans’

Entrevista a Xavi Sarrià, cantant d’Obrint Pas
Surtdecasa Ebre
,
07/11/2011
Música
Si algú encara dubta que la música en català pot fer vibrar tota una pista plena d’adolescents japonesos, és que no coneix els Obrint Pas. Aquest grup valencià de música ska-punk-rock folc (déu n’hi dó quina paraula!) ha tancat amb èxit la gira pel país nipó on ha presentat ‘Coratge’, el seu setè disc. Un àlbum ple de cançons reivindicatives, marca de la casa. I si per una cosa ha destacat aquest grup de l’horta valenciana —que aquest any compleix 15 anys— és per les lletres energètiques, compromeses amb el territori i la cultura. El seu tema ‘Des de la nit’ (del tercer disc “Terra”) forma part dels llibre-disc que fa uns mesos ha publicat la Plataforma en Desfensa de l’Ebre.
 
- “Les Terres de l’Ebre tocades de mort...
...pobles i comarques disposats a tot. Aigua, treball, cultura i sentiments: paraules mortes per la supèrbia del poder...”
 
- Aquesta és una de les estrofes de la cançó “Des de la nit”.
És un tema que parla del moviment ebrenc contra el Pla Hidrològic Nacional. Les Terres de l’Ebre heu estat un model de lluita social per a molts col·lectius dels Països Catalans. 
 
- Com a valencians us sentiu propers a les nostres comarques?
En un concert a Deltebre vam voler fer la prova de consultar una guia telefònica, i només mirant les llistes de cognoms vam tenir la sensació que al Delta hi vivia mitja Sueca! El Delta de l’Ebre va ser poblat per pagesos de l’albufera valenciana i això és nota.
 
- Es nota, en què?
En els bous, les bandes, la jota, la música de dolçaina, el caràcter fester... 
 
- La cultura catalana és més diversa del que alguns ens volen fer creure. 
Com vosaltres, els valencians hem de reivindicar constantment les variants dialectals o trets tan representatius de la nostra cultura com les jotes o les malaguenyes de la Vall d’Albaida. 
 
- És la penyora que hem de pagar per viure al sud.
Sembla que la gent del sud —ja siga del Principat, del País Valencià, dels Països Catalans, d’Europa o del món— vivim immersos en un sentiment de derrota permanent, i per això les petites victòries, per insignificants que puguin semblar, ens omplen d’esperança. La nostra generació ens hem definit a través d’aquestes petites lluites i victòries. La lluita ha creat la nostra manera de fer i això és fa evident en la nostra música.
 
- Però aquest esperit combatiu ve de més lluny.
Sí, Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Ovidi Montllor, el grup de música Al Tall... hem begut de tots ells.
 
- Defensar la cultura valenciana al País Valencià significa anar a contracorrent?
De vegades tenim aquesta sensació, però a poc a poc hem aconseguit consolidar un moviment divers però amb un objectiu comú, reivindicar la nostra identitat i trencar la mala imatge que alguns transmeten dels valencians.
 
- Fa poc heu actuat al Japó. Com han assimilat la vostra música els nipons?
És obvi que no entenen les lletres i que viuen aliens a la realitat del País Valencià. Però el valor de les nostres cançons va més enllà dels límits territorials. Cada cop que hem tocat a l’estranger hem estat capaços de connectar amb al gent i és que l’energia que transmeten les nostres cançons és la mateixa aquí que a l’altra punta del món.
 
--
Web Oficial d’Obrint Pas

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar