,
11/05/2016
Noves tecnologies
La Seu Vella de Lleida, finalista de la votació

Lleida: el monument favorit de Catalunya

Sant Climent de Taüll vs Turó de la Seu Vella. Aquests són els dos monuments finalistes al premi 'El monument favorit de Catalunya' de la revista Descobrir. En 6 dies sabrem quin dels dos monuments de la demarcació de Lleida es convertirà en l'escollit pels votants. Una final eminentment lleidatana. El pols entre aquestes dues icones es disputarà entre l'11 i el 18 de maig. El dia 18, a les 12 h, es tancarà la votació i aquella mateixa tarda coneixerem el guanyador definitiu del concurs. Serà en directe, i en exclusiva, a 'La tribu de Catalunya Ràdio'.

Els dos monuments arriben a la final com a grans vencedors, després de superar tots els reptes als quals s'han enfrontat. En la fase classificatòria, que es va disputar entre el 16 i el 30 de març, el Turó de la Seu Vella va quedar en primera posició i Sant Climent de Taüll a la segona. Ambdós s'han imposat a icones com l'amfiteatre de Tàrraco i Empúries (als quarts de final) o el castell de Miravet i Sant Pere de Rodes (a les semifinals).

Amb aquest concurs, Lleida es situa al mapa. Sovint, critiquem el centralisme de Barcelona, l'associació Catalunya-Barcelona; però Catalunya és molt més que la seva capital, Girona, Tarragona i Lleida també conformen la nació i tenen coses a dir. A nivell de comunicació, en posts anterior hem mencionat aplicacions creades des de Lleida, la relació de diverses administracions lleidatanes i les xarxes socials i d'altres temes centrats a Ponent. Aprofitant aquest concurs que situa Lleida al mapa de tots els catalans, aprofitem per donar a conèixer peces úniques de la demarcació de Lleida a nivell comunicatiu. Les coneixes totes? Encara no?  Doncs a què estàs esperant?

  • Mapping Sant Climent de Taüll: les pintures romàniques de l’esglèsia de Sant Climent de Taüll (declarades patrimoni mundial per la UNESCO), una de les joies més importants del romànic català tenen una innovadora presentació a travès d’un video mapping que recrea els frescs originals dins l’absis major i el presbiteri de la nau central. La pintura original data del segle XII i actualment es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona, MNAC.Desde feia 55 anys a l’esglèsia hi havia una cópia dels originals pintada sobre guix que s’estava degradant. Despres de treure l’antiga copia es va realitzar un minuciós procès de restauració que va posar al descobert restes de la pintura original que s’havien conservat a les capes profundes de les parets del absis.  El mapping de Taüll aplica les darreres tecnologies audiovisuals al art romànic. En aquest sentit, s’ha intentat capturar l’essencia històrica en el contingut del mapping. Dins aquesta instal·lació feta a mida es va dur a terme una recerca per esbrinar com va anar-se pintant el fresc. La pintura ha estat reproduïda digitalment element per element per a realitzar les animacions. La imatge projectada ha estat disseñada de forma que encaixa perfectament amb les restes originals presents a l’esglèsia i la banda sonora ens transporta emocionalment a l’època de la pintura.
     
  • Fundació Sorigué: PLANTA és un espai pluridisciplinar de creativitat i innovació que facilita i promou la generació d’idees i la transmissió dels valors de Sorigué.  Aquesta aposta per la cultura de la Fundació Sorigué per la cultura ha situa Lleida al centre del món cultural amb vàries exposicions, actualment compta amb 'In the beginning was ...' una exposició intimista de la reconeguda artista japonesa Chiharu Shiota composta per quatre monumentals instal·lacions.
     
  • El Rosal, Tàrrega: el petit obrador d‘El Rosal va ser fundat l’any 1920 per Josep Serra a Tàrrega. Es tracta d'un obrador que es renova i s'actualitza continuament.El 2010 es renova completament la marca de El Rosal, la imatge, el packaging i es potencia la comercialització. El 2013, gràcies a un projecte de micromecenatge a través de la plataforma de Verkami i l'emissió de títols participatius, van recollir els diners necessaris per a realitzar el trasllat i ampliació de l'obrador a un nou espa i i van iniciar un pla de creixement de l'obrador a nivell comercial i de producció que ha de finalitzar el 2018. Utilitzen les xarxes socials per arribar a tots els usuaris i potenciar el seu negoci.
     

Coneixes d'altres empreses, entitats o administacions de Ponent que destaquin a nivell comunicatiu?

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Lleidatana d’adopció i calafina de naixement, sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual i apassionada de la comunicació 2.0. Les xarxes socials són la meva perdició, així que aquí en parlarem i molt. Però sempre buscant una relació amb Ponent i amb les activitats que aquí s’hi desenvolupen. Espero rebre els vostres comentaris i propostes. Per cert, em dic Meritxell i sóc la meitat de MiM Comunicació

04/01/2021
Ara fa dos anys, vaig publicar en aquest blog, l'entrada Quins professionals haurien d'integrar un equip de 'social med
26/10/2020
L'entrada anterior explica la importància de comunicar ciència i els seus beneficis. Avui us proposo COM COMUNICAR CIÈNCIA. Podem utilitzar diferents canals, que són ben coneguts per tots nosaltres.
27/09/2020
Disculpeu-me per l’abandonament. Posposes l’activitat d’escriure el blog al cap de setmana, després a la següent setmana, el mes que ve... i finalment passa el temps i simplement, ho oblides.
21/01/2019
Quan una empresa aposta per una estratègia de 'social media' ha d'estar preparada i formada per un equip de professionals amb diferents perfils.
18/10/2018
Quines són les atraccions més visitades del món? En el rànquing dels 10 punts turístics més atractius de tots els continents no figuren ni la Torre Eiffel ni la gran Muralla Xinesa.
23/09/2018
El mes de setembre és el mes, juntament amb gener, de reprendre hàbits i bons propòsits. Un bon propòsit és mantenir les entrades del blog de manera periòdica. Entrades que puguin ser interessants i d'actualitat.
06/09/2017
Les notes de premsa són un mitjà de comunicació directe de les empreses, administracions i/o entitats amb els mitjans de comunicacions. Es tracta d'una eina utilitzada des de fa temps, però que encara té vigència.