,
26/10/2020
Noves tecnologies

Com comunicar ciència?

L'entrada anterior explica la importància de comunicar ciència i els seus beneficis. Avui us proposo COM COMUNICAR CIÈNCIA. Podem utilitzar diferents canals, que són ben coneguts per tots nosaltres.

  1. Mitjans de comunicació: les Unitats de Comunicació Científica d'universitats i centres de recerca treballen en la divulgació de la ciència, conjuntament amb els departaments de Comunicació d'aquests centres. Aquests treballen de pont entre el personal de recerca i els mitjans de comunicació i ajuden a traslladar la ciència dels centres a la ciutadania. Com? Mitjançant l'enviament de notes de premsa, la realització de reportatges, entrevistes...
     
  2. Xarxes socials: s'han convertit en els canals perfectes per tenir una comunicació bidireccional amb el públic final. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube i fins i tot, Tik Tok. Veiem uns exemples de comunicació científica en aquests canals.
    1. Facebook: https://www.facebook.com/IRBLleida/
    2. Twitter: https://twitter.com/ACCC_
    3. Instagram: https://www.instagram.com/bigvanciencia/
    4. YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=wY76UBnNB_c
       
  3. Blogs: tot i que sembla que els blogs han mort, les xifres avalen que encara són canals de comunicació i també es poden utilitzar per comunicar ciència. Exemple: https://www.dciencia.es/
     
  4. Podcasts: Com ens expliquen a Eduscopi.com, cada capítol està molt treballat i es nota en el resultat. Es transmet la ciència com una disciplina social i sempre relacionada amb l'actualitat o problemes reals de la gent per comprendre-la. Alguns exemples a escoltar pot ser quines conseqüències imprevistes va tenir el salvament d'un president dels Estats Units, quina relació hi ha entre una dona que «retroba» la seva afició per la pintura i Ravel... Exemple: https://www.wnycstudios.org/podcasts/radiolab
     
  5. Monòlegs: l'humor també és un mitjà per a fer divulgació. La temàtica és molt diversa i va des de com funciona un GPS (veure enllaç), conèixer les plantes, la genètica, els terratrèmols o inundacions… Així doncs, podem entendre com s’estudia l’univers, les peculiaritats del mar mediterrani, com podem tornar-nos invisibles, els transgènics o el mecanisme d’acció de les cèl·lules canceroses, entre altres. Exemple: https://www.youtube.com/watch?v=KMGHmmQi62M
     
  6. Il·lustració: la il·lustració científica es pot definir com una disciplina mitjançant la qual es traça un pont entre art i ciència. Els recursos visuals són elements importants per a comprendre el que se'ns compta, per a abordar els treballs científics des d'una altra perspectiva o per a admirar les meravelles de la naturalesa que la ciència tracta d'explicar.
     
  7. Visites i activitats dels centres: 'la Nit de la Recerca' és un bon exemple d'aquest tipus d'activitat per a fer divulgació de la recerca. La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que se celebra cada any en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa al mateix temps. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. El lema principal és “Recerca pel canvi”, amb l’objectiu de mostrar com important és la recerca de les institucions catalanes per millorar el nostre dia a dia. Aquest 2020, s'ha previst que tingui lloc el 27 de novembre.
    També existeixen les visites dels centres educatius als centres.

Proposes nous canals per comunicar ciència?

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Lleidatana d’adopció i calafina de naixement, sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual i apassionada de la comunicació 2.0. Les xarxes socials són la meva perdició, així que aquí en parlarem i molt. Però sempre buscant una relació amb Ponent i amb les activitats que aquí s’hi desenvolupen. Espero rebre els vostres comentaris i propostes. Per cert, em dic Meritxell i sóc la meitat de MiM Comunicació

04/01/2021
Ara fa dos anys, vaig publicar en aquest blog, l'entrada Quins professionals haurien d'integrar un equip de 'social med
26/10/2020
L'entrada anterior explica la importància de comunicar ciència i els seus beneficis. Avui us proposo COM COMUNICAR CIÈNCIA. Podem utilitzar diferents canals, que són ben coneguts per tots nosaltres.
27/09/2020
Disculpeu-me per l’abandonament. Posposes l’activitat d’escriure el blog al cap de setmana, després a la següent setmana, el mes que ve... i finalment passa el temps i simplement, ho oblides.
21/01/2019
Quan una empresa aposta per una estratègia de 'social media' ha d'estar preparada i formada per un equip de professionals amb diferents perfils.
18/10/2018
Quines són les atraccions més visitades del món? En el rànquing dels 10 punts turístics més atractius de tots els continents no figuren ni la Torre Eiffel ni la gran Muralla Xinesa.
23/09/2018
El mes de setembre és el mes, juntament amb gener, de reprendre hàbits i bons propòsits. Un bon propòsit és mantenir les entrades del blog de manera periòdica. Entrades que puguin ser interessants i d'actualitat.
06/09/2017
Les notes de premsa són un mitjà de comunicació directe de les empreses, administracions i/o entitats amb els mitjans de comunicacions. Es tracta d'una eina utilitzada des de fa temps, però que encara té vigència.