Jump to navigation
Diumenge de tardor. Solitud. Silenci. La basarda de la nit ens envaeix mentre aprofitem els últims raigs de sol per fer fotografies a contrallum de l’esvelta silueta de Sant Pere. Foscor. El xiulit del vent. Un calfred. Mirades fugisseres i passes ràpides per l’antic empedrat dels carrerons que condueixen al carrer Major. I avall, més avall, fins arribar als carrers pavimentats on tenim el cotxe.
El Poble Vell de Corbera d’Ebre produeix aquest tipus de sensacions quan el visites a última hora de la tarda. Entre dos foscans augmenta l’angoixa d’estar dret observant l’església i a la vegada imaginar-se com devia ser el dia a dia d’aquella gent que, d’un dia per l’altre, ho va perdre tot i va trobar-se un munt de runes al tornar cap a casa. Les pedres soltes, les bigues cap per amunt, les portes que no donen enlloc, les teulades que deixen passar la pluja i les males herbes que creixen arreu t’encongeixen el cor i t’ericen el pèl del clatell. Llavors la por s’apodera de tu i notes que has de marxar corrents, costa avall, lluny de l’horror.
Des de l’any 1992 el Poble Vell està declarat com a bé cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, convertint-lo en un monument per a la pau. Realment és així. Passejar pels seus carrers, o el que en queda d’ells, resulta una experiència meditativa sobre la vida i la mort, el terror de la guerra i la importància de la PAU, en tots els sentits. Mentre observes la Serra de Cavalls des de la plaça central no pots acabar de concebre que estàs allí, en un dels escenaris més sagnants de la Batalla de l'Ebre, en com va arribar a patir la gent del poble, la gent humil, la gent com tu o com jo...
Un dels principals projectes que invita a la reflexió i que està permanentment exposat al Poble Vell des de l'any 1995 és l'anomenat Abecedari de la Llibertat, on un grup d'escultors van col·locar en diferents espais del Poble Vell les lletres que conformen l'abecedari. Anys més tard un grup de poetes i escriptors hi van afegir la paraula a dites composicions artístiques. Segons l'Associació del Poble Vell, qui s'encarrega de preservar i gestionar aquest espai històric, l'Abecedari de la Llibertat es defineix així:
"De la mateixa manera que les lletres necessiten combinar-se per formar paraules i idees, els éssers humans necessitem ajudar-nos i treballar junts perquè, amb la petita col.laboració de tots, es pugui assolir el gran objectiu amb el que estem compromesos: l'articulació d'una societat més justa per a tots".
L'Associació del Poble Vell fa anys que treballa incansablement no només per la recuperació i manteniment de la "Muntera", com es coneix el turó on estava ubicada l'antiga població de Corbera d'Ebre, sinó també per la lluita a favor dels Drets Humans. Des de l'entitat també s'organitza la Biennal d'Art amb el fi de donar a conèixer el Poble Vell a través de la cultura, entre altres activitats i exposicions.
Una altra organització que treballa per a la recuperaicó de la memòria històrica és el COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre), qui s'encarrega de dinamitzar projectes i accions per a la difusió i coneixement de la Batalla de l'Ebre, així com un actiu de turisme cultural. Actualment mantenen oberts diversos centres d'interpretació i s'han recuperat espais històrics fins a 15 poblacions de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Si, a més, voleu maridar la vostra estança al Poble Vell amb el producte estrella del territori, ho podeu fer gràcies a la proposta que ofereix Celler Frisach amb l'activitat Vins a la Trinxera, on juntament amb el servei de guiatges Terra Enllà, fusionareu memòria i vi en una sola visita.
Un dels equipaments més interessants però, és el Museu 115 dies situat a la part baixa de Corbera d'Ebre, que podeu combinar amb un passeig pel Poble Vell per veure in situ els forats de les bombes o les restes de metralla contra les parets de l'església de Sant Pere. Actualment aquest espai està fora de culte i s'ha convertit en un equipament cultural de primera ordre a la comarca després de la seva restauració i consolidació. Si accediu i mireu amunt des del seu interior veureu el cel i, fins i tot, us podreu imaginar el soroll dels motors d'aviació de la Legió Cóndor passant pel vostre damunt. Realment és colpidor i no crec que deixi a ningú indiferent. Et sents trist, angoixat, sents ràbia, odi, impotència... però el Poble Vell renaix amb una altra intenció, la de ser testimoni del que va passar perquè mai més es torni a produir. I quan surts de Sant Pere també pots sentir la calma, la tranquilitat i sobretot, la pau que s'hi respira.
Un consell però, no espereu que es faci fosc mentre feu fotos un diumenge de tardor, perquè llavors aquell silenci i la remor del vent us pot fer fugir cames ajudeu-me cap al cotxe!
Em dic Marc Sampé, sóc pedagog i treballo a l'Oficina Jove de la Terra Alta. M'agrada la cultura popular, descobrir indrets i noves històries, el teatre, el vi i les tradicions de la nostra terra. Participo en diferents moviments associatius de caire social i relacionats amb el món del lleure i, a més, sóc el responsable de comunicació i xarxes socials de la Passió de Vilalba dels Arcs.