Viquipèdia

Foto: 

Cedida
Simbol internacional de la Viquipèdia

La Viquimarató, la nit digital a les Terres de l'Ebre

Tindrà lloc 10 de març a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
Surtdecasa Ebre
,
09/03/2017
Activa't
Trobar-se per ampliar el fons d'entrades en català de la Viquipèdia, la major enciclopèdia online. Aquest és l'objectiu de l'anomenada Viquimarató, la Nit de la Llengua al Món Digital, una activitat organitzada anualment per Amical Wikimedia i la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), en què un grup de voluntaris es troben físicament en un lloc –sovint una biblioteca– per ampliar al màxim possible un article o una temàtica determinada de l'enciclopèdia. A les Terres de l'Ebre se celebrarà el proper divendres dia 10 de març a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.
"Volem incidir en aquest projecte que està en permanent construcció, on tothom escriu i tothom revisa"
"És la primera vegada que aquesta activitat tindrà lloc a les Terres de l'Ebre" ha assegurat a Surtdecasa.cat, Joan Abril, el responsable de Política Lingüística a la demarcació. "Farem una petita sessió/taller per explicar com s'editen els articles que són de producció pròpia o com es tradueixen els que ja estan escrits en altres idiomes" explica Abril. La traducció a diferents llengües d'articles existents sobre la llengua catalana amb continguts generals i la introducció de continguts nous relacionats amb el cinema en català o amb altres temes a proposta dels voluntaris seran algunes de les prioritats. En concret, es tractarà, també de completar i millorar articles de la Viquipèdia en català que recullin informació sobre pel·lícules disponibles en llengua catalana, tant si es tracta de doblatge com subtitulació o produïdes directament en català, de redactar articles nous a proposta dels mateixos viquipedistes i també de traduir articles de qualitat sobre el català a diverses versions de la Viquipèdia de les principals llengües del món.

Uns dels punts clau d'aquesta iniciativa és fomentar "la filosofia col·laborativa del projecte i la presència del català en aquesta enorme xarxa de continguts". De fet, el català ocupa la dissetena posició en el rànquing per idiomes. Dels 40 milions d'articles escrits d'usuaris de tot el món, 534.902 són en català. "Volem incidir en aquest projecte que està en permanent construcció, on tothom escriu i tothom revisa" explica Abril. "És cert que algú pot escriure algun disbarat, però com constantment està supervisat per especialistes, aquest error no transcendeix" diu. "A diferència de l'enciclopèdia estàndard, aquesta està fet amb aquest esperit". La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L'edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l'anglesa.

Els viquipedistes ebrencs poden escriure en català occidental, això sí, tenint en compte les variants formals del dialecte. L'acte s'organitza conjuntament amb la Biblioteca Marcel·lí Domingo, amb la col·laboració de l'Escola Oficial d'Idiomes a Tortosa, la Universitat Rovira i Virgili, a través de l'Antena Cultural de la URV a Tortosa, el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner, l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE) i la UOC Tortosa.

 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar