Foto: 

Goretti Martínez
Una nena juga al "pèlag gran" del Parc dels Talls (Vilobí del Penedès)

5 passejades de setembre

Us proposem cinc petites passejades per fer menys feixuc i més lluminós el retorn a la rutina
Goretti Martínez
,
10/09/2018
Entorn
Robert Smith de The Cure cantava a la malenconiosa ‘The last days of summer’... But the last day of summer / Never felt so cold / The last day of summer / Never felt so old / Never felt so… The Cure no són els únics que han dedicat una cançó a l’estranya transició entre el caos de l’estiu i el posterior retorn a la rutina. Entre molts altres ho feien Johnny Cash i la seva filla Rosanna referint-se a la seva pròpia relació a ‘September when it comes’: en aquest cas el final de l’estiu serà el moment d’una retrobada llargament esperada. Com que el mes de setembre encarna, d’alguna manera, aquesta sensació tan difícil de definir entre l’amargor i la il·lusió de tornar a començar, ens ha vingut de gust proposar-vos cinc passejades per fer menys feixuc i més lluminós el retorn a la rutina.

1. En bici xino-xano per la plana altpenedesencaLa plana de l’Alt Penedès, entre vinyes verdes i encara en plena verema, ofereix un imatge molt representativa de la personalitat de la comarca. Hi ha multitud de possibilitats per recórrer l’Alt Penedès en bicicleta, però aquí us proposem un tomb tranquil i accessible. Podeu sortir de Vilafranca del Penedès pel camí de Sant Pau i baixar cap a Pacs del Penedès per, des d’allà, dirigir-vos cap a Vilobí del Penedès i envoltar el parc dels Talls, una zona amb unes característiques ambientals molt peculiars i formada per quatre “pèlags”, cadascun amb característiques diferents. Aquest paisatge singular i únic és fruit de l’explotació minera que va estar lligada durant molts anys al municipi de Vilobí. La tornada la podeu fer pel mateix camí o seguint la riera de La Bleda. Aquí sota enllacem una possible ruta que han compartit a Wikiloc.
Més informació

2. Un tomb per RibesSant Pere de Ribes és un municipi que val la pena descobrir en tots els seus vessants. Pel que fa als seus valors paisatgístics, hi ha la plana agrícola, les masies i cases disseminades pel terme i per l'interior del Parc del Garraf i les rieres de Ribes i de Begues, que constitueixen antics camins de penetració cap a l'interior, com a més destacats. Al nucli urbà, és imprescindible fixar-se els rastres indians i medievals que impregnen carrers i places. I, com no, visitar el castell de Ribes o Bell-lloc.
Més informació

3. Entre el tren i el marUna passejada que ja us hem recomanat algun cop és anar de Vilanova i la Geltrú a Cubelles i tornar en tren. És qüestió de seguir el passeig marítim i després el GR-92. Pel camí, el jaciment ibèric de Darró, la bonica platja de la República, les onades trencant contra les pedres, la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú, amb la seva vegetació dunar protegida i l’arribada a Cubelles. Allà, abans d’anar a buscar el tren, podeu arribar-vos fins a la desembocadura del riu Foix. Cada darrer diumenge de mes hi fan visites guiades per a conèixer les aus migratòries i hivernants.
Més informació

4. Els peus en remull en plena naturaUn imprescindible d’aigua dolça que guarda els records d’infantesa i joventut de molts penedesencs és l’entorn dels Pèlags de Foix. Els Pèlags de Foix o de les Valls del riu Foix es troben al terme municipal de Torrelles de Foix. S’hi pot arribar des de Sant Martí Sarroca, agafant en sortir del poble la BP-2121 en direcció a Font-Rubí i després el camí de Cal Via fins al final. Un cop allà es tracta de seguir el curs del riu Foix fins als pèlags. Aquí sota enllacem una proposta de ruta a peu que han compartit a Wikiloc.
Més informació

5. Passejar amb la vista enlaireDiuen que l'Arboç és el “poble de les cases boniques”. Una passejada pels carrers del nucli antic descobreix a tothom qui el visita una vila amb molta història i tradicions. L'emblemàtica Giralda de l'Arboç, el carrer Major, la plaça de la Vila, l'església de Sant Julià, les façanes d'estil modernista amb les cases porticades de la plaça, el Palau Gener i Batet, el Castell de Bellesguard, l'Hospital de Sant Antoni Abat, etc.. L'Arboç és un “no acabar de bellesa arquitectònica capaç d'embadalir qualsevol visitant”.
Més informació

A

També et pot interessar