Foto: 

Cedides

Res no és veritat

El primer festival del pensament del Penedès, VilaPensa, ens convida a “parar el carro” i reflexionar des d’una perspectiva escèptica
Goretti Martínez
,
10/04/2018
Activa't
No hi ha pràcticament espais públics destinats a la reflexió. Si n’hi ha, són pocs. Si n’hi ha, la majoria de nosaltres no hi anem. No devem tenir temps. La feina, la família, el que se suposa que hem de fer, les coses materials… I la vida passa. Sense reflexió. El primer festival del pensament del Penedès, VilaPensa, vol oferir precisament un espai públic per a la reflexió. Del 18 al 22 d’abril, 23 actes oberts a tothom i gratuïts ens oferiran aquesta possibilitat. Amb l’escepticisme i el lema ‘Res no és veritat’ com a marc, experts de múltiples disciplines ens ajudaran a “parar el carro” i a pensar sobre temes tan diversos com la mort, la bioètica, la natura, el canvi climàtic, els mitjans de comunicació o la tecnologia.

“En l’espai públic, hi ha molt pocs llocs on se’ns convidi a pensar. En l’espai públic hi ha molts llocs on ens entretenen, on ens diverteixen, on ens informen -o malinformen,- però que no conviden a pensar, a reflexionar, en totes les seves dimensions”. Són paraules de Jordi Sàbat, coordinador del VilaPensa, el festival del pensament del Penedès que ha estat organitzat per Vinseum i l’Ajuntament de Vilafranca amb la col·laboració de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i la Societat Catalana de Filosofia. Per la seva part, Josep Montserrat, Degà de la Facultat de Filosofia de la UB, afirma: “Volem, des de la Facultat, defensar la filosofia en tots els seus àmbits i d’una manera radical. Entenem que la filosofia neix amb i defensant la llibertat de pensament, paraula i obra. I allà on no hi hagi llibertat de pensament, paraula i obra, la filosofia batallarà perquè hi sigui. Sense aquesta llibertat, sense la llibertat d’expressió i sense la llibertat d’actuar, la filosofia no té sentit i creiem que tampoc té sentit la vida humana”. Així neix VilaPensa. Parem motors, pensem, reflexionem. I fem-ho d’una manera fàcil, divulgativa i transversal.

L’escepticisme: fil conductor

Les èpoques de canvis profunds solen venir acompanyades d’actituds escèptiques, “desencantades amb les possibilitats del saber humà i amb la capacitat de progrés de la humanitat”, com explica Jordi Martí i Montllau al blog ‘Filosofia i vida’. En la nostra època “postmoderna, descreguda, relativitzadora”, la mirada escèptica s’imposa. Els organitzadors de VilaPensa diuen a la presentació del programa del primer festival del pensament de Vilafranca del Penedès: “L’escepticisme dona senyals d’expandir-se pels països occidentals, des de finals del segle passat amb la fallida de l’estat del benestar. Podríem convenir que una mirada escèptica s’imposa cada cop més en l’espai públic, que deriva en un desassossec i una apatia de l’individu i de la societat. Només certs missatges del tercer sector, corrents religiosos i espirituals i moviments associatius intenten compensar aquest estat general de desànim”. I per tot això, el primer VilaPensa proposa l’escepticisme com a fil temàtic i transversal dels 23 actes que integren el programa. Un programa de conferències, xerrades, teatre, música, literatura, cinema i fotografia al voltant de temes tan diversos com el canvi climàtic, la salut pública, la vellesa, la mort, la malaltia, els mitjans de comunicació, la tecnologia o la intel·ligència artificial.

Us recomanem que feu una llegida al programa complet del VilaPensa perquè de ben segur que hi trobareu actes que us interessaran. Nosaltres ho hem fet i ens hem atrevit a recomanar-vos algunes de les propostes del festival.

1. Els mitjans de comunicació i la realitat. Antoni Puigverd es preguntarà en una conferència si ‘Ens arriba la realitat a través dels mitjans de comunicació?’. Puigverd és catedràtic de Literatura, periodista d’opinió, poeta i escriptor. La seva mirada atenta sobre la realitat complexa sempre és interessant, i més en una època com la que vivim actualment, amb uns mitjans sotmesos als interessos del mercat, a la recerca de clics i a la tirania de l’actualitat.
Dijous 19 d’abril, 18h. Teatre Casal.2. Territori, canvi climàtic, llibertat i món comú. L’acte inaugural del VilaPensa es titula ‘L’escepticisme per l’esdevenir del territori i les persones’ i consisteix en una conferència doble: ‘El territori i el canvi climàtic’, a càrrec de Jaume Gramona, i ‘Llibertat i món comú’, a càrrec de Fina Birulés. El president de les caves sadurninenques Gramona i la professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona són autèntics pous de ciència i meravellosos comunicadors que transmeten amb passió els seus coneixements. Els temes que plantegen són tan complexos com necessaris d’abordar des de la calma i la saviesa.
Divendres 20 d’abril, 20h. Auditori del Vinseum.3. Poesia, llenguatge i comprensió. El poeta, narrador i periodista cultural gelidenc Jordi Llavina és una de les sis persones que han treballat els continguts i la programació del VilaPensa (La resta són Maria Arquer, Pere Martí, M. Isabel Méndez, Josep Montserrat i Jordi Sàbat). Però Llavina també oferirà una de les conferències. Es titula ‘Poesia, llenguatge i comprensió del ser’.
Divendres 20 d’abril, 19h. Auditori del Vinseum.4. La filosofia de la generositat. El medionenc Josep Maria Esquirol és filòsof i professor de la Universitat de Barcelona. Dirigeix el grup de recerca Aporia i ha estudiat en profunditat el pensament polític i la filosofia contemporània. Treballa en el concepte de “filosofia de la proximitat” i al VilaPensa protagonitzarà la conferència ‘Generositat filosòfica i filosofia de la generositat’. Després del seu assaig ‘La resistència íntima’ (Premi Ciutat de Barcelona 2015 i Premi Nacional de Cultura 2016), ha publicat 'La penúltima bondat: assaig sobre la vida humana' (Quaderns Crema), on defensa que tothom concebi la resta d’éssers humans en el mateix pla, com a éssers que vivim la mateixa intempèrie perquè “des de dalt no es pot veure la resta com a germans”. El filòsof també lamenta que estem “a les antípodes de la generositat” i tracta els “infinitius essencials” de l’ésser humà: viure, pensar i estimar.
Divendres 20 d’abril, 19:30h. Auditori del Vinseum.5. Incerteses nacionals. El Doctor en Filosofia a la Universitat de Barcelona Jordi Sales planteja el títol ‘Seguretat i incerteses nacionals: captivitats inadvertides?’ per al sopar filosòfic que protagonitzarà al VilaPensa. Sales ha estat Degà de la Facultat de Filosofia i President de la Societat Catalana de Filosofia i codirigeix l'Anuari de la Societat Catalana de Filosofia. Com a opinador escriu a ‘El Matí Digital’, on podeu consultar alguns dels seus articles.  
Divendres 20 d’abril, 21:30h. Hotel Pere III.

6. Inmunooncologia: una nova estratègia. La doctora Elena Sancho és investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, en el laboratori de recerca de càncer colo-rectal, un dels tipus de càncer que té més prevalença. Sancho oferirà la conferència ‘L’oncologia, l’inmunooncologia, la nova estratègia en la lluita contra el càncer’. Tindrem el privilegi d’escoltar una investigadora que ha contribuït a fer descobriments clau en el càncer colo-rectal i en els mecanismes de la metàstasi.
Dissabte 21 d’abril, 12h. Auditori del Vinseum.

7. Filosofia per a pingüins. ‘Filosofia per a pingüins’ son xerrades performàtiques que duu a terme el Club Cronopios, liderat pel professor de Filosofia a la Universitat de les Illes Balears i responsable del Grup d’Estudis Fenomenològics de la Societat Catalana de Filosofia Joan González-Guardiola. Amb la proximitat i la senzillesa que caracteritza l’esperit “pingüí”, González-Guardiola mira d’explicar les sinergies de diferents moviments socials del segle XXI des del pensament de grans figures de la història de la filosofia. Després de “fer el pingüí”, hi haurà flamenc filosòfic amb Toni Porcar Trio.
Dissabte 21 d’abril, 23:30h. Capella de Sant Joan.

8. Pensar la mort. La mort és per a molts de nosaltres un tabú. No se’n parla i, després, quan se’t mor algú, el trauma és col·losal. Aprofitant que Vinseum acull aquests dies l’exposició ‘La fi és el principi’, sobre pràctiques funeràries a l’antiguitat, el monjo Lluc Torcal i la investigadora del grup TRAFIL (Traduir Filosofies Llunyanes) del Departament de Traducció de la Universitat Autònoma de Barcelona Nicole Martínez-Melis, pensaran i parlaran sobre la mort en una conferència doble. ‘La mort cristiana: un moment de dolor i esperança’, a càrrec de Torcal, i ‘La muerte, piedra angular de las enseñanzas budistas’, a càrrec de Martínez-Melis.
Diumenge 22 d’abril, 12h. Auditori del Vinseum. 

Més informació: 

A

També et pot interessar