Arts
,
2015
Del 2 de juliol al 8 d'agost
Claustre Sant Francesc
Vilafranca del Penedès

Nexes poètics

Autors: Pep Camps & Pere Casanovas

La xarxa de vincles personals i poètics traçats pels nostres poetes al llarg de les seves vides, donen peu a una visió lúdica, que s'alimenta també del joc d'enganys i mitges veritats, i que permet una perspectiva amb un punt de fuga anomenat poesia, que és, en última instància, allò que alimenta tot el projecte. Segur que les parelles de ball d'aquest envelat poèticoliterari ompliran de paraules magnífiques nexes & poètics, tot recordant, això sí, que la realitat és molt tossuda i que, segurament, ens quedarem curts a l'hora d'explicar petites sorpreses històriques que no poden sinó deixar-nos bocabadats!
Parelles de ball:

  • Charles Baudelaire-Jacint Verdaguer
  • Mercè Rodoreda-Marina Tsvetàieva
  • Vicent Andrés Estellés-Ernest Hemingway
  • Salvador Espriu-Naghib Mahfuz
  • Montserrat Roig-Doris Lessing
  • Gabriel Ferrater-Virginia Woolf
  • Joan Oliver-Samuel Beckett
  • Francesc Pujols-Bertrand Russell
  • Joan Salvat-Papasseit-Heinrich Böll

L'exposició es pot recorre a través de les diferents disciplines artístiques que inclou la mostra: vídeo, pintura, performance, grafit, musical, etc. En destaquem tres àmbits expositius diferenciats.

Poètico/Literari. Deu llibres de gran format donen base per endinsar-nos en detall en descriure les extraordinàries i desconegudes relacions entre grans escriptors i els nostres poetes: és a dir allò que anomenem "Nexes&Poètics". Unes banderoles de quatre metres enriqueixen plàsticament les voltes del claustre, alhora que ens mostren petites obres d'art en forma de poemes.

Històric. El fet que la mostra tingui lloc en un claustre medieval serveix d'excusa formal per parlar també de grans nissagues de la Vila, –Masdovelles, Aiguaviva, Espuny– que ja en el segles XVI-XVII van donar forma i contingut a una important biblioteca de Filosofia coneguda arreu d'Europa i que formava part de l'antic convent dels franciscans.

Homenatges. Vídeo-instal·lació i petit homenatge al Primer Festival de Poesia Catalana, celebrat al Price de Barcelona, l'any 70. S'inclou la filmació històrica del poeta Gabriel Ferrater recitant la seva obra poètica "Gosa Poder". Dues projeccions simultànies damunt les cares d'un gran cub, permeten donar forma al mapa poètic de Catalunya, alhora que els violoncels de les Variacions Golbert, també filmades per Portabella, acompanyen aquest recorregut poètic.

 

Llibre de l'exposició: La col·laboració de diverses empreses i entitats del Penedès que s'han abocat en el projecte, han permès també fer una edició d'un llibre molt especial, que inclou tot el contingut literari de l'exposició, alhora que representa també un trencaclosques i un joc de construcció poètic del propi llibre, en col·laboració del setmanari local "El 3 de Vuit" que l'edita enmig de les seves pàgines el dia 26 de juny.

Pep Camps: Artista plàstic i especialista en museus.
Pere Casanovas: matemàtic, escriptor i artista plàstic.
I en tot cas, artistes polifacètics i instigadors culturals.

L'exposició s'emmarca dins els actes corresponents a la programació de Vilafranca capital cultural de Catalunya 2015.