,
03/11/2016
Cinema
Bárbara Lennie a 'María (y los demás)'

Ganes de Most

Del 3 al 13 de novembre tindrà lloc la sisena edició del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, organitzat per Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i Cine Club Vilafranca. Com cada any, el festival ofereix una acurada selecció de les millors peces audiovisuals relacionades amb el món de la vinya, el vi i el cava a Vilafranca, Sant Sadurní i a d’altres indrets del Penedès i, com a novetat enguany, el Priorat.

El certamen obre les seves portes amb 'María (y los demás)', òpera prima de la cineasta catalana Nely Reguera protagonitzada per l’actriu Bárbara Lennie. En aquest film, presentat al Festival de Sant Sebastià, Lennie dóna vida a María, una noia responsable, controladora i organitzada que des que va morir la seva mare quan ella tenia 15 anys ha tingut cura del seu pare i dels seus germans, esdevenint el pilar de la família. Per això, quan el seu pare, malalt, s'enamora sobtadament, sent que la seva vida s'enfonsa.

El plat fort de la secció Collita 2016 serà l’estrena de 'Priorat', una de les grans produccions catalanes de l’any. El documental, dirigit per David Fernández de Castro, és un homenatge als “5 magnífics”: René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, que a principis dels vuitanta van revolucionar el vi català. 'Priorat' es presentarà el divendres 4 al Teatre Casal de Vilafranca (20h) amb la presència de Josep Lluís Pérez, René Barbier i Carlos Pastrana i el dissabte 12 al Teatre L’Artesana de Falset (20h) amb René Barbier.

Secció Collita: 35 produccions internacionals especialitzades
La secció Collita 2016, centrada en la producció audiovisual sobre la vinya i el vi, projectarà enguany 35 treballs procedents de 12 països diferents, entre documentals, pel·lícules de ficció i vídeos promocionals del total de 53 treballs presentats. Durant els deu dies de festival es projectaran més de nou hores de cinema sobre la vinya, el vi i el cava. D’entre les 35 pel·lícules que formen part de la secció Collita 2016, cal destacar 'Priorat', (com ja hem dit) una de les grans produccions catalanes de l’any que s’estrenarà al Most Festival; 'Au pif', un documental trepidant sobre la passió per l’excel·lència de Verónique Rivest, primera dona finalista del concurs “Millor sommelier del món” (2013); 'Fermentación espontània', de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat que documenta el pas d’un any a través d’elaboradors de vins naturals d’arreu d’Espanya; 'Jerez, Xérès, Sherry. Los ingleses en Jerez', un documental de Nonio Parejo que retrata la història dels vins i de la cultura, els costums, la religió i els cognoms de Jerez; 'La vinya i la banya', de Raimon Coll, sorprenent i memorable cinema del vi fet des del Penedès; 'Prime Meridian of Wine', l’aventura d’un noi georgià que emprendrà un viatge per descobrir-ho tot sobre el vi, dirigida per Nana Jorjadze, la única directora georgiana nominada a un Òscar; i 'Terra Magica', un retrat de la història de Goriska Brda, que el director Jure Breceljnik va fer just abans de morir.

Aquestes produccions optaran als set premis que atorgarà el Most 2016 dins la secció Collita: Gran premi del Jurat (dotat amb 1.000€), Premi al millor Treball de Ficció, Premi al millor Treball Documental, Premi al millor Treball Promocional, Premi Arrels, Premi Projecció Internacional i Premi Vi Català (dotat amb 500€).

Gran Reserva
La secció Gran Reserva acull la preestrena de pel·lícules esperades o que s’han projectat a festivals d’arreu del món i que s’estrenaran comercialment els propers mesos. Aquestes sessions s’acompanyen d’una degustació de vi, cava i formatges i compten amb la presència de convidats molt especials. 'María (y los demás)' serà l’encarregada de donar el tret de sortida al festival d’enguany avui, 3 de novembre, al Teatre Casal (Vilafranca del Penedès). El 5 i el 6 podrem veure dues comèdies franceses que el Most estrena a Catalunya: 'Saint Amour', pel·lícula de cloenda del passat Festival de Berlín, dirigida per Benoît Delépine i Gustave Kervern i protagonitzada per Gerard Depardieu, i 'Vuelta a casa de mi madre', de Eric Lavaine, vista per més de dos milions d’espectadors francesos. L’històric magatzem de vi Alfons XIII que Torres conserva a Vilafranca del Penedès acollirà la projecció d’ 'El ciudadano ilustre', dirigida per Mariano Cohn i Gastón Duprat i protagonitzada per Nora Navas i Òscar Martínez. L’actor, premiat al Festival de Venècia amb la Copa Volpi, dóna vida a Daniel Mantovani, reconegut escriptor argentí exiliat a Barcelona que torna al seu poble natal per ser distingit com a ‘ciutadà Il·lustre’. 'Frantz', dirigida per François Ozon, arriba al Most després de passar pel Festival de Sant Sebastià i amb la seva protagonista, Paula Beer, premiada a la darrera Mostra de Venècia amb el Premi Marcello Mastroianni a la millor actriu emergent. Finalment, 'Loca Alegria', una comèdia plena de força signada per l’italià Paolo Virzì, clausurarà la 6a edició del Most Festival.

Altres seccions del Most: infants, curtmetratges i activitats paral·leles
Les seccions que completen el Most 2016 són Brot, integrada per una selecció acurada dels millors curtmetratges de l'estat espanyol que enguany arriba a la 21a edició i que oferirà, en tres sessions, 30 peces. Entre elles, es podran visualitzar algunes de les millors cintes d’aquesta última temporada, com El Adiós, darrer premi Gaudí, En la azotea, que acaba de guanyar a Sitges el premi SGAE Nova Autoría, No me quites, nominat als Gaudí i protagonitzat per Laia Costa, Tiger, l'òpera prima d'Aina Clotet com a directora i Timecode, Palma d'Or al Festival de Cannes. El Mini Most Filmets ofereix als més menuts de casa el diumenge 13 de novembre una selecció de curts plens d’estímuls visuals i narratius, i algunes peces d'animació infantils fruit de la col·laboració amb el Festival Filmets. El Most es completa amb diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca "Nissaga de poder: 20 anys d’una sèrie inoblidable", una taula rodona per recordar gran moments i personatges d'aquesta sèrie creada per Josep Maria Benet i Jornet i ambientada al Penedès. Alguns actors de la sèrie també seran present al festival. L’encarregat de presentar la gala d’inauguració i de cloenda serà l’actor penedesenc Biel Duran. L’actriu Mònica López formarà part del jurat de la secció oficial Collita 2016 i Eva Santolaria formarà part del jurat de la secció de curtmetratges Brot.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Cineclub Vilafranca ha complert 50 anys d'història. No ens cansem de veure cinema i de parlar-ne, així que aquest serà el nostre cine fòrum virtual. Al blog 'Mira diferent' us oferim reflexions sobre el cinema i les pel·lícules que han marcat la vida d'espectadors i espectadores al llarg d'aquests 50 anys.

07/12/2020
Com a actor, la meva escola d´interpretació ha estat el cine. Vaig començar “preescolar” al cinema Casal, quan la meva mare era la taquillera. Em passava totes les hores possibles allà.
23/11/2020
La meva infantesa es troba impresa en un metratge liderat per clarobscurs.
04/11/2020
Mentre la quanta, quanta guerra continua campant per molts llocs del nostre estimat planeta escric un múltiple agraïment al Cine Club Vilafranca, amb la bona excusa que fa 50 anys. Un múltiple agraïment que s'amplifica a moltes bandes.
04/11/2020
Vaig veure una dona que ballava ensenyant el cul a la N-340. A la ràdio deien que aquell seria el dia més calorós en dècades. Vaig mirar pel retrovisor i la seva figura, fent-se menuda, movia els braços abstreta.
13/10/2020
Molt sovint sento a dir que els crítics som directors frustrats, que ens dediquem a escriure perquè no gaudim de prou talent per fer cinema.
24/08/2020
Si ens fixem en el cinema clàssic (aquell que la modernitat va dinamitar als anys seixanta del segle passat) acordarem que, en general, el cinema americà (que dominà el panorama a la primera meitat del segle XX), presentava les dones bé com a sex-
16/08/2020
Tinc una fantasia des de ben petita. Sempre he sentit que estar en una sala de cinema deu ser el més semblant a estar dins d’una balena.