Foto: 

Cedida

5 rutes en BTT per contemplar el Penedès

Us recomanem cinc rutes per descobrir racons emblemàtics de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf
Surtdecasa Penedès
,
09/02/2018
Entorn
La bicicleta de muntanya és un vehicle ideal per recórrer les comarques del Penedès. La plana penedesenca entre vinyes, el massís del Garraf i alguns punts de gran visibilitat com el Puig de l'Àliga o Les Gunyoles són espais sovintejats pels aficionats al ciclisme. Avui us proposem cinc rutes de dificultat diversa que us permetran gaudir del paisatge del Penedès en qualsevol època de l'any i descobrir-ne la diversitat, a més d'alguns dels seus indrets emblemàtics. Aquí van...

1. El tres circuits de Les Gunyoles
Les Gunyoles - L’Arboçar – Les Gunyoles

Circuit blau (Dificultat baixa | Distància 6 km | Desnivell 125 m)
Circuit vermell (Dificultat moderada | Distància 13 km | Desnivell 235 m)
Circuit negre (Dificultat alta | Distància 17 km | Desnivell 365 m)

  • imatge de control 1per1

L'Arboçar de Baix | FOTO: Àngela Llop

Amb origen i final al pintoresc nucli de Les Gunyoles, les tres rutes, a més de ben indicades, permeten escollir el grau dificultat d’acord amb les possibilitats de cadascú. Tots tres itineraris discorren per pistes forestals i senders farcits de racons interessants i panoràmiques formidables de la plana penedesenca. Pels que vulguin més canya, poden allargar el recorregut sortint de Vilafranca pel Camí de Melió, passant per la Font del Cuscó i empalmant amb el km 0 de qualsevol dels tres circuits a la Plaça de l’Era de la Roca. Molt recomenable aprofitar per fer un volt pels carrerons empedrats del poble.

2. La ruta dels tres pics
Vilanova – La Talaia – El Puig de l’Àliga – El Montgrós – Vilanova

Dificultat alta | Distància 28 km | Desnivell 700 m

FOTO: Wikiloc

Aquesta proposta més agosarada planteja el repte de coronar tres del pics més emblemàtics de la costa penedesenca: la Talaia (280 m), el Puig de l’Àliga (464 m) i el Montgrós (359 m). És difícil perdre’s, ja que només cal seguir els senyals blanc i groc del PR que connecta Vilanova amb Ribes. La ruta combina camins escortats per magnífics marges de pedra que separen conreus, amb els trams costeruts necessaris per completar els cims. L’excursió és agraïda perquè la tornada a Vilanova es fa a través d’un relaxant descens i amb parades obligades a la Torre del Veguer i la Masia Cabanyes.

3. Vilafranca, vinyes i cellers
Vilafranca - La Granada – Santa Fe – Puigdàlber – Les Cabanyes – Vilafranca

Dificultat baixa | Distància 22 km | Desnivell 160 m

Església de Sant Valentí (Les Cabanyes) | FOTO: Maria Rosa Ferré

És una ruta ideal per passejar entre vinyes, mentre es gaudeix d’una panoràmica privilegiada de la serralada de Montserrat. L’itinerari no presenta gaire dificultats tècniques i pot fer-se amb nens i nenes de totes les edats. Durant el recorregut es respira terrer, ceps i vi, i en els pobles que formen part del circuit hi trobem, a més de petits cellers i caves, elements del patrimoni històric local que val la pena veure. Bona part del trajecte es fa sobre pistes de terra en bon estat o camins asfaltats poc transitats. En el tram que va de Les Cabanyes a Pacs, val la pena desviar-se del circuit circular i fer un últim esforç per afrontar el petit ascens al Turó de Sant Pau, per contemplar ja a dalt la magnífica vista del Penedès i les serralades que l’envolten.

4. De la Juncosa a Selma
Dificultat alta | Distància 27 km | Desnivell 780 m

Selma | FOTO: Maria Rosa Ferré

Amb arrencada i final a la placeta del poble de la Juncosa del Montmell, l’itinerari és exigent i tècnic, tot i que hi ha alternatives per evitar els trams més complicats. A més de paratges tan bonics i desconeguts com ara el Puig de les Forques, la Vall de Sant Marc o el Coll de la Coma, el principal al·licient està en el tram d’aproximació a Selma (743m), on a través de les clarianes es va divisant la silueta misteriosa que perfllen el campanar de l’antiga església de Sant Cristòfor, el castell i les cases que formaven part del poble, avui abandonat.

5. Per dins el Parc Natural del massís blanc
Olivella – Olesa de Bonesvalls – Begues – La Plana Novella – Olivella

Dificultat mitja | Distància 42 km | Desnivell 985 m

Olivella | FOTO: Julien Lagarde

Un ruta ideal per explorar els indrets més recòndits del Garraf, un massís de contrastos: bosc escás, roca blanca, cims rodons, avencs marins, masos en runes, fauna salvatge, vinyes verdes… Tots els ingredients per gaudir de l’entorn mentre penetrem dins el Parc Natural per pistes que semblen fetes només per a les btt. La gràcia d’aquest recorregut està en què, a més de la riquesa paisatgística, ens porta també per petits pobles amb encant (Olivella, Olesa de Bonesvalls i Begues) i fins tot ens dóna l’opció de visitar el Palau Novella, una antiga casa d’indians ara convertida en el monestir budista Sakya Tashi Ling. 

A

També et pot interessar