'Encara hi ha racons preciosos desconeguts per la majoria'

La Caminada Popular de Vilanova i la Geltrú arriba diumenge a l'edició número 25
Surtdecasa Penedès
,
06/05/2013
Entorn

L'any 1989 l'Agrupació Excursionista Talaia va organitzar la primera edició de la Caminada Popular de Vilanova i la Geltrú. Aquesta activitat va ser una de les contribucions de l'entitat a la commemoració del mil·lenari de Catalunya. El relat complementari que es lliura a tots els participants acabava destacant que si tot anava bé, un altre any repetirien l'experiència. Estem al 2013 i els integrants del Grup de Marxes i Caminades de la Talaia no han fallat cap any, amb una cita que va molt més enllà de la pròpia entitat i que ha mogut milers i milers de participants. En parlem amb Josep Candela, Cristòfol Soler i Jani Ferrer, tres dels organitzadors.

-Com explicaríeu què és la Caminada a qui no la coneix?
-J. Candela: Els participants a la Caminada Popular es podran trobar paisatges i itineraris dels voltants de Vilanova que molta gent no coneix. A més, en un recorregut a l'abast de tothom, que no requereix cap preparació tècnica ni física especial. La qualifiquem de popular perquè està pensada perquè hi pugui venir molta gent, de totes les edats. Al mateix temps, és popular i té bona acollida perquè passem per paratges de gran bellesa.

-Un quart de segle és una xifra molt especial. Què es trobaran els caminadors aquest diumenge?
-C. Soler: Enguany arribem a tocar Sitges a través dels Colls, ben a prop del mar. Trepitjarem el terme de Sant Pere de Ribes i esquivarem la muntanya pura. Seran 13 quilòmetres i mig amb un trajecte còmode i, a la vegada, amb vistes espectaculars. Som optimistes i esperem unes 500 persones.

-JC: La podríem qualificar com a compendi de les altres 25. Poc o molt, per tots els trams on passarem aquest diumenge gairebé segur que una vegada o altra hi hem passat en alguna de les 24 caminades anteriors. Sortir de Vilanova cada cop costa més, entre ronda, autopistes, autovia...

-Jani Ferrer: Una mitjana de 4 hores i mitja. El ritme s'adequa a tothom. Sortirem a les 8:30 i està previst tornar al voltant de les dues del migdia, però tot això no és temps efectiu de caminada. Hi haurà una parada de mitja hora per esmorzar, cada certa estona es fa una parada d'agrupament, hem de creuar alguna carretera...

-Heu arribat a ser 600 persones...
-CS: Sí, de mitjana a cada Caminada Popular som aproximadament uns 500. L'any passat vam ser 400, però molts altres anys hem arribat als 600. Acostuma a dependre molt de la previsió meteorològica. Si fa sol, la xifra creix molt. A més, com que hi ha temps per apuntar-te fins just abans de la sortida, hi força gent que espera a mirar quin temps fa al mateix moment. Hi ha molts socis de la Talaia, però també hi ha molta gent no vinculada amb l'entitat.

-JC: Pot venir tothom. S'ha de dur calçat còmode, aigua, esmorzar, roba d'abric i no cal res més.

-Hi ha alguna novetat especial per celebrar els 25 anys?
-CS: Fins ara la dúiem l'assistència caminant i si hi havia cap incidència grossa no disposàvem de mitjans suficients per afrontar-la òptimament. Enguany disposarem de tres vehicles, que podran accedir molt a prop de tots els punts del trajecte per si hi hagués qualsevol incidència.

-Què cal fer per participar a l'esdeveniment d'aquest diumenge?
-JC: Les inscripcions es poden fer efectives cada dia aquí al local, de set a nou, i a la botiga Intersport Olària. El preu són 5 euros per persona (gratuït per a menors de 12 anys). Això inclou el llibre de ruta i el conegut refrigeri i pica-pica final. El llibre de ruta descriu minuciosament tot l'itinerari, conté un mapa i va especialment bé per a la gent que vulgui repetir el trajecte un altre dia, amb més tranquil·litat.

-Si haguéssiu de dir un paisatge del Garraf per sorprendre algú, amb quin us quedaríeu?
-CS: Aquesta pregunta m'hauria agradat 30 anys enrere... ara està tot molt castigat. Per començar a trobar espais no urbanitzats has de caminar com a mínim 3 quilòmetres. Per exemple, la nova autovia cap a Canyelles ha tallat els camins de la pujada al Puig Montgrós. Ara per anar-hi cal donar més tombs.

-JC: Els Colls Miralpeix, tirant cap a Sitges, és un dels paisatges que ens queden en un estat de conservació més. Malauradament, l'incendi de l'any passat va malmetre durament bona part dels boscos de l'altre extrem de la comarca, al voltant de la Talaia.

-A banda d'aquesta caminada, quines activitats organitzeu al llarg de l'any des del grup de caminadors?
-CS: D'aquí poc farem la Marxa d'orientació per descripció, que en aquest cas és una competició federada (i de lleure).

-JC: Pel que fa a caminades en fem moltes més cada any: la de la Creu Roja, la de Festa major, entre moltes d'altres. També fem una caminada d'acompanyament durant la cursa de muntanya de la Talaia i estem immersos dins del projecte de la Diputació 'A 100 cap als 100', que permet fer intercanvis amb grups similars d'altres poblacions. Així uns i altres ens descobrim nous territoris.

A

També et pot interessar