Foto: 

Surtdecasa
El Museu s'ubica al mateix Far de Sant Cristòfol

L'Espai Far ens regala un viatge a la Vilanova marinera

El nou Museu del Mar recull la memòria oral dels qui han viscut i viuen del mar i a tocar del mar
Ariadna Caballero
,
01/08/2016
Entorn
"Som gent de mar", diuen els vilanovins. I tant! Només cal passejar-se per l'Espai Far i trobar-se amb altres visitants! Qui més qui menys té anècdotes i vivències i, sobretot, moltes, moltes ganes d'explicar-les. M'agrada, quan visito un lloc com aquest, que la gent que tinc al voltant i a qui no conec de res m'expliqui coses. Llavors m'atreveixo a preguntar-los i m'adono que els encanta compartir allò que recorden, que han viscut o que els han explicat. Tinc la sensació que els vilanovins tenien ganes de tenir un espai com aquest, on la memòria marinera segueixi ben viva i ben present.

Només entrar als jardins del Far de Sant Cristòfol, ja m'aturo. M'acoto perquè el far es vegi sencer i faig una foto. Quin cel més blau i quin indret més perfecte per un museu dedicat al mar! És l'antiga casa del faroner. Al costat, ens dóna la benvinguda el Bot de salvament Víctor Rojas.

  • imatge de control 1per1

Que el sereno rondava durant la nit per vigilar els carrers, això ho sabia, sí. Però el seu paper de despertador m'ha fet obrir els ulls com taronges! Resulta que patrons i pescadors deixaven una corda a la porta de casa amb tants nusos com l'hora a la què s'havien de llevar. El sereno «llegia» els nusos i els despertava quan tocava. Ai, coi! Què bo! Començo la meva visita al nou Museu del Mar ben encuriosida. La fil·loxera i els boters, els encantadors de peixos, la construcció del far (o la Farola), el port, les urbanitzacions d'estiuejants de Baix-a-mar, els indianos (els que van tornar i els que no), els negats del 9 de novembre de 1886, o els caladors, les zones de pesca on es cala la xarxa. Em fascina el mapa marítim de les zones de pesca; el Brut, la Mar de Nit o de Sitges, el Pla, el Fons del Vinyet,... Tot té el seu espai a l'antiga casa del faroner.

Noms propis

"Ostes mira, la Trini!", assenyala la dona que tinc al costat. La Trini del Tafulla, la primera dona de Vilanova amb llicència, que va deixar la fàbrica i es va fer pescadora, com el seu marit. I supervivents del 1886, i noms propis dels qui han sigut protagonistes de la vida de mar vilanovina, tots ells formen part de la narració del Museu. Ells i els objectes, objectes cedits per pescadors i veïns del barri de Baix-a-Mar a l'Associació del Museu del Mar; peces acompanyades d'un vídeo amb testimonis dels qui han viscut la mar de prop i narren perquè servien els esclops quan de bótes d'aigua res de res, o la importància de no sortir amb la barca sense un morter! Una ullada al passat, però també al present, amb un audiovisual que ens convida a compartir una nit amb pescadors, mar endins.

El millor amic de la Carpa Juanita

I si hi ha un nom lligat al mar a Vilanova i la Geltrú és, sens dubte, el d'en Francesc Roig Toqués. El seu Museu de Curiositats Marineres és ara en un nou espai a tocar del Far. La família ha cedit les mil-i-una meravelles que aquest col·leccionista exposava a casa seva i ara, restaurades, se n'exposa una part. Recordo quan vaig anar-hi, i és impossible no recordar-lo amb afecte i amb un somriure, a ell i a la Carpa Juanita tan estimada pels menuts! "Nosaltres el coneixíem! - ens explica una parella.- Ja ho sabeu que totes aquestes cartes i postals les rebia sense que hi hagués l'adreça al sobre? La gent hi dibuixava la Carpa Juanita i arribaven a casa seva!". Quin fenomen la Carpa Juanita!!! Ells ja no hi són, però sí les sorres d'arreu del món, o el potet amb 1 milió de grans de sorra de Vilanova - "comptats un a un amb microscopi" em diu qui el va conèixer.- I maquetes de vaixells, i barques dins d'una ampolla, i cargols i petxines, retalls de diari i la seva faceta de cineasta. I d'una o altra manera, una mica també de la Carpa Juanita i el seu porró!

"Quina llàstima no poder pujar al Far!", sento que comenten uns visitants. I sí, reconec que és temptador poder-hi pujar. Però ja sortint (es fa tard i el museu tanca) comentem que el Far no deu estar preparat per visites; que si l'escala, que si la barana, que si és un far que funciona... I un senyor m'explica per què el far volta tant de dia com de nit. I ens apropem al balcó que dóna a la platja i observem el que queda del que volia ser un molí mogut per les onades que sembla que mai va acabar de funcionar.

Apunt solidari

El premi Francesc Roig Toqués, que l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú, atorga anualment a persones o entitats vinculades al món del mar, aquest 2016 ha estat per Proactiva Open Arms, una ONG catalana que està salvant centenars de vides de persones refugiades a les costes gregues. La família de Roig Toqués s'ha bolcat en una campanya de micromecenatge que té com a objectiu dotar l'entitat d'un motor per a vaixells i un aparell radar per a la navegació. En aquest enllaç hi trobareu més informació i com fer-hi, si així ho desitgeu, la vostra aportació.

Més informació: 

El divendres 5 d'agost, Mare de Déu de les Neus (Festa Major de Vilanova i la Geltrú) l'Espai Far farà portes obertes.

Preu: 3€ general | 1'5€ reduïda

Horari:
Juliol a setembre: de dimarts a diumenge de 10 a 13h i de 17 a 20h.
Octubre a juny: de dimecres a diumenge de 10 a 14h i divendres i dissabtes de 16 a 18h.

http://www.espaifarvng.cat

 

A

També et pot interessar