Ariadna Caballero
,
28/06/2015
Entorn

Un viatge del mar al cim del Baix Penedès recorrent ermites

La nova Guia d'Ermites recull 18 construccions carregades d'història

Foto: 

Surtdecasa
Ermita de Sant Miquel de les Masies de Sant Miquel (Banyeres)
Quan em planto davant d'una ermita, com em passa també amb les masies, tinc la sensació que m'expliquen una part de la història d'aquell indret. No és que m'hi trobi cap ermità amb qui conversar, però les parets, les inscripcions i també la imaginació (per què no dir-ho) fan que m’endugui una idea dels qui hi vivien i hi viuen a prop. Al Penedès no és estrany trobar-se ermites tot passejant, però ara, el Consell Comarcal del Baix Penedès ha editat una guia on s'hi detallen 18 ermites de la comarca perquè descobriu aquests magnífics racons que amaga el nostre territori.

Si alguna cosa caracteritza les ermites és el fet d'estar allunyades de les poblacions, o en nuclis ben dispersos, o a tocar d'una masia. Algunes de les que descobrim gràcies a la nova Guia d'Ermites les trobem entre vinyes, prop d'una riera, entre boscos o a les serres. També n'hi ha però que ens permeten caminar pels carrers de nuclis on potser fa massa temps que no traiem el cap o on no hem estat mai. D'altres, han vist com les cases s'hi han anat apropant dia a dia fins a quedar integrades als nuclis de població. De les 18 ermites de la Guia n'hi ha del romànic, altres amb trets gòtics o construccions populars.

Amb vistes a la comarca

Confessem que aquest indret ens encanta. A la serra del Quadrell, a Albinyana, hi trobareu l'ermita de Sant Antoni on molts hi hem anat a menjar la mona o a gaudir de les magnífiques vistes del Baix Penedès en un capvespre d'estiu. Hi podeu arribar caminant o en cotxe.

 

Ermites prop del mar

L'aire i l'olor del mar que és a tocar les fa diferents. L'ermita de Sant Salvador és una de les més antigues de la comarca, documentada del segle XI, envoltada de plataners i amb el color blanc com a tret identificatiu. A Segur de Calafell hi trobem l'ermita de Sant Miquel, del segle XIII però cremada el 1936. Als any ‘50 s'hi van fer reformes per posar-la al servei de les urbanitzacions que es van construir al voltant.

 

Quatre ermites al Montmell

Caminar per la serra del Montmell sempre és un gustàs. Situada en plena serra, com si es camuflés entre la roca, hi trobem l'ermita de Sant Miquel, del segle XI, a 781 metres d'altitud, tot dominant part de l'Alt Camp a un costat i del Baix Penedès a l'altre. Tot pujant a la Talaia és un lloc magnífic per parar a fer un glop d'aigua i gaudir de les vistes. La Nova ermita de Sant Miquel, construïda més avall, 400 anys més tard, va facilitar l'accessibilitat dels fidels. La de Sant Marc és també una ermita especial, amb un gran portal, les restes d'un porxo i l'antiga casa de l'ermità. Aquí, us caldrà caminar! La Capella de Sant Marc (1925) també la va substituir l'ermita enlairada a la muntanya. És l'indret on s'apleguen cada any els descendents de la vall de Sant Marc.

 

Als nuclis o entre vinyes

La Capella de Sant Pere, a Saifores, també és un indret que ens agrada especialment. Potser molts la vau descibrir de menuts, ja que és just al darrere de Cal Mata, dins el nucli del poble. Les ermites de l'Arboç, Sant Ponç i Sant Antoni, us obligaran a visitar el Papiol i el veïnat de la Llacuneta. A Llorenç o a la Bisbal trobem ermites construïdes el segle XX i a Sant Jaume la Mare de Déu dels Arquets, cremada, com l’ermita de Segur, el 1936. La de Sant Miquel, a les Masies de Sant Miquel (Banyeres) és un dels exemples de com les poblacions s'han anat apropant a aquestes construccions, abans aïllades, i ara a prop de cases, carrers, i camps de futbol!

 

Més informació: 

La Guia d'Ermites, editada pel Consell Comarcal del Baix Penedès recull 18 construccions amb una fitxa per a cada una, que inclou la seva ubicació geolocalitzada, una imatge, una breu explicació amb la seva història i característiques i si està protegida o no.

Se n’han editat 1.000 exemplars en català castellà. La trobareu en oficines de turisme, museus, allotjaments rurals, cellers, hotels, etc.

També us la podeu descarregar aquí en pdf.

També et pot interessar