Abel Miró

Foto: 

Marc Ortiz
Abel Miró

Abel Miró: “El correbars ara ja és la part menys important del Cerkabirra”

L'Associació de Joves el Cubell celebra deu anys de dinamització juvenil a Cubelles
Marc Ortiz
,
26/05/2014
Espectacles
Ja fa deu anys que un grup de joves de Cubelles va fundar l'Associació el Cubell. Dinamitzar la vida associativa del poble i oferir propostes de lleure interessants per al jovent és el principal objectiu d'una entitat que va organitzar durant sis anys La Mota Festival i que ara té en el Cerkabirra el seu acte més emblemàtic. Enguany aquesta festa es celebrarà el 17 de maig. En parlem de tot plegat amb Abel Miró, un dels portaveus de l'associació.

-Quin balanç feu d'aquesta primera dècada del Cubell?

-Abel Miró: Jo sóc de la segona generació. Al Cubell es pot dir que ja ens hi hem ajuntat dues generacions diferents. És una entitat bastant activa i el que ens uneix a tots és l'estima per Cubelles i que hi havia un buit molt gran de cara a la gent jove. Fa un parell d'anys semblava que la cosa podia començar a decaure; la gent es fa gran, té fills... Però ara s'està apuntant gent nova i l'entitat està ressorgint. Els deu anys també han estat una bona excusa per organitzar activitats noves. Aquest 2014 acabarà sent l'any que haurem organitzat més actes de la nostra història.

  • imatge de control 1per1

-Com es va gestar l'entitat?
-Tot va començar per Sant Jordi del 2004, amb un concert de rumba a la sala de la Mota, amb Gertrudis. Des de la regidoria de cultura es volia organitzar aquest concert, però no hi havia ningú que el portés. Un grup d'amics es va oferir a organitzar-ho i això va acabar donant peu a la creació de l'entitat. Aquell concert va anar molt bé i va ser tot un èxit de públic. D'aquí va sorgir el festival de la Mota, que va comptar amb sis o set edicions i va donar més impuls a l'entitat. Aquell mateix estiu ja es va celebrar la primera edició. Sempre va ser l'acte principal del Cubell.

-Per què va acabar el festival de la Mota?
-Per raons econòmiques i perquè suposava una càrrega de feina molt gran. Va arribar a un punt que vam pensar que una retirada a temps sempre és una victòria. Si volíem seguir duent caps de cartells bons, arribava a un punt que el festival no era sostenible. A més, coincidia amb un moment en què la poca ajuda institucional la vam deixar de tenir. Segueix en el record, però! És un molt bon record.

-El Cerkabirra li ha pres el relleu com a gran acte?
-Va començar com una broma per celebrar l'aniversari del Cubell, però aquest any ja celebrem la vuitena edició. Primer simplement era un correbars, però mica en mica ha anat agafant molta empenta. Cada any s'ha anat duplicant la gent que ve i també l'hem anat reconduint una mica. Els primers anys va agafar una certa mala fama pel tema de l'alcohol... Aquests darrers tres anys hem potenciat moltíssim la part dels espectacles i els concerts; el tema del correbars ha passat a un segon terme. L'acte principal del Cerkabirra ja no és el correbars, sinó tota la jornada. Suposo que nosaltres també ens fem grans i passem a prioritzar altres coses. Quan érem molts joves, potser només ens interessava la festa, beure i tot això. Ara prioritzem destinar els recursos al circ, la música... potenciar tot el dia. Hi ha activitats entre les nou del matí i les tres de la matinada. I per a tots els públics. L'any passat va ser una passada tota la gent que va venir al matí!

-Hi haurà més novetats en aquest proper Cerkabirra?
-Seguim potenciant encara més el circ. Si abans teníem un parell d'actuacions, aquest cop en tindrem quatre o cinc. També volem potenciar molt els concerts en acústic del migdia, amb quatre o cinc grups aquí a la plaça. A la tarda aquest any també incorporem un espectacle de circ des d'un sidecar.

-Pel desè aniversari del Cubell, més actes que mai...
-La idea era fer deu anys, deu actes. Al final, les ganes ens han pogut i en farem tretze o catorze com a mínim. A més del Cerkabirra, vam fer el Carnaval, la caminada al Puig de Tiula, l'exposició dels 10 anys del Cubell, i ara tenim el concert del desè aniversari. Aquest concert vol commemorar aquell primer concert del 2004. Farem un asado argentí i tot seguit hi haurà les actuacions de Noctämbuls i Rumb Al Bar. Tot tindrà lloc a la plaça del Centre Social a partir de les nou del vespre i s'allargarà fins a les tres de la matinada. L'entrada als concerts és gratuïta i el sopar és popular, a 8 euros amb beguda inclosa. I encara em deixo uns quants actes...

-Prepareu alguna altra cosa de cara a l'estiu?
-Estem treballant per fer un tribut a la Mota. Un concert popular similar al d'aquest dissabte, que naturalment no podrà igualar els grans noms de moltes edicions de la Mota, però sí que es mantindrà fidel a l'estil. Ja tenim confirmats els Mocambo, un grup que va tenir un paper molt important en aquell festival, i estaran acompanyats d'un parell de bandes més.

-El Cubell ha marcat un abans i un després a Cubelles...
-En quant a gent jove, no hi havia res. Sempre hem envejat una mica el teixit associatiu que hi ha a Vilanova. Hem intentat crear això aquí a Cubelles. Què passava? Doncs que abans no hi havia institut aquí. Nosaltres perquè som un grup d'amics del poble, però la majoria de gent té amics a Vilanova, que és on anava a l'institut. Ha costat, hem tingut alguns fracassos, però també molts èxits. El nou institut de Cubelles ha ajudat a crear aquest vincle i que la gent es quedi al poble. No dic que ens hagin de rellevar, perquè encara tenim ganes de fer coses, però sí que fa falta una nova empenta de gent jove. Sobretot pel que fa a gustos. Amb la música es veu molt. Nosaltres estem una mica desactualitzats i ens agrada que vingui gent més jove amb les seves propostes.

-Com us organitzeu?
-Funcionem per assemblea. Hi ha càrrecs, perquè hi han de ser per estatuts, però ens dividim per comissions de treball. Cadascú es posa en el tema que se li dóna millor. 

Facebook

 

Twitter

Espot del Cerkabirra 2014

A

També et pot interessar