El Mitjó és la mostra de teatre de titelles de Sant Pere de Riudebitlles

Foto: 

Cedida

Mitjons i mitges... al carrer!

L’1 i el 2 de juny, Sant Pere de Riudebitlles tornarà a acollir el Mitjó: una cita que reuneix propostes especialíssimes de titelles, teatre, música i cinema
Goretti Martínez
,
22/05/2019
Espectacles
Avançant-se una mica en el calendari, el cap de setmana de l’1 i el 2 de juny, torna a Sant Pere de Riudebitlles la mostra de teatre de titelles Mitjó. El Mitjó va néixer fa uns anys per donar a conèixer les possibilitats artístiques i narratives que ofereixen els titelles en bones mans. I va créixer envoltant aquest fil conductor que són els espectacles de titelles amb altres disciplines. La màgia del Mitjó, que no deixa de ser l’esforç, la feina i la intuïció artística d’un equip de mitjones voluntàries, ha aconseguit que any rere any, la cita reuneixi propostes especialíssimes que roben el cor del públic. La senzillesa, la originalitat, la tendresa, l’humor i, sobretot, l’amor a l’art són ingredients indispensables en aquesta màgia mitjonil que impregna els racons de Sant Pere de Riudebitlles. I, un cop més, en la seva vuitena edició, el Mitjó ens presenta un programa que té una pinta excepcional. En parlem amb una de les organitzadores, la Laia Monteagudo.

El Mitjó es farà el cap de setmana de l’1 i el 2 de juny, tot avançant-se així a la data habitual del mes de juliol. El programa del Mitjó 2019 comptarà amb un total de 24 activitats i, a banda dels titelles, principal fil conductor del festival, es potenciarà el cinema com a “disciplina convidada”. Hi haurà en total onze sessions de cinema, un taller, nou espectacles -dels quals sis són de titelles-, i tres concerts. Entre els espectacles, només per posar alguns exemples, es podrà veure la proposta de dansa ‘Mulïer’ de la Cia Maduixa, l’espectacle infantil de titelles ‘Kumulunimbu’, la genial ‘Mrs Brownie’ de Teatre Nu, l’espectacle per a adults ‘Gri-gri’ de Marionetes Nòmades, on per cert apareix el vilafranquí Bruno Valls, o la intensa peça teatral ‘Club Fernando Pessoa’ de la Societat Doctor Alonso, amb la riudebitllenca Mia Esteve. La Laia Monteagudo, de l'equip de voluntaris i voluntàries que tira endavant la mostra, ens ajuda a desentrallar aquesta nova edició del Mitjó.


La Laia forma part de l'equip de mitjons i mitjones voluntaris que fa possible el Mitjó | FOTO: Cedida

- El Mitjó va evolucionant i canviant any rere any. Aquest 2019 s'avança en el calendari. Per què?
Sempre ens ha agradat anar provant coses noves i que cada edició el Mitjó sigui una mica diferent. En d'altres edicions vam intentar donar més protagonisme al públic adult, ja que els espectacles de titelles tradicionalment s'associen al públic infantil i actualment s'estan fent moltes coses interessants per a públic adult, així que pensàvem que era interessant fer-les descobrir. Ara que ja hem fidelitzat aquest públic, ens venia de gust tornar a submergir-nos en la franja més infantil i per això era necessari tornar a programar espectacles i tallers als matins. Les edicions matinals durant el mes de juliol eren molt caloroses. Tan públic com artistes havien d'aguantar temperatures massa elevades. Per això hem decidit avançar el Mitjó al mes de juny. Estarem tots més a gust. Sense oblidar que el Mitjó continua tenint una Mitja, una programació adulta i potent en horari més “gamberro” i que enguany arrenquem amb la idea del Mitjove, un espai on els joves seran els protagonistes.


L'Eva Sans farà un taller d epintura en gran sobre el conte de la caputxeta | FOTO: Cedida

- També hi ha canvis d'ubicació. Què hi haurà a la plaça del Paper i al Camp dels Arbres?
L'espai central del Mitjó es trasllada del Casc Antic al Camp dels Arbres, un espai on ja hi havia estat. Es tracta d'un gran terreny al centre del poble. Hi ha arbres amb una bona zona d'ombres i un gran espai central que ens permetrà acollir una fantàstica carpa de circ, una segona carpa petita, un escenari exterior, la plaça gastronòmica amb les foodtrucks i el bar del Mitjó, zona de picnic, chill out... Un lloc en el que poder passar tot el dia, on tothom pugui sentir-s’hi a gust i que anirà transformant-se. Al voltant del Camp dels Arbres també aniran passant coses. Al carrer Pirineu, just al davant, hi ha un taller de Pintura Gegant, i al mateix carrer, un escenari d'interior molt especial que us animem a descobrir. També hi haurà una sala de cine on hi ha programades sessions durant tot el dissabte i el diumenge, amb zona de coixins a primera fila. A la plaça del Paper, també contigua al Camp dels Arbres i que disposa d'un parc infantil amb jocs, hi haurà l'espectacle de dansa ‘Mulïer’.


'Mulïer', de la Cia Maduixa, un dels espectacles del Mitjó 2019 | FOTO: Cedida

- Ens pots definir en unes frases els espectacles del Mitjó 2019?
Enguany el Mitjó proposa espectacles frescos i bonics per a públic infantil i que gaudirà tota la família com ‘Adéu Peter Pan’ de Festuc Teatre i ‘El Zorro’ de la Cia. Eudald Ferré. Hi haurà espectacles tendres, màgics i delicats com ‘Hai, la Pescadora de Somnis’, de la Joana Rhein (que acaba de guanyar el Premi del Jurat Infantil de la Fira de Titelles de Lleida), o ‘Kumulunimbu’, de la Cia. Ortiga (que també compta amb varis premis de la Fira de Teatre de Lleida). Pel què fa a l'humor i l'energia, tenim ‘Mrs. Brownie’, de Teatre Nu, un espectacle de titelles musical i un homenatge a la música negra americana. I els cantautors ‘Divide y Wenceslao’, que proposen unes cançons amb lletres hilarants. ‘Mulïer’, de la Cia. Maduixa, és un espectacle potent, sobri i salvatge al mateix temps, un homenatge a les dones que tocarà la fibra a tothom. És un espectacle que compta amb molts premis, entre ells Dos premis Max 2017. Per a un públic exclusivament adult tenim ‘Gri-Gri’, de Marionetes Nòmades. És un espectacle de gran format, un conte africà i una història de lluita de les dones per la dignitat que neix de l'experiència de la Companyia a Burkina Fasso. També tenim ‘Club Fernando Pessoa’, de Societat Doctor Alonso, un espectacle amb to humorístic que permet destacar la increïble capacitat de Pessoa per descriure i despullar el gran ridícul. El Mitjove proposa dos concerts amb músics joves: el dissabte amb Dank Pank, de l'Escola Intermunicipal del Penedès, i el diumenge amb Els Alarmats i els Nkaputxats de l'EMAP.


'Hai, la pescadora de somnis', de Joana Rhei, uneix teatre visual i màgia | FOTO: Cedida

- En aquesta ocasió hi ha presència del cinema en el programa. Què hi podrem veure?
Al Mitjó no només s'hi veuen espectacles de titelles. Cada any programem espectacles de vàries disciplines i, a més a més, proposem una disciplina convidada que aquest any és el cinema. La Biblioteca Maria Àngels Torrents sempre ha col.laborat amb el Mitjó. Enguany acollim dins del Mitjó una activitat de la Biblioteca en col.laboració amb Catalunya Film Festivals, ‘El dia més curt’. Dins el Mitjó es projectaran quatre sessions: ‘Junior Beat’ (a partir de 4 anys), ‘Bandarra’ (a partir de 12 anys) i ‘Km.0 al vídeo musical català dels '00’ i ‘Perles del Quebec’, ambdues propostes per a tots els públics Són curtmetratges en VO subtitulats en català i castellà. Molts d’ells, sobretot els del bloc ‘Junior Beat’, són sense text. Per a veure el contingut de cada sessió i la cartellera, consulteu el web del festival.


'Club Fernando Pessoa', de Societat Doctor Alonso, amb la riudebitllenca Mia Esteve | FOTO: Cedida 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar