Foto: 

Cedida
La M. Antònia Udina a la Granja Rural d'Espitlles

Les empreses agroalimentàries de l’Alt Penedès obren les seves portes

Els petits productors volen explicar els productes de la terra que treballen dia a dia i, els restauradors, cuinar-los, en unes jornades per descobrir els grans tresors gastronòmics de la comarca
Surtdecasa Penedès
,
01/12/2016
Menjar i beure
Quan les coses es repeteixen, senyal que han deixat bones sensacions. És el que ha passat amb el cap de setmana de portes obertes a les empreses agroalimentàries de l’Alt Penedès, una iniciativa de l’Àrea Econòmica i Comarcal del Consell Comarcal impulsada pel col·lectiu de restaurants El Penedès Tasta’l i l’Associació de Productors Artesans Agroalimentaris de la comarca. El cap de setmana del 3 i el 4 de desembre ens proposen visitar alguna de les catorze empreses artesanes i culminar la jornada amb un bon àpat a un dels deu restaurants de El Penedès Tasta’l amb un menú especial de 25€.

A l’Alt Penedès trobem productes agroalimentaris de qualitat que són produïts en condicions naturals, elaborats amb mètodes artesans i amb produccions controlades. Tot plegat fa que siguin productes saludables i, naturalment, de proximitat.

Com apunten des del Consell Comarcal, “visitar les explotacions, els obradors i les empreses és una manera de sensibilitzar la ciutadania sobre el consum responsable i de proximitat d’aquests productes artesans, apropar el productor i el consumidor, per contribuir d’aquesta manera a l’enfortiment del teixit productiu local i a la preservació del patrimoni gastronòmic i cultural de la comarca, on hi trobem una gran oferta gastronòmica vinculada als Productes de la Terra”.


Vista de la Granja Rural d'Espitlles

No us penseu que només hi haurà cellers per visitar, que també. La cervesa artesana d’Ales Agullons a Mediona, els productes d'horta ecològics de Cal Sis Dits, a Vilobí del Penedès, el molí d’oli Josep Lluch de Guardiola de Font-Rubí, Vinyet - la melmelada del Penedès, a Subirats, la Granja Rural d’Espitlles i el seu aviram 100% penedesenc a Santa Margarida i els Monjos… I, efectivament, els vins ecològics d’Eudald Massana Noya, a Sant Pau d’Ordal, o de Mas Bertran, a Sant Martí Sarroca.


Ampolles a Eudald Massana Noya

Així fins a catorze petites empreses, amb gent autènticament apassionada pel que fa cada dia, a punt per explicar a qui els vulgui escoltar perquè creu en el seu producte. L’únic que hem de fer és trucar prèviament a les empreses per acordar l’horari de visita i que així ens puguin atendre en les millors condicions.


Les melmelades Vinyet estan fetes amb raïm

La Maria Antònia Udina, de la Granja Rural d’Espitlles, explica que “unes portes obertes sempre són una alegria per al productor, perquè tens la oportunitat d’explicar el que fas i com ho fas”. Per la seva part, la Núria Carbó, de la Fonda Neus de Sant Sadurní d'Anoia (El Penedès Tasta’l) insisteix en què “aquestes accions ens determinen, ens diferencien com a territori…”. i continua dient: “Hi ha una relació entre productor i restaurador perquè hem de respectar el territori i els seus productes”.


Un dels plats de El Penedès Tasta'l

I, com que amb les portes obertes a les empreses de ben segur, ens hauran fet venir gana, la proposta de les portes obertes continua amb un bon àpat a algun dels deu restaurants de El Penedès Tasta’l. Aquests establiments estan compromesos amb els productes de proximitat i els ofereixen cada dia, Però, per aquesta ocasió, han preparat un menú especial de 25€ que ens permetrà conèixer, per exemple, quin gust fa el gall negre del Penedès (que ha estrenat IGP recentment, per cert). La Núria Carbó ens dóna una pista: “Podeu demanar la recepta del que hagueu menjat al restaurant, així ja sabreu què cuinar per les festes!”.


Molí d’oli Josep Lluch de Guardiola de Font-Rubí

Més informació: 

Consulteu aquí el llistat d'empreses i restaurants de les jornades. No oblideu fer-hi un truc abans, si les voleu visitar.
Web de El Penedès Tasta'l

A

També et pot interessar