Foto: 

Cedida
Entrevistem els Buhos Jaume Nin (baix esquerra) i Guillem Solé (baix dreta)

Jaume Nin, Búhos: "Les festes majors són el nostre àmbit natural, sense elles la nostra feina no tindria sentit"

Amb ganes d'estiu i de nits de 'Lluna plena' entrevistem els Búhos calafellencs Guillem Solé i Jaume Nin
Ariadna Caballero
,
25/05/2016
Música
Comença a fer olor d'estiu. I és a l'estiu quan els Búhos esclaten dalt dels escenaris! Mentre teclejo això en una taula de fusta d'un bar a molts quilòmetres, duc els cascos i van sonant els temes del 'Lluna plena', el seu nou disc. I sense quasi ni adonar-me'n ballo. Se'm mouen els peus i les cames, i em deixo anar i ja balla el cap i quasi la cintura. Els Búhos són festa, això no ho pot negar ningú! I si alguna cosa coneixen bé són les festes majors de tot el país! Parlem amb el Guillem Solé, cantant i lletrista, i el Jaume Nin, guitarra i autor de les melodies impossibles d'oblidar (i de no ballar).

- Més de 150.000 visualitzacions de 'Barcelona' a Youtube en dos mesos i mig, i això no para de créixer! Què està passant?!!

Guillem - La comparteix molta gent a les xarxes, sona per tot arreu... A la cançó li han sortit cames i ha marxat de casa fa dies!

Jaume - És molt bonic quan una cançó que hem parit deixa de ser nostra per passar a ser de la gent.

- Creieu que pot acabar protagonitzant una campanya turística de la ciutat de Barcelona? Perquè les imatges són espectaculars...!

G - Complicat! Per aconseguir això no has de criticar, has de fer una oda i no és el cas. Aquí s'ha retratat la Barcelona actual.

J - Si ho volguéssin per nosaltres perfecte, però estic d'acord amb el Guillem que la nostra opinió de la ciutat i i una campanya publicitària no són massa compatibles

- Melodies enganxoses, 'fiesteres', lletres properes... Teniu una fórmula perquè les cançons funcionin tan bé en disc i, sobretot, en directe?

G - Fem el que hem fet sempre: cançons que ens agraden a nosaltres, ballables, amb un peu a la festa i l'altre entre la crítica i la sàtira.

J - Sí, ja amb el Natura Salvatge i també amb el 'Lluna Plena', hem començat a treballar molt més a consciència, sent molt crítics amb les nostres pròpies cançons, i creiem que això es nota un cop el disc està acabat. Després també hi ha la mà del David Rosell com a factor comú d'aquets dos discs. Evidentment, les cançons són les que són, però sí que és cert que ell ofereix coses que abans no havíem tingut.

- Us 'coleu' a les celebracions del Barça, en sintonies, fent temes per a programes de ràdio,... teixiu cançons que sabeu que poden encaixar en grans moments?

G - Ara fa 10 anys que estem a les celebracions del Barça! Si de jovenets ens haguessin dit que ens convidarien a actuar a aquets esdeveniments no ens ho haguéssim cregut! Abans fèiem cançons del Barça, però ara fa anys que no n'hem fet cap i seguim anant a tocar al Camp Nou, o els dies de finals ens truquen per fer coses. Ens han demanat cançons des de l'APM, el Zona Zapping, programes de radio de RAC 1, ONA FM, Cat Radio... Molt heavy!!!

- Tafanejant les cançons del 'Lluna plena' via Youtube veig que hi apareix la lletra i els acords. La clau és que la gent es faci seves les vostres cançons?

 J - De fet, va ser una mica matar dos ocells d'un tret, perquè per una banda volíem oferir els acords de la forma més fàcil possible per algú que toqués la guitarra i les volgués tocar, i per l'altra no sabíem què posar quan pengèssim les cançons a Youtube, ho vam ajuntar tot i això es el que ha passat.

G - Fa un parell de CDs vam rebre infinitat de missatges demanant els acords i les lletres. Amb el 'Natura Salvatge' vam posar el cançoner a la web, i ara amb el 'Lluna plena' ara encara ho hem posat més fàcil.

- Guillem, amb tu que hem compartit hores de feina, on et sents més a gust, davant del micro dalt l'escenari o davant d'un micro de ràdio? Tenen alguna cosa a veure els dos micròfons o res de res?

G - Tenen moltes coses a veure! Sobretot el cuc del directe i la passió que requereix tant una cosa com l'altra. La diferència és que el mitjà local és un circuit tancat. Els receptors sempre són els mateixos. Seria molt dur fer concerts sempre pel mateix públic. La motivació d'uns i altres seria difícil de mantenir.

- Vosaltres que heu recorregut festes majors a tort i a dret, quina nit de festa major recordeu amb especial 'carinyo'?

G - Uff! Moltes ... Costaria destacar-ne alguna... Sempre que anem a Esterri d'Àneu es lia molt parda, la nit de Santa Tecla a Plaça de la Font, quan anem al País Valencià és molt especial, pero és que te'n diria moltes!

J - Per mi barraques de Reus sempre han tingut molta màgia. A Sant Pere de Ribes sempre ens han tractat molt bé. I com no, els concerts a la sorra de la festa major de Calafell Platja. Curiosament aquestes tres festes són per Sant Pere.

- Què tenen d'especial les nits de Festa Major?

G - Cada nit és diferent, el poble s'engalana, la gent es posa guapa, surten amb il·lusió, amb ganes. Es nota que com més a l'interior, més ho viuen. A la costa es viu menys.

J - Les festes majors són el nostre àmbit natural, sense elles la nostra feina no tindria sentit.

- L'últim tema del disc és 'Tornem al Penedès' (amb toc de vermut inclòs!). Què és per a vosaltres el Penedès?

J - És casa nostra, per molt lluny que anem sempre tindrem un peu al Penedès.

G - És la pàtria, la calma, casa...

Algun racó del Penedès que us inspiri especialment?

G - La platja de Calafell, els carrers del poble a Calafell, el seu silenci. I les muntanyes de l'altre banda de l'AVE al Vendrell, com el Puig del Lleó...

J: A mi, a part de qualsevol lloc de Calafell, m'agrada molt el petit municipi de Castellet.

- Concerts al Penedès aquest estiu? On us podrem veure?

G - A principis de juny compartirem l'agenda, però et puc avançar que estarem a les millors festes del Gran Penedès!

- I quins concerts dels que vindran espereu amb més ganes?

G: L'Acampada Jove, el Clownia, EL Bioritme, LES Santes de Mataró, La Mercè o el Tinglado de Vilanova. O quan presentem a València! Nhi ha molts que fan il·lusió!

J  - Totalment d'acord, sempre que sortim de Catalunya hem tingut molt bona acollida! A part que, així, també ens toca més l'aire!

- I una nit de retorn dels Sub-Judice... per quan? Hehehe! O si més no recuperar alguna cançó en directe, pels nostàlgics!

J - Jo ja ho faria! No per fer un disc, ni una gira, però sí per fer algun concert de retrobament quan ens vingués de gust.

G - A mi no em fa gràcia. Prefereixo quedar amb els membres del grup i sopar i riure. Som tots molt amics 20 anys després. Això és, sense dubte, el millor d'aquella experiència.

Més informació: 

A la web dels Búhos pots escoltar, descarregar i comprar el nou disc 'Lluna plena', veure alguns dels vídeoclips i, en breu, consultar el calendari de concerts!

De moment, ja sabem que el 24 de juliol seran al Tingladu de Vilanova i la Geltrú!

http://www.buhosrock.com/ca/

A

També et pot interessar