Goretti Martínez
,
11/12/2017
Música

Perpetuar els sons creats fins ara

Les Escarteen Sisters amplien el projecte de micromecenatge engegat a Verkami pel seu primer disc gràcies a la bona resposta

Foto: 

Cedida
La força i la personalitat d’aquest quartet integrat per les germanes Laia i Flàvia Escartín, el violí i el violoncel han de veure’s condensades en un primer disc que està en fase de post producció. El disc, 'Somia4tres', veurà la llum a primers de l’any que ve. Però, aquests dies, les Escarteen estan recollint el suport d’una bona colla de mecenes en un projecte de micromecenatge que ja ha superat la primera meta (4.000 euros) i que se n’ha fixat una segona, 6.500 euros que s’han d’acabar de reunir en els propers dies.

De la música de la Laia i la Flàvia Escartín ja us n’hem parlat al Surtdecasa perquè és una música que enamora i que s’ha de compartir. Això mateix volen elles, seguir ampliant aquesta família enorme que estan creant dia rere dia, actuació rere actuació, i que està integrada per elles, els seus instruments i el seu públic.

El jazz-folk-pop acústic de les Escarteen Sisters és difícil de definir però, si hem de buscar qualificatius, podem parlar de que és absolutament magnètic, personal, original. El que va començar com un regal per l’avi -li enviaven vídeos amb cançons al seu avi que viu a Bèlgica- va acabar sent un do que s’havia de compartir amb més persones. “És la necessitat de crear sabent que això ho compartiràs, primer amb la família i després amb la família que es fa quan interpretes aquesta creació teva sobre un escenari”, deia la Laia. “Comparteixes aquest art que ve de dins teu i s’expandeix en el públic”, continuava. “Mica en mica te n’adones que és un regal fer música i poder donar-la”, reafirmava la Flàvia: “Engrandim un espai familiar i íntim tot compartint-lo amb el públic”.

Les germanes, que han crescut a Guardiola de Font-rubí (Alt Penedès), han construït el fil del disc a partir del concepte de proximitat. “Com que tot això va començar per acostar-nos al nostre avi, que viu lluny, pensem que les cançons estan fetes per escurçar la distància entre les coses”, resumia la Laia. Són vuit cançons que representen el possible curs de la proximitat: de la incomprensió inicial a la mirada desconeguda i de la mirada desconeguda a la mirada propera, tan propera que fa por. “I llavors ho acabem amb una festa, un tema amb totes les persones que ens han ajudat, perquè la proximitat també és festa, és col·lectiu…”

Pel que fa al repertori, el defineixen com a variat. “Hem prioritzat els nostres temes pensant també en què l’estil general ens identifiqués: per exemple tenim un tema que definiríem com a impressionista, molt delicat, però també tenim algun tema “fiestero””, deia la Flàvia.

Amb més de 5.000 euros recollits en un parell de setmanes, les Escarteen van superar amb escreix els 4.000 euros que demanaven en la primera fase del seu Verkami. Ara volen arribar als 6.500 per aconseguir, amb aquest disc “perpetuar els instants sonors” que han sorgit fins ara. També per estendre i seguir compartint la seva música: “Tenim ganes també en un moment tan intens com el que vivim a Catalunya de poder compartir la música, encara que les cançons no estiguin fetes amb un fons polític ni social: l’art ajuda a que la gent s’obri i a que es rebaixin les tensions”, explicava la Laia.

També et pot interessar